Спаначен киш by Irina Katerinska

Спаначен киш by Irina Katerinska

Днес ще насоча вниманието ви към Ирина Катеринска и новата ù книжка „Малка книжка за Великден“. За тези, които списват и следят кулинарни блогове, Ирина е позната и като „Alia“В блога ú има не само интересни рецепти, но и много увлекателно написани статии на различни теми, предимно такива, които я вълнуват в определен момент. Напоследък например, насочва вниманието ми и към качествени четива (книги), споделяйки информация и мнение за тях. Тя е от хората, който определям като „готини“ и въпреки, че не я познавам лично ми е изключително симпатична! Възхищавам се на стила и красотата на думите изписани от нея – това си е талант!

Спаначен Киш by Irina Katerinska

Ако притежавате „Малката книжка за Коледа“, знаете че рецептите в нея са  повече от страхотни и предполагам, че вече сте се сдобили и с „Малката книжка за Великден“ – днешната рецепта е от нея. Преди няколко дни получих покана-предизвикателство отправена към мен от Светла Йовова представяща издателство „Ентусиаст“ (издателите на книжките). С удоволствие приех да опитам и споделя мнението си за рецептата, която ми беше изпратена – тази за Спаначен киш. Как да не опиташ и споделиш тази неостаряваща класика!?!

Спаначен Киш by Irina Katerinska

Рецептата се оказа много сполучлива! Получи се страхотно на вкус и със сигурно ще я приготвям и в бъдеще! Може да се сервира като основно ястие или като предястие. Вкусен е и топъл и студен, което го прави подходящ не само за всекидневието, но и за пикник, парти и други. 

Спаначен киш by Irina Katerinska

Уводът към рецептата в книжката: „Кишът със спанак се нарежда на второ място по популярност във Франция, след известния „Киш Лорен“. Ако се озовете в Париж в ранен следобед и не знаете какво точно ви се хапва, едно парче от тази солена наслада ще събуди апетита ви за чаша кафе или сладолед с вкус на шамфъстък. Спаначеният киш е подходящ да се поднесе както за предястие, така и за самостоятелно ястие с добавка от свежа салата.“

Спаначен Киш by Irina Katerinska

  • Към плънката може да се добави настърган пармезан, а количеството на солта да се регулира според солеността на сиренето, което ще бъде ползвано. 
  • Спанака се почиства предварително, ползват се само листата. Притеглете го преди да го измиете, защото след това, може да тежи повече. Ако сте го измили преди да теглите, отцедете добре от водата и подсушете листата с помощта на домакинска кърпа.

Спаначен Киш by Irina Katerinska

  • За да измиете лесно спанака, напълнете голяма купа с вода и пуснете листата в нея. Размесвайте го с ръка под течащата вода, така пръста ще падне по дъното на купата. Ако е силно замърсен (понякога има доста залепнала пръст по него), е добре листата да се измият едно по едно. Прехвърля се в цедка, за да се отцеди от водата.

Спаначен Киш by Irina Katerinska

  • ще ви е нужна форма за тарт с диаметър 26-27 см. 

За тестото:Спаначен Киш by Irina Katerinska

  • 300 гр. брашно
  • 1 голямо яйце, 54 гр.
  • 150 гр. масло, на стайна температура, нарязано на парченца
  • 1 чаена лъжица (10 гр.) сол
  • 2 супени лъжици (20 гр.) студена вода

За плънката:

  • 250 гр. крема сирене „Филаделфия“Спаначен Киш by Irina Katerinska
  • 100 гр. овче сирене
  • 130 мл. прясно мляко
  • 3 яйца, 151 гр.
  • 2 супени лъжици (30 гр.) масло
  • 250 гр. листа от спанак, нарязани на ситно
  • 1 скилидка (4 гр.) чесън
  • ½ глава (89 гр.) кромид лук, нарязан на ситно
  • 1 чаена лъжица (10 гр.) сол
  • ½ чаена лъжица бял пипер

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в голяма купа. Смесва се със солта и маслото. Размесват се до получаване на смес подобна на трохи. Добавят се яйцето и студената вода и се замесва тесто, което се увива в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилника за около 30 минути.

Спаначен Киш by Irina Katerinska

Охладеното тесто се разточва на кръг с диаметър достатъчно голям да покрие дъното и стените на формата, която ще бъде ползвана. Добре е да го разточите върху лист хартия за печене или силиконова подложка за точене. С нейна помощ, тестото се прехвърля във формата и хартията се отстранява. Дооформя се с ръце. Тестото по стените на формата се притиска с ръце, така че да прилепне хубаво към тях. Тестото по дъното на формата се надупчва с вилица. Според рецептата основата се запича в предварително затоплена на 160°С фурна, за 15 минути или докато порозовее леко. Аз имах малък проблем с печенето на тези градуси. След първите 7-8 минути от поставянето на основата във фурната видях, че на места тестото по стените се е свлякло. Това става, когато тестото не е било добре притиснато към стените на формата или когато градусите не са достатъчно високи. Реших обаче да се придържа към рецептата (тестото така или иначе се беше свлякло (вижда се на колажа долу). След 15 минутно печене на 160°С, повърхността на тестото не се беше зачервила и така затвърдих второто си предположение да причината на получилия се проблем е температурата на фурната и вече бях сигурна, че моята фурна трябва да се нагласи на по-висока температура за изпълнението на тази рецепта. Допекох основа като увеличих температурата до 180°С и пекох още 5-6 минути. Следващия път смятам да пека на 170-175°С.

Спаначен Киш by Irina Katerinska

Докато основата се пече, може да си приготвите плънката: В подходящ съд на котлона се разтапя маслото. Добавят се (заедно) предварително нарязаните спанак, лук и чесън. Наръсват се със сол и бял пипер и се задушават за около 5-6 минути или до омекване. От време на време се разбъркват. Сигурно ще забележете, че 2-3 минути от началото на задушаването, спанака ще пусне вода, която до края на термичната обработка, се изпарява.

Спаначен Киш by Irina Katerinska

Отделно (с помощта на миксер или телена бъркалка), се разбиват яйцата, прясното мляко и крема сиренето. Добавя се задушения спанак и натрошеното овче сирене,  разбърква се внимателно с лъжица. Плънката се изсипва върху запечената основа и кишът се връща във фурната, предварително затоплена на 180°С.

Спаначен Киш by Irina Katerinska

Пече се за 30-40 мин. или докато повърхността се зачерви. При мен печенето отне 35 минути. Докато се запича, повърхността на киша ще се надуе над нивото на формата, но след като се извади от нея се връща до хоризонтално положение.

Спаначен Киш by Irina Katerinska

Може да се сервира топъл, охладен или студен. Винаги е вкусен! Аз го придружих с кисело мляко и чаша бяло вино.

Спаначен Киш by Irina Katerinska

Опитайте и вие и да ви е сладко!!! ТУК може да видите всички снимки.

Спаначен Киш by Irina Katerinska

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Спаначен киш by Irina Katerinska
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

10 thoughts on “Спаначен киш by Irina Katerinska

  1. Страшно полезна публикация! Кишът изглежда невероятно вкусен, точно мой тип пролетно-лятно хапване е:) Веднага след като свършат постите, ще си го приготвя с радост, като мисля в интерес на експеримента да заменя кромида със зелен лук, а чесъна с листа от див чесън за по-фин аромат.
    признавам си, досега не бях чувала за Ирина Катеринска, но определено съм заинтригувана и ще потърся книжките ѝ на пазара.
    Желая ти усмихната вечер, Мария!

    п.п. Освен, че със сигурност е невероятен на вкус, кишът ти е поднесен подобаващо в много красиви чинийки:)

  2. Здравей Мария,
    идеята за пролетно ястие е страхотна. Не знам дали си пробвала да смесиш спанака със киселец. На мен лично спанака ми идва малко блудкав, но в комбинация с леко киселия и по-остър вкус на киселеца се получава страхотно. Дядо ми по майчина линия прави така наречения родопски клин, като специално за мен го прави само с киселец. Обожавам го. Не знам дали в Кипър има киселец, но това е като плевел, вирее навсякъде.
    Поздрави и поздравляния за страхотната рецепта.

    1. Тони, радвам се че киша ти е харесал и съм сигурна, че всеки може да импровизира с рецептата, така както му харесва!
      Аз обожавам спанака! Не си спомням ясно какъв точно е бил вкусат му в България, но знам че и там ми харесваше, а най-гадно беше почистването му, понеже е толкова дребен! Тук в Кипър спанака е доста едър, а дивият е с толкова силно изразен вкус и аромат (когато се готви), че в никакъв случай не бих го оприличила като блудкав. И киселец обичам много, но тук се намира по рядко, не е навсякъде, за разлика от диворастящия спанак. До сега на 2-3 пъти свекър ми ми е носил киселец и сме си правили клин с него (родобската баница за която споменаваш) – тя е една от любимите ми, след клин-а с тиква. 🙂
      От Родопския край съм, а там (на времето) имаше много киселец, точно както ти казваш – като плевел 🙂 Познат е още и като „скрипалец“ 🙂
      За съжаление при нас киселеца, както и дивия спанак вече преминаха – тревите тепърва ще започнат да изсъхват със затоплянето на времето…
      Благодаря за споделеното, Тони!
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

  3. В момента е във фурната и просто нямам търпение да излезе 😉
    Голяма фенка съм на киша в сладкарници „Неделя“ и днес сутринта докато си хапвах един реших да го направя и у дома за вечеря 😉
    Намерих тази рецепта и е толкова детайлно и добре обяснено, много ви благодаря! 🙂

    1. Привет Вили
      радвам се, че рецептата ти е допаднала и съм те изкушила да я приготвиш, защото си заслужава!
      Ще ми е приятно ако и на теб се услади!

      1. Получи се по-добре от колкото и очаквах! :))
        Буукмаркнах си блога, има страхотни неща 😉 Даже мисля да направя шоколадовата торта с портокалов сок по-късно днес 😉

  4. Искаше ми се да направя киш, но малко по здравословен, но никъде не попаднах на такова нещо. Със сигурност е вкусен но и ужасно калоричен ще трябва моето семейство да го яде цяла седмица. И да си дойда на мисълта не може ли да се направи някаква вариация с по малко масло в тестото, струва ми се ужасно много в тази рецепта. Или да се замести с някакво по леко тесто? Питам, защото готвенето не е моята силна страна, но правя необходимото да предлагам на децата си здравословна храна. Предварително благодаря за идеите.

    1. Здравей, Диана!
      По принцип човек винаги може да нагоди рецептите според предпочитанията си и тези на семейството си, но трябва да има предвид, че всяка промяна в продуктите или технологията на приготвян води до различен краен резултат. Пропорциите на рецептите в блога са максимално точни и биха могли да бъдат изпълнени перфектно дори от човек без опит, но когато се правят промени нещата може да се получат различно или не както трябва особено ако човет няма опит в кухнята…
      В случая смятам че би могла да намалиш маслото, до толкова, колкото ти се струва „здравословно“ или да ползваш зехтин (тук може да видиш един сладък вариант със зехтин), за да разбереш какво имам предвид.
      Другият вариант е да направиш търсене в Google за „основа за тарт без масло“, „здравословна основа за тарт“ и др. от този род. Виж тази, например – не знам как ще ти се стори, то „здравословното“ всеки различно го разбира…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: