Сладолед без яйца, с Нутела и лешници

Сладолед без яйца, с Нутела и лешници

По отношение на сладостта и наситеността на вкуса, разделям сладоледите на 2 групи – едните са с лек вкус и разхлаждат приятно, но няма да задоволят нуждата ви за сладко. Те са чудесно допълнение към десерти и от тях може да си хапнете повечко! Когато е горещо са за предпочитане. Сладоледите от другата група са наситено сладки, с интензивен вкус –  хем сладолед, хем десерт! Този тип сладолед ми харесват особено през времето, когато не е прекалено топло и горещо – примерно пред камината, когато на вън гърми и вали! Ах, с нетърпение очаквам да се захлади! 🙂 Сладоледа от днешната ми рецепта е интензивно сладък, има прекрасен лешниково-шоколадов вкус и кремообразна текстура, разстила се по небцето като кадифе по кожата. 

Сладолед без яйца, с Нутела и лешници

  • Рецепта в адаптирана от списанието „taste“ бр. 90 от 23/08/2015 г.
  • Ще са ви нужни 2 купи и миксер. Вилките на миксера и купата (тази за сметаната) може да се охладят предварително за по-добър резултат. 
  • Съда, в който ще се замразява сладоледа може да е пластмасов или метален и е добре да има капак. Вместимостта му трябва да е около 2 литра.
  • Добре е лешниците да се запекат във фурната (170-180ºС), за около 10 минути, за да имат по-добър вкус и по-силен аромат.

  • Вижте рецептата „Сладолед без яйца: основна рецепта“за да прецените как може да експериментирате с него и да създадете различни вкусове. Надявам се, че изброените там примери ще помогнат на фантазията ви да се развихри.

Сладолед без яйца, с Нутела и лешници

Необходими продукти:

  • 1 консерва (от 400 гр.) подсладено кондензирано мляко
  • 2 чаени чаши (500 мл.) течна животинска сметана 35%
  • ½ чаена чаша (185 гр.) Нутела или друг течен шоколад 
  • 3 супени лъжици (45 гр.) разтопено краве масло
  • 1 чаена чаша смлени лешници
  • + лешници за сервирането на сладоледа

Начин на приготвяне:

В дълбока купа се сипват 250 до 300 мл. от сметаната. Разбива се с миксер и се оставя на страна до употреба. В друга, по-дълбока купа се сипват кондензираното мляко, течният шоколад и разтопеното масло. Разбъркват се на ниска скорост докато се смесят хомогенно.

Сладолед без яйца, с Нутела и лешници

Добавя се заделената течна сметана и разбъркването продължава (на ниска до средна скорост) докато се смесят добре. Аз разбърквам за около минути, за което време сместа се сгъстява леко, вилките започват да оставят следи в сместа. Ако добавяте ядки се добавят на този етап, разбърква се за кратко и миксера се спира. В купата с шоколадовата смес се добавя предварително разбитата сметана. Размесват се внимателно с помощта на дървена лъжица или шпатула. Насипва се в подходящ за замразяване съд.

Сладолед без яйца, с Нутела и лешници

Прибира се в камерата за 3 часа или колкото е нужно да замръзне.

Сладолед без яйца, с Нутела и лешници

Сервира се охладени чаши и се наръсва с начупени лешници (предварително запечени). Да ви е сладко!

Сладолед без яйца, с Нутела и лешници

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладолед без яйца: с Нутела и лешници
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)

2 thoughts on “Сладолед без яйца, с Нутела и лешници

  1. Ей, точно този сладолед е за мен! Такъв го обичам, дори в жегата, в студено време не се и сещам за сладолед аз. Пу две чашки:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: