Сладолед със сусамов тахан

Сладолед със сусамов тахан

Сладолед със сусамов тахан

Днес бе първият учебен ден (от новата учебна година) за моите дечица! Разбира се имаше празничен обяд с два десерта, единият от който този сладолед! Ако харесвате вкуса на тахан-а ще останете очаровани! 

Сладолед със сусамов тахан

Сладолед със сусамов тахан

Сдобих се с машина за сладолед. Лесно се работи с нея и сладоледа не се чака така дълго докато стане готов! Въпреки, че пак има предварителна подготовка – котейнера на машината трябва да се постави във фризера поне за 8 часа. Сместа за сладоледа може да се приготви от предният ден и да се съхрани в затворен съд в хладилник, а на другият ден да се замрази с помощта на машината само за 30 минути. За съжаление вместимостта на машината ми е само 1.2 л. Другото лошо е, че когато настане много горещо (през Юли и Август), практически става неизползваема. 

Сладолед със сусамов тахан

  • Рецептата е адаптирана от списанието „Γλυκές ιστοрίες” („Сладки истори”) бр. 9 от Март 2011
  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Аз съм замразила сладоледа с помоща на машина за сладолед, но би могъл да се замрази и ръчно по познатият начин – разбъркване на всеки 30 минути до готовност (подробности по-долу). 
  • Дозата се побира идеално в машина за сладолед, чиято вместимост е 1.2 л.

Сладолед със сусамов тахан

Необходими продукти за около 6 порции сладолед:

  • 200 гр. (¾ чаена чаша) натурален сусамов тахан
  • 200 гр. (¾ чаена чаша) прясно мляко
  • 300 гр. стечна сметана 35%
  • 130 гр. пудра захар

За сервиране (по желание):

  • малко сусам, ако е препечен ще е още по-добре
  • мед 

Начин на приготвяне:

Замерете нужните продукти и ги смесете в подходящ съд – голяма купа. Най-добре е да е метална, особено ако замразявате сладоледа на ръка. 

Сладолед със сусамов тахан

Ако ползвате машина за сладолед: сложете сместта във фризера за около 30 минути. След това я изсипете в контейнера на машината за сладолед и следвайте инструкциите. При мен машината просто се пуска да работи (да разбърква) сместта. Кремообразното ú замразяване отнема 30 до 40 минути. След това сместта се прехвърля в подходящ съд (пластмасова кутия с капак) и се прибира във фризера до момента на сервиране.

Сладолед със сусамов тахан

Ако замразявате ръчно: Сложете сместта за сладоледа в метална купа и я сложете във фризера. След 30 минути я извадете и разбъкайте енергично с тел (може и с миксер), така сместта ще стане пухкава и видимо ще увеличи обема си. Върнете обратно във фризера и повторете процедурата още пет пъти или докато сладоледа се замрази равномерно под формата на глъдък пухкав крем.

Сладолед със сусамов тахан

Сервирайте сладоледа наръсен със сусам (по възможност запечен). Поръсете и с пчелен мед. ТУК може да видите всички снимки.

Всичко за домашното приготвяне на сладолед:

Приготвянето на сладолед в домашни условия не е сложно технически, но изисква време и търпение. Домашните машини за сладолед са голямо улеснение и спестяват доста от времето и силите ви, така че ако харесвате домашно приготвен сладолед, сдобийте се с една такава. На пазара има два вида машини за сладолед приготвен в домашни условия – такива които нямат собствена система за замразяване (контейнерът им трябва а се постави във фризера, за да замръзне преди употреба)  и такива които имат. Когато купувате машина за сладолед обърнете внимание и на съвместимостта, която има – до колкото ми е известно тя може да е от 600 мл. до 1,5 л.

Ако замразявате ръчно: Най-добре е да се ползва метална купа, която да е изстудена предварително във фризера. Сложете сместа за сладоледа в нея и я върнете във фризера. След 30 мин. я извадете и разбъркайте енергично с тел (може и с миксер), така сместа ще стане пухкава и видимо ще увеличи обема си. Върнете обратно във фризера и повторете процедурата още 5-6 пъти (на всеки 20-30 минути) или докато сладоледа се замрази равномерно под формата на гладък пухкав крем.

Ако замразявате с машина за сладолед: За по-добър резултат сместа за сладоледа трябва да е напълно изстудена, особено ако е имало термична обработка. Може да се приготви от предният ден и да се съхрани в затворен съд в хладилника. Преди да се сложи в машината за сладолед, е добре сместа да се постави за 20- 30 мин. във фризера.

Моята машина за сладолед е izzy ice cream maker Hawaii. Съвместимостта и е 1,2 л. Механизма на работа е прост и ефективен. Работи на ток и има само едно копче от което се пуска и изключва. Прилича на масивна купа с капак. Купата (или контейнера) на машината е със двойни стени (вътрешните са метални) между, които има някаква течност. Трябва да се постави във фризера за поне 8 часа преди употреба. На капака е прикрепен мотора, който е свързан и задвижва бъркалката разбъркваща непрестанно сладоледената смес, позволявайки и да замръзне равномерно, крем образно.  Обикновено това отнема около 30-40 мин.  След това сместа се прехвърля в подходящ съд (метална или пластмасова кутия с капак) и се прибира във фризера до момента на сервирането. Така работи машината, която аз имам. При различните марки може да има разлика. В такъв случай, пригответе сместа за сладоледа според рецептата, която ползвате и го замразете според инструкциите на вашата машина за сладолед или ръчно. Като недостатък на машините работещи на принципа на моята, мога да посоча факта, че когато стане много горещо (през Юли и Август), практически става неизползваема на стайна температура, която при нас по това време на годината е над 38°С. 

  • Добре е домашно направеният сладолед да се консумира до 24 часа, защото след това започва постепенно да се втвърдява. Няколко трика възпрепятстващи това са: добавянето на алкохол или сухо мляко към сместа за сладолед. Глюкоза, мед, златен сироп към тази за сорбе. Опитах и няколко рецепти които бяха с яйчен белтък – добавя се само ако замразяването е ръчно. Смятам, че яйчният белтък също играе такава роля – възпрепятства твърдото замразяване на сладоледа или поне го забавя, както е със сухото мляко и глюкозата. 
  • Основата за класически сладолед е крем Англез, който се приготвя от пълномаслено мляко, течна сметана 35%, жълтъци и захар. Съотношението на продуктите може да бъде различно, според рецептата. Захарта е важен компонент и е желателно да не променяте количеството и в рецептата, която ползвате. Ако количеството и се увеличи, сместа няма да замръзне правилно, а ако се намали ще ускори замразяването и резултата ще е прекалено твърд сладолед. Когато рецептата за сладолед включва алкохол, се придържайте стриктно към количеството дадено в рецептата. В противен случай замразяването може да стане проблем 🙂

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладолед със сусамов тахан
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

8 thoughts on “Сладолед със сусамов тахан

  1. Здравей Мария! Въпросът ми е свързан с предишната ти рецепта Таханов Сладолед, но там не знам защо нямаше къде да пиша, затова се извинявам, че пиша тук. Искам да заменя пудрата захар с мед в рецептата, ще се получи ли добре според теб и какво горе долу количество да сложа? Благодаря ти предварително! Хубава и усмихната нова седмица! 🙂

  2. Привет и от тук, Христиана!
    Виждам, че явно много съм бързала, като съм писала тази рецепта! 🙂
    Освен че по някаква причина коментарите не бяха включени, изобщо не съм вмъкнала препоръките за направа на сладолед в домашни условия в края на поста…
    Е, и тази си грешка ще поправя! 🙂
    Смятам, че към рецептата за сладоледа може да се прибави 1 супена лъжица мед за аромат, но добавката на по-голямо количество мед ще възпрепятства замразяването му.
    Много често в рецептите за сладолед или сорбе се препоръчва добавката на малко алкохол, сухо мляко, мед, глюкоза или златен сироп, защото тези продукти забави процеса на замразяване. В домашни условия това помага сладоледа, да не стане като буца.
    Въз основа на това, което знам, но без да съм пробвала, т.е. не съм правила сладолед, за който да използвам само мед за овкусяване, мога да изразя своите предположения по въпроса.
    Смятам, че това ще попречи на правилното му замразяване и самият процес би могъл да се проточи твърде дълго…
    От друга страна пък това е рецепта в която няма яйца…
    Така, че в края на краищата всеки е свободен да проведе своите експерименти, защото всички се учим от тях. Ако решиш да рискуваш и замениш захарта с мед, много бих искала да ми кажеш как се е получило!
    Поздрав най-сърдечен и прерасна нова седмица!

    п.п. Понеже ме питаш какво количество мед да сложиш?! Ако аз смятах да опитам само с мед, бих сложила толкова, колкото сметта ще ме удовлетворява на вкус! Т.е. опитай сместа как ти се струва на вкус.

  3. Привет отново! Направих сладоледа и всички опитали го бяха очаровани. Ползвах 100 гр. кафява пудра захар и 30 гр. мед. Отново благодаря за споделената рецепта!

  4. А каква течна сметана ползвате? Аз всички които съм виждала са с разни гадости

    1. Винаги ползвам течна животинска сметана 35% масленост. Марката няма значение когато сметаната е такава.
      Най-често ползвам сметана на „Christis“

  5. Dнес го направихме,стана чудесен,благодаря Мария,ще пробвам и с друг вид тахан,ние много го обичаме.А също,ще прибавя и някакъв коняк. за аромат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: