Сладко от меспила (вид мушмула)

Сладко от меспила (вид мушмула)

В Кипър ги наричат меспила (μεσπιλa), в Гърция плода е познат под името мушмуло (Μούσμουλο). На Английски ги наричат  loquat. 

Сладко от меспила (вид мушмула)

Познати са още и като Japanese medlar (японски мушмули), Japanese plum (японски сливи) или Chinese plum (Китайски сливи). Дървото е най-разпространено в Китай, но се отглежда също в Япония, Индия, Испания, Шри Ланка,  Гърция и Кипър. Предполагам, че става въпрос за плод от семейството на МушмулатаНе намерих аналог на Български, автоматичният преводач превежда думата μεσπιλa като мушмула. Ако някой знае нещо по въпроса нека пише. Аз за сега ще ги наричам, така както са познати в Кипър – меспила (това е за мн.ч.). Плода е много много сочен със сладко-кисел вкус. Когато е добре озрял има наситен жълт цвят. В зависимост от сорта плодовете може да са кръгли или издължени, по-сладки или по-кисели. В сърцевината на всеки плод има от 2 големи до 4 по-малки ядки (семена), което се счита за недостатък, тъй като заемат половината от обем на плода (т.е. не остава много за ядене). Плода е много чувствителен и нетраен – подобно на ягодите, затова е най-добре да се консумира прясно набран. Богат е на витамин С.

Сладко от меспила (вид мушмула)

Сладко от меспила (вид мушмула)

  • Рецептата е адаптирана от списанието „Γλικές ιστορίες“ бр. 39 от 04/2014 г.

Необходими продукти:

  • 500 гр. месо от меспила
  • 400 гр. захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 1-2 литра вода
  • сок от половин лимон

Начин на приготвяне:

Най-напред трябва да измиете и почистите плодовете от кожата и костилките, след което да замерите нужното за рецептата количество. В голяма купа се наливат 1-2 литра студена вода, добавя се сокът на половин лимон. В тази купа ще пущате почистените плодове, за да не потъмняват, докато приключите с беленето и обезкостяването на всички. Плодовете се притеглят след кат се отцедят от водата и се прехвърлят в тенджерата, в която ще се вари сладкото. Засипват се със захарта. Оставят се на страна за около 30 минути или докато пуснат сока си. Докато почиват може да добавите и ваниловата шушулка предварително разполовена и със остъргани зрънца, които също съм добавила. Сладкото се вари на средно силен огън. Докато захарта се разтопи, се разбърква периодично, след това, не толкова често. Варенето продължава до сгъстяване на сиропа. Колко време ще отнеме зависи от това колко сочни са плодовете. Аз варих около 15 минути. Котлона се изключва и сладкото се оставя за 1 нощ без да се похлупва. Може да се покрие с мрежа или тензух, след като е изстинло напълно.

Сладко от меспила (вид мушмула)

На другия ден лесно ще прецените дали трябва да варите още, за да стане по-гъсто. Аз варих още 5 минути от момента на завиране. По желание сладкото може да се пасира с ръчен миксер и да се превърне в конфитюр. Горещо се насипва в сухи, чисти буркани, затварят се и се обръщат върху капачките където остават докато сладкото се ъхлади напълно. Много вкусно става! Да ви е сладко!

Сладко от меспила (вид мушмула)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от меспила (вид мушмула)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)

7 thoughts on “Сладко от меспила (вид мушмула)

  1. Миме,
    за първи път виждам този плод, явно е от рода на мушмулата.Може би и тук в България го внасят.Трябва да обърна внимание на вносните плодове.Чудесно сладко се е получило.Явно плодът е доста кисел съдейки по добавената захар.
    Поздрави !

  2. Мари, не съм виждала този плод:(
    Обаче, ако ти дойда на гости ще черпиш с това слънчево сладко, налииии?

  3. влюбих се в този плод при първата ми среща с него , Жалко ,че не съм го срещала в България. Може би е характерен за средиземноморието. С удоволствие бих опитала това сладко

  4. Имаме това дърво в двора си от 4 години, за първи път реших да направя сладко от него. Става въпрос за северна Гърция. Съседите го наричат мушмула, и казват, че е много полезно. Почти го изпуснахме тази година, но обрах малко запазени плодове. Обелих ги, поръсих със захар две чаени чаши и след престой от няколко часа го минахме през пасатор и сварихме. Стана чудно, само една ванилия добавих. ? Докато вреше, намерих вашата рецепта и догодина ще използвам водата и лимона, за да запазя златистия му цвят. Благодаря ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: