май 10

Сос (салца) с телешка кайма

Сос (салца) с телешка кайма

В блога ми има рецепта за Пастичо (παστίτσιο) или Макарони на Фурна с кайма и бешамел – Кипърският вариант, конкретно този който се приготвя в моя дом. Гърците приготвят това ястие малко по-различно от Кипърци. Основната разлика е в приготвянето на соса (салцата) с кайма, към която се добавя чеснов лук и червено (или бяло) вино. През годините успях да опитам няколко Гръцки вариации – всяка с чудесен краен резултат! Така един ден направих и опитах перфектното (за мен) Пастичо или пастицио (Παστίτσιο) по Гръцки. Рецептата ме привлече най-вече с необичайната технология по която се приготвя соса с кайма. Видя ми се интересно това, че е някак на опаки на стандартния начин при който лука се задушава в мазнината, добавя се каймата и се запържват докато каймата побелее и стане на трохи. При тази рецепта, каймата се слага в суха тенджера и се обработва топлинно докато побелее и стане на трохи, а след това се добавят лука, и мазнината е след него! 🙂 Интересно нали?! Получава се много вкусно и освен за Пастичо, салцата с кайма от днешната ми публикация може да се ползва за спагети, за плънка на канелони и зеленчуци, за пица и други… затова и посвещавам отделна публикация. 

Сос (салца) с телешка кайма

 • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
 • Теглото на продуктите по-долу е чистото им тегло вложено в рецептата.
 • За рецептата е нужен сгъстен доматен сок – т.н. „passata”. При липса на пасата, би могло да се ползва доматено пюре разредено с малко вода.

Сос (салца) с телешка кайма

 • В случая съм приготвила соса със 520 гр. телешка кайма и 230 гр. свинска, но най-добре се получава когато е изцяло с телешка кайма. Когато каймата е смес, соса става по-мазен, но за Пастичо (или др. паста) е  перфектен.
 • Рецепта е адаптирана от гръцкото издание на списанието „OLIVE”, бр. 42 от Септември 2009 г. 

Сос (салца) с телешка кайма

Необходими продукти:

 • 750 гр. телешка кайма
 • 210 гр. кромид лук, нарязан на ситно
 • 5 гр. (1 скилида) чеснов лук, нарязан на ситно
 • 1/3 чаена чаша (83 мл.) маслиново олио (зехтин)
 • 1/3 чаена чаша (83 мл.) червено вино
 • 1 ½ чаена чаша (375 мл.) сгъстен доматен сок „passata
 • 1 пръчка канела
 • ½ чаена лъжица черен пипер
 • 2 чаени лъжици сол

Начин на приготвяне:

Тенджерата, в която ще се приготвя соса с кайма се слага на умерено силен огън. Добавя се каймата. Разбърква се непрекъснато с дървена лъжица или нещо друго подходящо, докато каймата побелее равномерно и стане на „трохи”. При мен това отне 4-5 минути.

Сос (салца) с телешка кайма

Добавят се двата вида лук (кромид и чеснов) и разбъркването продължава още минута или докато лука омекне леко. След това се прибавя маслиновото олио. 

Сос (салца) с телешка кайма

Задушаването продължава с перодично разбъркване, до първите признаци на залепване на каймата по дъното на тенджерата. При мен това отне около 20-25 минути. Първоначално лука пуска сок, а и докато месото не е поело от мазнината не е нежно да се бърка непрекъснато, но от средата до края на тази част от топлинната обработка се бърка непрекъснато.

Сос (салца) с телешка кайма

След това се добавят виното, канелата, солта, черният пипер и сгъстеният доматен сок.

Сос (салца) с телешка каймаКогато сместа заври огънят се регулира (намаля се) и варенето продължава около 35 минути с периодично разбъркване. Готовият сос може да ес ползва веднага или по-късно. Когато се охлади може да се прехвърли в подходящ за съхранение съд и да се запази в хладилник до 5-6 дни.

Сос (салца) с телешка кайма

ТУК може да видите всички снимки. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сос (салца) с телешка кайма
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

Етикети:, , , , , , , ,

Коментиране (Leave a Reply)