Сладко от Цели Круши Пълнени с Орехи

Сладко от Цели Круши Пълнени с Орехи

Освен, че е много атрактивно на външен вид, е абсолютно умопомрачително на вкус! Знам, че снимките ми никак не са убедителни (като изключа обновените, то си личи), но аз не съм опитен фотограф и ако шанса не е на моя страна, нещата не винаги са както трябва :) 

Сладко от Цели Круши Пълнени с Орехи

 • Рецептата е адаптирана от „Голямата книга на домашното консервиране”
 • Изберете средно големи есенни круши. Плодовете трябва да са зрели, но здрави.
 • Може да почистите само семенната част на крушите, издълбавайки я от долната страна с помощта на нож. Може да ползвате и специален уред за дълбане на плодове и зеленчуци, който се прокарва по цялата дължина на крушата и така се получава отвор като тунел :). 
 • Количеството на орехите ще е в зависимост от това как са издълбани крушите и колко са големи. 
 • Ароматизирала съм и с ванилия и с индрише. Ако се ползва шушулка ванилия, зрънцата и се остъргват и заедно със шушулката се добавят към сладкото от началото на варенето. Индришето се прибавя, когато захарта се разтопи и сиропа започне да се сгъстява. Ако ползваната ванилия е синтетична се прибавя в края на варенето, минута преди да бъде свалено от огъня.

Необходими продукти:

 • 20 круши
 • 1 кг. захар
 • 20 – 40 половинки орехови ядки
 • 1 чаена лъжица лимонена киселина (лимонтозу) или сок от ½ лимон
 • 1 чаена чаша вода
 • 1-2 шушулки ванилия или 2 пак. ванилия и (или)
 • 3-4 листа индрише (fragrant geranium)

Начин на приготвяне:

Крушите се измиват и кожата им се обелва на тънко (ползвайте картофобелачката).
Издълбайте семенната част с помощта на остър нож или пробийте крушата по дължина със специалния уред за дълбане. Наредете ги една до друга в подходящ съд и ги засипете със захарта. Оставете да престоят 24 часа.

На другия ден крушите са пуснали сок и са леко омекнали. Във всяка дупка поставете 1-2 половинки орехови ядки и наредете крушите в тенджерката в която ще варите сладкото – препоръчително е да изберете тенджера, в която ще побере всички круши на един ред. Изсипете отделилият се от крушите сок и захарта, която не се е разтопила, върху наредените в тенджерата круши. Залейте ги с 1 ч.ч. вода и ги сложете на котлона. Вари се на силен огън. Не се разбърква!!! Тенджерата се разклаща от време на време. Става бързо.

Проверявате гъстотата на сиропа , та трябва да стане като мед когато се охлади. Една – две минути преди да свалите от огъня се добавя лимонената киселина (или сока от 1/2 лимон). Докато е топло сладкото се разпределя в буркани. Бурканите се затварят и се обръщат върху капачката – остават така докато изстинат.

Едно допълнение само: Ако ви остане от сиропа в никакъв случай не го изхвърляйте – той е много ароматен! На мен ми остана около 1/2 чаена чаша и му се насладихме в комбинация с цедено кисело мляко. Да ви е сладко!

Тук може да видите всички снимки.

Оценете рецептата (Summary)
Recipe Name
Сладко от Цели Круши Пълнени с Орехи
Published On
Average Rating
5 Based on 1 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .