Сладко от маслодайни или градински рози

Сладко от маслодайни или градински рози

Сладко от маслодайни или градински рози

Преди няколко дни при Йоана видях един прекрасен десерт с рози, който мe впечатли всякак (от външен вид до съчетанието на продукти), и ме подсети за това, че все отлагам споделянето на рецептата ми за сладко от маслодайни или градински рози. Черновата на рецептата отдавна е написана в компютъра и през годините съм я препращала на хората, които са ме питали за нея. Първо нямах снимки, после отлагах обработването им и така времето се изниза… Същевременно се натрупаха и рецепти със сладко от рози, така че е крайно време!!!

Сладко от маслодайни или градински рози

Сладко от рози приготвям ежегодно на няколко пъти, в зависимост от това какви количества рози е възможно да събера от двора си. Имам прекрасни градински рози, за които съм ви споменавала и преди. Цветът им е пепел от роза, а аромата им е по-омаен дори от този на маслодайните рози. Обожавам ги!!! Сигурно това ги е спасило от преместванията, които често правя из градината 🙂 Тези рози не съм ги докосвала от времето на засяването им! Затова пък маслодайните рози, които си бях прихванала берат душа и се надявам да оцелеят, като тържествено обещавам повече да не ги местя! 🙂

Сладко от маслодайни или градински рози

През Май (той е любимият ми месец), обикновено има много цветове и успявам да събера на веднъж достатъчно количество за направата на 2-3 бурканчета сладко. В края на Август подрязвам розовите храсти и така до края на годината пак бера прекрасни цветове и имам възможност да направя сладко или нещо друго. 

Сладко от маслодайни или градински рози

Сладко от маслодайни или градински рози

(short link)

  • Сладкото може да се приготви, както от маслодайни, така и от ароматни градински рози. За още по-добър резултат двата вида може да се смесят. Когато се ползват червени рози, сладкото става с много по-наситен цвят.
  • Добре е розите да се берат рано сутрин и приготвянето на сладкото да започне веднага, преди да започнат да повяхват, защото губят от теглото си. Според моя опит грамажа на градинските и маслодайните рози е различен – по-леки са маслодайните. Затова смятам, че е най-добре замерването на листенцата да става с чаша (като обем), а не като грамаж. Мерителната чаша, която ползвам е с вместимост 250 мл. Пълня я добре, като леко я тъпча. 
  • Розите трябва да бъдат сухи когато се берат. Ако по някаква причина се налага да бъдат измити, трябва да се подсушат, преди да се пристъпи към приготвянето на сладкото.
  • Към сладкото се добавя лимонов сок или лимонтозу, за да се възпрепятства захаросването му. Лимоновият сок, се добавя по средата на варенето. Лимонената киселина се добавя в края на варенето – 1-2 минути преди сладкото да се свали от огъня.

Сладко от маслодайни или градински рози

  • Сладкото се сварява сравнително бързо, но пипкавата работа е почистването на листенцата. Затова пък аромата, който се разнася е толкова омаен, че едва ли ще ви стане отегчително! Листата на розите се отделят бързо и лесно по следния начин: С пръстите на едната ръка се хваща дръжката на цвета, с другата ръка се обхваща целият цвят –  венчелистчетата се дръпат леко завъртане. Колкото по-разцъфнали са розите, толкова по-лесно се отделят листенцата от стъблото. Външните листа са големи и е възможно да има повехнали или наранени – изхвърлят се. Най-дребните листенца от сърцевината на розата също ги махам.

Сладко от маслодайни или градински рози

  • Жълтата част в основата на всяко листенце се премахва защото съдържа горчива жилка. При някои сортове може да е по-бледа на цвят или бяла.  

Сладко от маслодайни или градински рози

Необходими продукти:

  • 4 чаени чаши розови листа
  • 4 чаени чаши (920 гр.) захар
  • 1 ½ чаени чаши (375 мл.) вода
  • ½ чаена чаша (125 мл.) розова вода
  • ½ чаена чаша прясно (125 мл.) изцеден лимонов сок или 
  • 1 чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу)  

Начин на приготвяне:

Замерете розовите листа. Чашата трябва да се пълни добре (плътно). Сместете розовите листенца в нея с лек натиск.

Сладко от маслодайни или градински рози

В купа или направо в тенджерата, в която ще се вари сладкото, смесете розовите листа и захарта.

Сладко от маслодайни или градински рози

С ръце загребвайте листенца и захар и ги претърквате между длани. Постепенно захарта ще се овлажни от сока, който ще пуснат листенцата.

Сладко от маслодайни или градински рози

Повторете процедурата докато розите пуснат аромата си и захарта се напои със сока им. Ако желаете може да покриете съда с памучна кърпа и да оставите така за 1-2 часа на стайна температура.

Сладко от маслодайни или градински рози

Към розите и захарта в тенджерата добавете розовата и обикновената вода. Сложете тенджерата на умерено силен огън. Разбъркайте няколко пъти, докат захарта се застопи. Варете 10 минути от момента на завиране. Свалете тенджерата от котлона и оставете сместа да изстине напълно. покрийте я с памучна купа и оставете да отлежи 1 нощ. На следващият ден доварете сладкото до нужната гъстота. Ако ползвате лимонов сок, добавете го преди да сложите сладкото на огъня. При мен в случая варенето отне още 10 минути.  

Сладко от маслодайни или градински рози

Гъстотата на сладкото може да се провери, като се капне малко от сиропа на сладкото върху порцеланова чиния. Разбърква се, за да се охлади. След това се прокарва пръст през сиропа.  Ако гъстотата е добра, трябва да остава следа. Ако ползвате лимонтозу, добавете го 1-2 минути преди да салите сладкото от огъня.  

Сладко от маслодайни или градински рози

За да се консервира и запази за по-дълго, сладкото от рози веднага се насипва в сухи, чисти буркани. Капачките се завъртат и бурканите се поставят наопъки, върху капачките. Остават така, докато сладкото изстине напълно. От топлината на сладкото, гумичката върху капачките ще направи вакум и така бурканите се затварят херметически, без да се изваряват под вода. Ако сладкото няма да се консервира в буркани, трябва да се съхранява в хладилник. Да ви е сладко и розово!

Сладко от маслодайни или градински рози

ТУК може да видите всички снимки. А тук вижте Как се правят захаросани розови листа, Как се прави сироп от рози без розиСироп от рози с прясно мляко.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от маслодайни или градински рози
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 58 Review(s)

14 thoughts on “Сладко от маслодайни или градински рози

  1. Моля , каква „розова вода“ се използва ?! /извинявайте за невежеството ми/

    1. На времето се продаваше в аптеката и в БГ е по-популярна козметичната и употреба. Търсете натурална розова вода, без никакви други добавки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: