септември 10

Таханов Сладолед

Днес бе първият учебен ден (от новата учебна година), за моите дечица! Разбира се имаше празничен обяд с два десерта, единият от който този сладолед! За другият някъде по-нататък 🙂 Всички, които харесват вкуса на тахан ще останат очаровани! На мен натуралният тахан ми харесва повече в сладки, отколкото в солени комбинации. За съжаление в БГ не е така популярен, пък и май за повечето хора асоциацията за сладък тахан се свежда до тахан халва. Вече съм споделила с вас някои от любимите ни десерти с тахан.

Тази година приготвянето на домашен сладолед ме обсеби поече от обикновенно. Сигурно е защото се натрупаха куп изкушаващи рецепти за сладолед и сладоледени десерти с примамливи картинки 🙂 Следя с огромен интерес списането „Γλυκές ιστοрίες” („Сладки истори”) и новопоявилото се „Γλυκά μυστικά” („Сладки тайни”). Те са източника ми на това вдъхновение! Първото излиза вече няколко години. Във всеки брой има рецепти подходящи за сезона, съвети, интересни кулинарни пътешествия. Второто (поне за сега) е някак тематичто, т.е. всеки брой е свързан (дава акцент) върху някакъв десер (няколко десерта) или вид продукт(и) и различните варианти на десерти свързани с това. Последният брой за лятото например е посветен на сладоледите.

Толкова се увлякох, че даже и с машина за сладолед се снабдих тази пролет. Лесно се работи с нея и сладоледа не се чака така дълго докато стане готов! Въпреки, че пак си има предварителна подготовка – котейнера на моята машина трябва да се постави във фризера поне за 8 часа. Сместа за сладоледа може да се приготви от предният ден и да се съхрани в затворен съд в хладилника, а на другият ден да се замрази с помощта на машината само за 30 мин. За съжаление съвместимостта на машината ми е само 1.2 л. Другото лошо е, че когато настана много горещо (през Юли и Август), практически беше неизползваема. Та затова, сега когато температурите се поокротиха, се захващам на ново със домашноприготвените сладоледени приключения! 

Таханов Сладолед

 • Рецептата е адаптирана от списанието „Γλυκές ιστοрίες” („Сладки истори”) бр. 9 от Март 2011
 • Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.
 • Аз съм замразила сладоледа с помоща на машина за сладолед, но би могъл да се направи и ръчно по познатият начин – разбъркване на всеки 30 мин.  до готовност (подробности по-долу). 
 • По долу дадените продукти се побират идеално в машина за сладолед, чиято съвместимост е 1.2.

Необходими продукти за около 6 порции сладолед:

200 гр. (¾ ч.ч.) натурален сусамов тахан

200 гр. (¾ ч.ч.) прясно мляко

300 гр. стечна сметана 35%

130 гр. пудра захар

За сервиране (по желание):

малко сусам – ако е препечен ще е още по-добре

мед 

Начин на приготвяне:

Замерете нужните продукти и ги смесете в подходящ съд – голяма купа. Най-добре е да е метална, особено ако замразявате сладоледа на ръка. 

Ако ползвате машина за сладолед: сложете сместта във фризера за около 30 мин. След това я изсипете в контейнера на машината за сладолед и следвайте инструкциите и. При мен машината просто се пуска да работи (да разбърква) сместта. Кремообразното и замразяване отнема около 30 до 40 мин. След това сместта се прехвърля в подходящ съд (пластмасова кутия с капак) и се прибира във фризера до момента на сервирането.

Ако замразявате ръчно: Сложете сместта за сладоледа в метална (стелесттил) купа и я сложете във фризера. След 30 мин. я извадете и разбъкайте енергично с тел (може и с миксер), така сместта ще стане пухкава и видимо ще увеличи обема си. Върнете обратно във фризера и повторете процедурата още пет пъти или докато сладоледа се замрази равномерно под формата на глъдък пухкав крем.

Сервирайте сладоледа наръсен със сусам (по възможност запечен) и наръсен с пчелен мед.

Всичко за домашното приготвяне на сладолед:

Приготвянето на сладолед в домашни условия не е сложно технически, но изисква време и търпение. Домашните машини за сладолед са голямо улеснение и спестяват доста от времето и силите ви, така че ако харесвате домашно приготвен сладолед, сдобийте се с една такава. На пазара има два вида машини за сладолед приготвен в домашни условия – такива които нямат собствена система за замразяване (контейнерът им трябва а се постави във фризера, за да замръзне преди употреба)  и такива които имат. Когато купувате машина за сладолед обърнете внимание и на съвместимостта, която има – до колкото ми е известно тя може да е от 600 мл. до 1,5 л.

Ако замразявате ръчно: Най-добре е да се ползва метална купа, която да е изстудена предварително във фризера. Сложете сместа за сладоледа в нея и я върнете във фризера. След 30 мин. я извадете и разбъркайте енергично с тел (може и с миксер), така сместа ще стане пухкава и видимо ще увеличи обема си. Върнете обратно във фризера и повторете процедурата още 5-6 пъти (на всеки 20-30 минути) или докато сладоледа се замрази равномерно под формата на гладък пухкав крем.

Ако замразявате с машина за сладолед: За по-добър резултат сместа за сладоледа трябва да е напълно изстудена, особено ако е имало термична обработка. Може да се приготви от предният ден и да се съхрани в затворен съд в хладилника. Преди да се сложи в машината за сладолед, е добре сместа да се постави за 20- 30 мин. във фризера.

Моята машина за сладолед е izzy ice cream maker Hawaii. Съвместимостта и е 1,2 л. Механизма на работа е прост и ефективен. Работи на ток и има само едно копче от което се пуска и изключва. Прилича на масивна купа с капак. Купата (или контейнера) на машината е със двойни стени (вътрешните са метални) между, които има някаква течност. Трябва да се постави във фризера за поне 8 часа преди употреба. На капака е прикрепен мотора, който е свързан и задвижва бъркалката разбъркваща непрестанно сладоледената смес, позволявайки и да замръзне равномерно, крем образно.  Обикновено това отнема около 30-40 мин.  След това сместа се прехвърля в подходящ съд (метална или пластмасова кутия с капак) и се прибира във фризера до момента на сервирането. Така работи машината, която аз имам. При различните марки може да има разлика. В такъв случай, пригответе сместа за сладоледа според рецептата, която ползвате и го замразете според инструкциите на вашата машина за сладолед или ръчно. Като недостатък на машините работещи на принципа на моята, мога да посоча факта, че когато стане много горещо (през Юли и Август), практически става неизползваема на стайна температура, която при нас по това време на годината е над 38°С. 

 • Добре е домашно направеният сладолед да се консумира до 24 часа, защото след това започва постепенно да се втвърдява. Няколко трика възпрепятстващи това са: добавянето на алкохол или сухо мляко към сместа за сладолед. Глюкоза, мед, златен сироп към тази за сорбе. Опитах и няколко рецепти които бяха с яйчен белтък – добавя се само ако замразяването е ръчно. Смятам, че яйчният белтък също играе такава роля – възпрепятства твърдото замразяване на сладоледа или поне го забавя, както е със сухото мляко и глюкозата. 
 • Основата за класически сладолед е крем Англез, който се приготвя от пълномаслено мляко, течна сметана 35%, жълтъци и захар. Съотношението на продуктите може да бъде различно, според рецептата. Захарта е важен компонент и е желателно да не променяте количеството и в рецептата, която ползвате. Ако количеството и се увеличи, сместа няма да замръзне правилно, а ако се намали ще ускори замразяването и резултата ще е прекалено твърд сладолед. Когато рецептата за сладолед включва алкохол, се придържайте стриктно към количеството дадено в рецептата. В противен случай замразяването може да стане проблем 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , ,

Posted 10.09.2012 by Maria Miteva-Christou in category "Десерти", "Сладолед

7 COMMENTS :

 1. By Христиана on

  Здравей Мария! Въпросът ми е свързан с предишната ти рецепта Таханов Сладолед, но там не знам защо нямаше къде да пиша, затова се извинявам, че пиша тук. Искам да заменя пудрата захар с мед в рецептата, ще се получи ли добре според теб и какво горе долу количество да сложа? Благодаря ти предварително! Хубава и усмихната нова седмица! 🙂

  Reply
 2. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

  Привет и от тук, Христиана!
  Виждам, че явно много съм бързала, като съм писала тази рецепта! 🙂
  Освен че по някаква причина коментарите не бяха включени, изобщо не съм вмъкнала препоръките за направа на сладолед в домашни условия в края на поста…
  Е, и тази си грешка ще поправя! 🙂
  Смятам, че към рецептата за сладоледа може да се прибави 1 супена лъжица мед за аромат, но добавката на по-голямо количество мед ще възпрепятства замразяването му.
  Много често в рецептите за сладолед или сорбе се препоръчва добавката на малко алкохол, сухо мляко, мед, глюкоза или златен сироп, защото тези продукти забави процеса на замразяване. В домашни условия това помага сладоледа, да не стане като буца.
  Въз основа на това, което знам, но без да съм пробвала, т.е. не съм правила сладолед, за който да използвам само мед за овкусяване, мога да изразя своите предположения по въпроса.
  Смятам, че това ще попречи на правилното му замразяване и самият процес би могъл да се проточи твърде дълго…
  От друга страна пък това е рецепта в която няма яйца…
  Така, че в края на краищата всеки е свободен да проведе своите експерименти, защото всички се учим от тях. Ако решиш да рискуваш и замениш захарта с мед, много бих искала да ми кажеш как се е получило!
  Поздрав най-сърдечен и прерасна нова седмица!

  п.п. Понеже ме питаш какво количество мед да сложиш?! Ако аз смятах да опитам само с мед, бих сложила толкова, колкото сметта ще ме удовлетворява на вкус! Т.е. опитай сместа как ти се струва на вкус.

  Reply
 3. By Зорница on

  Привет отново! Направих сладоледа и всички опитали го бяха очаровани. Ползвах 100 гр. кафява пудра захар и 30 гр. мед. Отново благодаря за споделената рецепта!

  Reply
 4. By Dilyana on

  А каква течна сметана ползвате? Аз всички които съм виждала са с разни гадости

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Винаги ползвам течна животинска сметана 35% масленост. Марката няма значение когато сметаната е такава.
   Най-често ползвам сметана на „Christis“

   Reply
 5. By Dilyana on

  Newerojatni sa vsi4ki sladoledi!!! Az bez mashina mogat li da se napravjat?

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Може да се направи и без машина за сладолед – пише го и в текста към публикацията.

   Reply

Коментиране (Leave a Reply)