Сладко от Малки Патладжани

Сладко от Малки Патладжани

Сладкото от малки патладжани, е едно от най-хубавите, които съм опитвала до сега! Не знам дали е поради факта, че изглежда твърде нестандартно и дори невероятно патладжана да се съчетава така добре със захарният сироп!?! Това сладко бе едно от първите тукашни (Кипърски), които се научих да правя. Евтимула ме научи, тя е от тукашната ми рода! Знам че и в България се прави в някои региони, но не е така популярно както в Кипър. Не познавам човек, който да го е опитал и да не го е харесал, освен ако е някой дето не обича да консумира сладко.

Сладко от Малки Патладжани

  • Патладжаните трябва да са прясно набрани, за да се белят лесно. Тук в Кипър има два вида патладжани: едните са продълговати – цветът им и в зрелостта им остава лилав. Другия вид са кръглите патладжани, които става с цвят индиго. Това сладко може да се направи и от двата сорта патладжани, но за предпочитане са продълговатите, които имат по малко семена (тези от снимката).
  • Задължително си сложете ръкавици при почистването на патладжаните, в противен случай ръцете ви ще се оцветят в неприятно кафяво, което няма да може да се махне веднага.
  • Патладжаните се нареждат плътно в бурканите, за целта ако нямате продълговати буркани, които са в състояние да ги поберат по дължина, най добре е да ги разрязвате на половина, за да се сместват по-добре. Не нарязвайте обаче патладжаните преди да сварите сладкото – ще се разкашкат.
  • Аз правих 2 ½ дози т.е. 75 патладжана. След като бяха престояли една нощ засипани със захар, видях че не бяха пуснали много сок. Когато сварих сладкото ми се видя, че сиропа няма да стигне за всички буркани и направих следното: Разпределих патладжаните по бурканите и към сиропа добавих още 1 кг. захар и 2 ½ ч.ч. вода. Върнах тенджерата на огъня и варих до желаната гъстота, след което разпределих сиропа между бурканите.
  • Ароматизирала съм и с ванилия и с индрише. Ако се ползва шушулка ванилия, зрънцата и се остъргват и заедно със шушулката се добавят към сладкото от началото на варенето. Индришето се прибавя, когато захарта се разтопи и сиропа започне да се сгъстява. Ако ползваната ванилия е синтетична се прибавя в края на варенето, минута преди да бъде свалено от огъня.

Продукти за 1 доза:

  • 30 малки патладжана
  • 1 кг.захар
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. лимонена киселина (лимонтозу) или прасно изцеден сок от ½ лимон
  • индрише (fragrant geranium) и (или) ванилия
  • 30 – 60 бр.  обелени сурови бадемови ядки 

За варовата вода за 1 литър варова вода, направете толкова колкото е нужно да покриете патладжаните, с които разполагате:

  • 10 гр. гасена вар-Калциев хидроксид (Lime)
  • 1 литър вода

Ще ви трябва още:

  • лимонов сок от бутилка или пресен
  • вода за накисване на обелените патладжани 
  • червена сладкарска боя

Начин на приготвяне:

Пребройте патладжаните, с който разполагате, за да видите каква доза ще правите и какво количество от останалите продукти ще ви е нужно. Не се притеснявайте ако някои са по-дребни а други по едри. Налейте вода в съд, който може да побере всички патладжани. Добавяме в нея лимонов сок. Така патладжаните няма да почернеят, докато приключите с обработката им. Количеството лимонов сок е на око – може би около 50 гр. на 10-15 литра вода. Това не играе рола за вкуса на сладкото ако сложите повече или по малко. Сложете си ръкавиците, за да не ви почернеят ръцете. Първо почистете дръжките. Не се режат, отчупват се внимателно с ръце – вижте снимката. Кората им се обелва на тънко. Може да ползвате картофобелачка. По средата (по дължина) на всеки патладжан се прави разрез, с помощта на остър нож (вижте снимката). Разреза започва и свършва на ½ – 1 см. от двата края на зеленчука. Всеки от обработените по този начин патладжани се пуска в съда с вода и лимон. 

Ако предварително сте замерили количеството на водата с лимоновият сок, може просто да добавите към нея нужното количество гасена вар. Ако не пригответе си варова вода и накиснете в нея патладжаните. Оставете ги да престоят в нея 4-5 часа като от време на време разбърквайте, така че тези, които са били на повърхността да се потопят във варовата вода.

След това патладжаните се измиват обилно под течаща студена вода. Заливат се със студена вода (колкото да ги покрива) и се слагат на котлона. Когато водата заври, тенджерата се сваля от огъня и водата се изхвърля. Заливат се втори пъти със студена вода и когато заври се изхвърля. Това се повтаря общо три пъти. Последният път (третият) водата не се хвърля веднага, след като заври. Патладжаните се оставят да врят, като често се проверяват с една по-дебела игла за шиене – когато я забучим в патладжан и се опитаме да го вдигнем с нея – да не може да се задържи и да пада. Изваряването във вода освен че сварява зеленчуците, извлича и горчивината им, ако има такава. Третата вода се изхвърля и патладжаните се охлаждат до толкова, че да може да ги пипате без да се изгорите. В разреза (цепнатината направена с ножа) на всеки от тях се поставят по 1-2 обелени бадема и се нареждат в тенджерата, в която ще се вари сладкото. Засипват се със захарта и се оставят да престоят една нощ. На другия ден се добавя водата и се слагат да се варят. Става бързо, защото патладжаните са готови и просто трябва сиропа да стане с необходимата гъстота. Не се бърка от време на време се разклаща тенджерата. Тукашните сладка не се правят с много гъст сироп. Консистенцията му е малко по рядка от мед когато е изстинал. Малко преди да се свали от огъня се добавят лимонтозуто и ароматите. По желание се добавя и малко течна червена сладкарска боя. Така сладкото придобива страхотен рубинен цвят. Ако не сложите боя сладкото ще си остане със мръсно зеленикав цвят, който не е особено красив.

Оставете сладкото да се охлади достатъчно, че да може да го пипате. Сложете си ръкавица и наредете патладжаните плътно в буркани. Ако не желаете да ги стерилизирате, загрейте сиропа до завиране и тогава го ръзпределете върху патладжаните в бурканите. Затворете веднага с капачката и обърнете буркана върху нея. Оставете бурканите така, докато изстинат напълно. 

 Тук може да видите всички снимки. 

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от Малки Патладжани
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

4 thoughts on “Сладко от Малки Патладжани

  1. Изглежда много съблазнително и необичайно , благодря за рецептата. Много усмихната седмица !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: