Сладко от Помело

Сладко от Помело

Сладко от Помело

Помело – това е най-големият цитрусов плод. Смятам, че има страхотен вкус! Култивираните сортове са с аромат, сходен с този на грейпфрута, но без горчиво-нагарчащата му жилка във вкуса. По тази причина често ги наричат „Меден грейпфрут“.

Сладко от Помело

Кората на помелото е доста дебела и от нея може да се направи много вкусно и ароматно сладко. Традиционно парче от сладкото се сервира с чаша вода, но може да бъде поднесено и заедно с варено Кипърско кафе. 

Сладко от Помело

Сладко от Помело

  • По начина описан по-долу може да се приготви сладко с кори от други цитрусови плодове – лимони, портокали и т.н. По подобен начин съм направила и Сладко от Кумантантас (вид цитрусов плод).

Сладко от Помело

  • Важно е плодовете да са прясно набрани, защото когато кожата им повехне е трудна за обработката с рендето, освен това губи плътността си и става по-тънка.
  • Излишно е да споменавам, че ако не берете плодовете от градината си или не живеете на място, където виреят е най-добре да закупите BIO помело.
  • Вместо лимонена киселина може да се ползва лимонов сок (по 1 с.л. за всеки килограм захар), но трябва да се добави по средата на варенето или ако е в края му е добре сиропът да се направи по-гъст. 
  • За изпълнението на рецептата ми бяха нужни 5 бр. средно голямо помело.

Необходими продукти:

  • 30 меридианни парчета кора от помело
  • 1500 гр. захар
  • 1 – 1½ чаени лъжици лимонена киселина (лимонтозу)

За ароматизиране:

Начин на приготвяне:

Кората на всяко помело се разрязва с остър нож на 6 меридианни парчета – по подобен начин, най-често белим портокал. Ако плодовете са по-дребни или по-едри може да се нарежат на по-малко, съответно на повече парчета. Корите се отделят от плода, като се внимава да се запази целостта им. Подовете се нареждат в тава или друго подходящо и може да се консумират веднага или да се съхранят в хладилник за няколко дни – докато не бъдат изядени. На следващият колаж се виждат обелените кори – това колко са дебели и вътрешността на помелото.

Сладко от Помело

Жълтата част от кората на всяко парче се остъргва на ситното на ренде докато се премахне лъскавата жълта част. Това е най-досадната част от изпълнението на рецептата. Ще е хубаво ако успеете да излъжете някой друг да го свърши вместо вас! 🙂

Сладко от Помело

Пригответе си голям съд (купа или леген). Напълнете го до половината с вода. Всяко парче помело се завива на стегнато руло. Прикрепя се с 1-2 дървени клечки за зъби, така че да не се развива и се пуска в купата с водата. Вместо с клечки за зъби, всяко руло може да се завърже с парче памучен конец, но с клечките нещата стават по-бързо. Когато завиете всички кори на рула, трябва да се погрижите всички да са под водата. За целта може да ги притиснете с чиния или нещо друго подходящо. Важно е всички кори да са покрити с вода, защото ако не са ще потъмнеят, може би не веднага, но със сигурност по-късно при варенето. Корите киснат във вода в продължение на 4-5 дни, като водата се подменя с чиста всекидневно. Тази процедура е необходима, за да се отстрани горчивината от корите. 

Сладко от Помело

След това корите се прехвърлят в голяма тенджера, заливат се с чиста вода и тенджерата се слага на силен огън. Когато водата заври, тенджерата се сваля от огъня, водата се отцежда и корите се заливат с нова студена вода. Тенджерата се връща на огъня докато водата заври и процедурата се повтаря – общо 3 пъти. Когато третата вода заври, огънят се регулира, така че да не ври силно и варенето продължава докато корите омекнат. Готовността им се проверява с помощта на голяма дебела игла. Ако иглата излиза от кората без да я повдига, значи варенето трябва да приключи. Ако иглата повдига кората или тя се задържа за кратко – продължаваме още малко варенето. Корите се прехвърлят в цедка, където остават докато се отцедят от водата и се охладят. Когато изстинат достатъчно, че да не ви парят на ръцете, клечките се отстраняват – корите помело вече са приели навита форма и нямат нужда от тях. Нареждат се в голяма тенджера и се засипват със захарта. Оставят се така за 1 нощ.

Сладко от Помело

На следващият ден по-голямата част от захарта се е разтопила, а корите са пуснали и сок. В зависимост от това колко течност има в тенджерата се долива с вода. Аз в случая съм добавила 750 мл. вода (3 ч.ч.). Тенджерата се слага на котлона и се оставя да ври силно за около 10-15 минути. Не се бърка – само се разклаща. Сваля се от огъня и се оставя да престои 1 нощ. На другият ден в тенджерата се добавя клонче индрише (или шушулка ванилия). Варенето се подновява, на умерено силен огън, докато сиропът достигне желаната гъстота. Ако прецените, че корите не трябва да се варят повече (т.е. ако са омекнали доста), се изваждат от тенджерата с решетъчна лъжица и се нареждат плътно в буркани. За да се сместят по-плътно в бурканите, може да се нарежат на парчета (шайби) с дебелина около 1 см., въпреки че традиционно се оставят цели. Сиропът се вари до желаната гъстота. Готовността на сиропа се проверява, като малко количество (около ½ ч.л.) се насипе в керамична чиния. Прокарва се пръст през средата и ако остава пътечка, варенето приключва. Преди да се свали от огъня се добавя лимонтозуто. Горещият сироп се насипва върху наредените в буркани кори. Бурканите се затварят с капачките и се обръщат върху тях. Оставят така докато изстинат на пълно, след това може да се обърнат в нормално положение – с капачките нагоре. 

Сладко от Помело

Когато отворя буркан го съхранявам в хладилник. Да ви е сладко!

Сладко от Помело

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от Помело
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

7 thoughts on “Сладко от Помело

  1. Мария, и тази рецепта е интересна.Прекрасни са!както и снимките. Поздрави и хубава седмица! Ше го пробвам от днес Какао кифлички.Сладко помело е страхотно!

  2. Привет, Мария
    Не за първи път виждам рецепти птриготвени от теб. Харесва ми начина по който ги приготвяш, начинана писане и снимките.
    Помелото е на масата, но ме притеснява да направя сладкото. Преди време се отказах да ползвам портокалова кора и шоколадови корички да правя. И ако не създаваха такова настроени снимките на това сладко …

    Поздрави

    1. Благодаря ти Камелия!
      Приятно ми е, че си попаднала тук и моето местенце ти допада 🙂
      При мен ползваните цитрусови плодове са домашно (лично) производство и нищо не ме притеснява да ползвам кората им за сладка! Ако човек обаче има желание и харесва много кандирани корички може да си направи такива с правилните продукти.

      Поздрав най-сърдечен и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: