Сладолед със сладко от рози

Сладолед със сладко от рози

Сладолед със сладко от рози

Днешната рецепта ще хареса на всички, които не са предубедени към аромата и вкуса на розите и употребата им за приготвяне на храна. Лично аз ги обожавам! Този сладолед бе приготвен специално за един разкошен десерт вкусен и с красив външен вид, но за него по късно…

Сладолед със сладко от рози

Сладолед със сладко от рози

  • Ликьора от рози е български и ми е подарък от Тереза – винаги успява да ме изненада с нещо след кратките си посещения до България. 

Сладолед със сладко от рози

  • За изпълнението на рецептата ще ви бъдат нужни две малки тенджери с еднакъв размер. В едната се налива вода около 2/3 от обема ú. Втората тенджера се поставя върху тази с водата, (дъното и не трябва да опира във водата) и по този начин сместа в тенджерата на вторият етаж се обработва на пара.

Сладолед със сладко от рози

  • Рецептата е адаптирана от списанието „Γλικά μυστικά“ (сладки тайни) бр. 4/2012

Сладолед със сладко от рози

Необходими продукти:

  • 7 жълтъка, 140 гр. 
  • 125 гр. захар
  • 80 гр. сладко от рози 
  • 500 гр. течна сметана 35%
  • 1 чаена лъжица ликьор от рози
  • 1-2 капки розово масло (по-желание за по-интинзивен аромат)
  • малко червена или розова сладкарска боя

Начин на приготвяне:

Смесете яйцата със захарта в подходящ съд (малка тенджела или огнеупорна купа). Сложете тенджера с водата на котлона и когато заври, регулирайте огъня, така че водата да не ври силно. Поставете тенджерата с яйчната смес върху тази, с водата, така че да се затопля от парата (вижте съветите по-горе). Яйчната смес се разбърква енергично в продължение на 10 минути или докато захарта се разтопи, сместа се разпени и побелее. Ще забележете, че в началото сякаш става рядка, но в процеса на затопляне се сгъстява.

Сладолед със сладко от рози

Прехвърлете яйчната смес в купата на миксера и я разбийте за няколко минути на висока  скорост. Ще видите, че сместа ще се сгъсти допълнително. Изключете миксера, добавете сладкото от рози, сметаната, ликьора и ако желаете 1-2 капки розово масло. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула докато се смесят добре. Прехвърлете получената смес в съд с похлупак и приберете в хладилник за няколко часа – може и цяла нощ.

Сладолед със сладко от рози

Сладоледа се замразява ръчно или в машина за сладолед, след което се съхранява във фризер. Вижте и съветите за приготвяне на домашен сладолед написани по-долу.

Сладолед със сладко от рози

ТУК може да видите всички снимки.

Сладолед със сладко от рози

Всичко за домашното приготвяне на сладолед:

Приготвянето на сладолед в домашни условия не е сложно технически, но изисква време и търпение. Домашните машини за сладолед са гоямо улеснение и спестават доста от времето и силите ви, така че ако харесвате домашно приготвен сладолед, сдобийте се с една такава. На пазара има два вида машини за сладолед приготвен в домашни условия – такива които нямат собствена система за замръзяване (контейнерът им трябва а се постави във фризера, за да замръзне преди употреба)  и такива които имат. Когато купувате машина за сладолед обърнете внимание и на съвместимостта, която има – до колкото ми е известно тя може да е от 600 мл. до 1,5 л.

Ако замразявате ръчно: Най добре е да се ползва метална купа, която да е изстудена предварително във фризера. Сложете сместа за сладоледа в нея и я върнете във фризера. След 30 мин. я извадете и разбъркайте енергично с тел (може и с миксер), така сместа ще стане пухкава и видимо ще увеличи обема си. Върнете обратно във фризера и повторете процедурата още 5-6 пъти (на всеки 20-30 минути) или докато сладоледа се замрази равномерно под формата на гладък пухкав крем.

Ако замразявате с машина за сладолед: За по-добър резултат сместа за сладоледа трябва да е напълно изстудена, особено ако е имало термична обработка. Може да се приготви от предният ден и да се съхрани в затворен съд в хладилника. Преди да се сложи в машината за сладолед е добре да се постави за 20- 30 мин. във фризера.

Моята машина за сладолед е izzy ice cream maker Hawaii. Съвместимостта и е 1,2 л. Механизма на работа е прост и ефективен. Работи на ток и има само едно копче от което се пуска и изключва. Прилича на масивна купа с капак. Купата (или контейнера) на машината е със двойни стени (вътрешните са метални) между, които има някаква течност. Трябва да се постави във фризера за поне 8 часа преди употреба. На капака е прикрепен мотора, който е свързан и задвижва бъркалката разбъркваща непрестанно сладоледената смес, позволявайки и да замръзне равномерно, кремообразно.  Обикновено това отнема около 30-40 мин.  След това сместа се прехвърля в подходящ съд (метална или пластмасова кутия с капак) и се прибира във фризера до момента на сервирането. Така работи машината, която аз имам. При различните марки може да има разлика. В такъв случай пригответе сместа за сладоледа според рецептата която ползвате и го замразете според инструкциите на вашата машина за сладолед или ръчно. Като недостатък на машините работещи на принципа на моята, мога да посоча факта, че когато стане много горещо (през Юли и Август), практически става неизползваема на стайна температура. 

  • Добре е домашно направеният сладолед да се консумира до 24 часа, защото след това започва постепенно да се втвърдява. Няколко трика възпрепятстващи това са добавянето на сухо мляко към места за сладолед или глюкоза (може и златен сироп) към тази за сорбе. Опитах и няколко рецепти които бяха с яйчен белтък – добавя се само ако замразяването е ръчно. Смятам, че яйчният белтък също играе такава роля – възпрепятства твърдото замразяване на сладоледа или поне го забавя, както е със сухото мляко и глюкозата. 
  • Основата за класически сладолед е крем Англез, който се приготвя от пълномаслено мляко, течна сметана 35%, жълтъци и захар. Съотношението на продуктите може да бъде различно, според рецептата. Захарта е важен компонент и е желателно да не променяте количеството и в рецептата, която ползвате. Ако количеството и се увеличи, сместа няма да замръзне правилно, а ако се намали ще ускори замразяването и резултата ще е прекалено твърд сладолед. Когато рецептата за сладолед включва алкохол, се придържайте стриктно към количеството дадено в рецептата. В противен случай замразяването може да стане проблем.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладолед със сладко от рози
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

9 thoughts on “Сладолед със сладко от рози

  1. Обожавам сладолед от рози. Специално си направих мини екскурзия до Розовата долина за да се снабдя с рози Дамасцена и да ги сготвя :). Твоят изглежда невероятен, но те всичките ти сладоледи са такива!

  2. Мария, здарвей и тук при сладоледа :). Който няма сладко от рози? Да, виждам, че има линк към рецептата, но не бих се захванала да го правя. С какво бих заменила, ако не се продава? Какво ме посъветваш ти?

    1. Привет Зоя,
      сладоледа би могъл да се направи със всякакво друго сладко според това, с което разполагаш или предпочиташ.
      Примерно със сладко от портокалови кори и портокалов ликьор, няма да е нужна и боя, че ще си е жълто. Вариантите могат да бъдат безброй!
      Иначе до колкото знам сладко от рози се продава в БГ.

  3. Здравей ,Мария!
    Преди малко направих сладоледа,а сутринта и френската багета!
    Сладоледа има невероятен аромат и вкус,въпреки че нямам нито есенция,нито ликьор!
    Благодаря за рецептата и спокойна вечер

    1. Мария, видя ги аз във Фейсбук – чудно са се получили! Сигурна съм, че сладоледа си е станал прекрасно дори без допълнителни екстри!
      Поздрав най-сърдечен!

  4. здравейте. имам проблем с моята машинка за сладолед. първо да започна с това че ми я подариха от германия и не е чисто нова. ма6инката е от тоя тип дето се замразява предварително купата. . четох четох в нета и установих как се работи с нея понеже няма упътване. та днеска(01.08.2015г.) реших да си сладолед правя вси4ко както трябва но в момента минават 40 мин от бъркането но не иска да се сгъсти сместа . защо така !!!

    1. Привет Николай!
      Обикновено от 15-20 до 30 минути сладоледа би трябвало да се сгъсти. Важно е също сместа за сладоледа преди поставянето и в машината да е предварително охладена в хладилник (аз я оставям поне 1 нощ в хладилник преди да я сложа в машината).
      Моята машина също е такъв тип (охлаждане на купата) и през лятото (когато при нас е невъзможно горещо) изобщо не си правя труда да я ползвам, защото температурите са много високи и колкото и добре да е охладена купата не издържа достатъчно дълго, за да ми сгъсти добре сместа. При топло време ползвам машината най-много за около 15 минути защото след това вместо да се сгъстява се втечнява…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: