юни 20

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Сладко от черница (Mulberry) правя за пръв път. Тук в Кипър са доста разпространени и бялата и черната черница, но да ви кажа честно не съм виждала някои да прави нещо от тези плодове, а тук сладка се правят от какво ли не – даже и от зеленчуци! Повече харесвам вкуса на черната черница – сякаш е по-сладка от бялата и затова първо с такава се снабдих. Е, възможно е и от бялата да направя една доза 🙂

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Сладко от черна Черница (Mulberry)

 • Вниманието ми към това сладко беше привлечено от Йоана и нейният чийзкейк гарниран с такова сладко.
 • Имах още 1 пакет Гелфикс 1:1 на Dr. Oetker, който реших да използвам за направа на това сладко, въпреки че мен този продукт не ме ентусиазира толкова колкото повечето ми познати – аз като че ли предпочитам традиционният начин за варене на сладка и конфитюри. Смятам, че за сладкото от черница би могла да се приложи всяка друга рецепта за сладко от червени плодове, вместо да се ползва Гелфикс. 

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Плодовете се почистват и измиват. Гелфикса се смесва с 2 супени лъжици от захарта. Останалата захар се насипва върху измитите и добре отцедени от водата плодове. Тенджерата се слага на силен огън. Когато захарта се разтопи и сместа заври се добавя гелфикса. Варенето продължава на силен огън за 1-2 минути.

Сладко от черна Черница (Mulberry)

Насипва се в буркани докато е горещо. Затварят се и се обръщат върху капачките. Остават така докато сладкото изстине напълно. Така няма нужда от изваряване, за да се съхранят за по-дълъг период от време. 

 

Сладко от черна Черница (Mulberry)

ТУК може да видите всички снимки.

 

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от черна Черница (Mulberry)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, ,

10 COMMENTS :

 1. By Йоана on

  Еха, много ме зарадва. 🙂
  Сега ще покажеш на кипърци какво да си правят черниците. 🙂

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Ех, Йоана ако не бях го видяла при теб едва ли щях да го направя!!!

   В родният ми край в БГ не растът черници, така че този плод ми беше съвсем чужд до преди да дойда тук в Кипър!

   От друга страна тук няма много голямо разнообразие от червени плодове и явно хората не са приучени към вкусът им. Най-масово разпространен червен плод са ягодите, които се намират през по-голямата част от годината. На Тродос (където е по-студено) виреят и череши, но не бих казала че са много достъпни – в началото на беритбата цената им е между 18 и 19 € на килограм – в момента на 8 €…
   Много ти благодаря, за идеята, за изкушетулните ти снимки, които ме поттикнаха към действие, защото от сега на татък със сигурност редовно ще правя от това сладко – страхотно стана!

   Reply
 2. By lili miller on

  Благодаря много за рецептата , тук в Америка в двора си имам черница ( черна ) дава много плодове , и искам да опитам да направя сладкото. Само не знам този гелфикс как ще го намеря тук , не може да го няма , но ще е под друго име. Черницата я обожавам , напомня ми детството , когато по цял ден ядях черници. Още веднъж благодаря , като направя сладкото ще напиша как се е получило

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет, Лили и добре дошла!
   Предполагам, че и в Америка ще можеш да го откриеш – знам, че там има продукти на Dr. Oetker. На пакетчетата от БГ пише „Gelfix“, така че едва ли ще има друго название. Ако не откриеш гелфикс може да направиш сладкото по всяка друга рецепта за сладко от червени плодове – ягоди, капини, боровинки и т.н.
   Става много вкусно – аз се влюбих в него!
   А като си помисля, че се чудех, защо кипърците не са се сетили да правят сладко от черница – и аз самата не знам къде съм спала толкова години, че не съм се сетила по-рано да си направя 🙂 Да е жива и здрава Йоанна при, която го видях – със сигурност ще си правя всяка година.
   Успех ти желая с направата на сладкото!

   Reply
 3. By Веси on

  Здравейте, поздрави от Чили. Тук пролетта сега започва, а понеже на двора имаме една огромна черна черница се зарових в нета да видя какво мога да направя с нея и попаднах при вас. Благодаря за идеята, предполагам, че тук в супермаркетите мога да открия Д-р Йоткер.

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет, Веси и добре дошла!

   Сладкото става страхотно!
   Можеш да си го направиш даже и без това прахче на Д-р Йоткер, по всяка друга рецепта за сладко от червени плодове. Просто с прахчето става много бързо и доста по-мързеливо, от колкото по стандартният начин – на мен ми беше интересно да го изпробвам, но иначе предпочитам стандартният начин на правене на сладка 🙂

   Хубава вечер ти желая!

   Reply
   1. By Веси on

    Здравей, Мария!
    С голямо удоволствие разгледах целия сайт и си харесах доста неща. Аз обичам да готвя, това е любимото ми хоби, обичам и да експериментирам и създавам нови рецепти, съобразени с продуктите, с които разполагам в определен момент и място. В Латинска Америка съм едва от три месеца, но смятам да остана 🙂 Ако те интересуват някои типични тукашни рецепти – пиши ми на [email protected] Ще ми бъде приятно да общуваме повече :)))

    Reply
    1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

     Благодаря ти, Веси!
     Ще ми е много интересно да споделиш някоя рецепта от този край на света 🙂 – ще е хубаво да обменяме опит!

     Reply
 4. Pingback: Коледен Кейк 2011 и как да направя Усмихнат Снежен Човек | My Cooking Book Blog

 5. Pingback: Невероятно пухкав Коледен Кейк (Christmas Cake) |

Коментиране (Leave a Reply)