Сладко от горчив портокал (Bitter orange)

Сладко от горчив портокал (Bitter orange)

Сладко от горчив портокал (Bitter orange)

Сладкото от горчив портокал има вълшебен аромат и е едно от най-любимите на съпруга ми! Горчивият портокал (Bitter orange) познат още като Севилски портокал, е изключително ароматен цитрусов плод, с горичив вкус. В Кипър го наричат китромилия (κιτρομηλιά) и ксинонеранджа (ξινονεραντζιά). Дървото е доста устойчиво и често се ползва за основа върху която се присаждат други цитрусови култури. В двора имахме дърво, което първоначално беше кумгуат, но нещо се случи с присадката и така се сдобихме с дърво, което ражда горчив портокал. На външен вид плодовете приличат доста на портокал, а сърцевината (по форма), напомня мандарина. Цветовете и плодовете имат неописуем аромат!

горчив портокал (Bitter orange)

Много хора смятат отглеждането на този вид за безполезно, тъй като плодовете не се ядат както другите плодове. От цветовете на горчивият портокал се получава най-ароматната „вода от портокалов цвят“. Сладко се приготвя от кората на зрелите плодове и от цели плодове достигнали големината на орех, преди да са се оформили семки. Настърганата и изсушена кора може да се ползва за ароматизиране на кексове и други десерти. Със сока от зрели плодове се приготвя т.нар. Залатина. Съпругът ми обожава да замества лимоновият сок с такъв от горчив портокал в супа лювана, както и при други ястия традиционни за Кипър. 

Сладко от горчив портокал (Bitter orange)

Сладко от горчив портокал (Bitter orange)

(short link)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • С по-долу посочените продукти се получават 4 буркана сладко.
  • Времето за варене посочено по-долу е свързано с количеството на сладкото, което съм приготвила. Когато се прави по-голяма доза, времето за варене може да е различно.
  • Снимките в рецептата са сборни нека това не ви обърква. Част от тях са заснети при приготвяне на по-голямо количество сладко.

Сладко от горчив портокал (Bitter orange)

Необходими продукти:

  • 1 кг. кори от горчив портокал (Bitter orange)
  • вода за изкисване на корите
  • 1250 гр. (5 чаени чаши) вода
  • 1500 гр. захар
  • 150 гр. глюкоза
  • 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок

Подготовка:

Измийте плодовете хубаво и ги подсушете.

измитите горчиви портокали

С помощта на ренде остържете повърхностният оранжев слой на горчивите портокали. Аз ползвам средно ситно редне. Остърганата кора може да се ползва за ароматизиране на десерти. Може да се ползва докато е прясна, да се изсуши или замрази.

остъргване на оранжевият слой на кората

Разрежете кората на всеки плод на 4 меридианни парчета. В зависимост от големината на плода, може да нарежете на повече парчета. Отделете внимателно корите от плодовете и ги притеглете. За рецептата ще ви трябват 1 кг. кори.

нарязване на корите на меридианни парчета

Завийте всяка от корите на стегнато руло. Стабилизирайте го с дървена клечка. Вместо дървени клечки, може да ползвате памучен конец, но с клечките става по-бързо.

завиване на корите на офлюв

Сладкото може да се приготви и с нарязани на парчета кори, но когато са завити на рула е по-атрактивно. Залейте корите със студена вода. Покрийте ги с чиния, за да не изплуват на повърхността и оставете да киснат 24 часа. За това време водата може да се подмени  1-2 пъти.

изкисване на корите във вода

В зависимост от това колко е горчива кората изкисването във вода може да продължи до 2-3  дни.

изкисване на корите във вода

Варене на сладко от горчив портокал (Bitter orange):

Изхвърлете водата, в която са киснали корите. Залейте ги с 1250 мл. чиста вода. Сложете тенджерата на силен огън. Когато водата заври засечете 5-10 минути или колкото е нужно,  корите да омекнат леко. Добавете захарта и глюкозата. Не разбърквайте с лъжица. За да подпомогнете разтварянето на захарта, може периодично да разклащате тенджерата. Варете сладкото на силен огън докато сиропа заври. След това похлупете корите с чиния, така че всички парчета да са в сиропа. Регулирайте огъня, така че да клочи много тихо – по няколко мехурчета на повърхността. Продължете варенето 1 час и 20 минути.

варене на сладкото

Свалете тенджерата от огъня и оставете сладкото да изстине и престои 12 часа. За това време тенджерата не се похлупва. Ако е необходимо може да я покриете с мрежа против насекоми. На другият ден се преценява гъстотата на сиропа и ако е необходимо се доварява. Аз варих още 50 минути, след това добавих лимоновият сок. Ако сладкото е добре на гъстота се загрява до завиране, добавя се лимоновият сок и се оставя на огъня за 2-3 минути. 

Сладко от горчив портокал (Bitter orange)

Съхранение и употреба:

Изваждайте парчетата на сладкото с решетъчна лъжица и ги прехвърляйте върху суха, чиста чиния. Махнете дървените клечки. След като са се варили на руло, корите няма да се развият. Подрете рулата в сухи чисти буркани, като ги смествате плътно. Залейте с горещ сироп. Затворете бурканите и ги обърнете върху капачките. Оставете така докато сладкото изстине напълно, след това може да ги  обърнете в нормално положение. Може да консумирате сладкото веднага или по-нататък.  Сладкото от горчив портокал (Bitter orange) се сервира с чаша студена вода. Да ви е сладко!

Сладко от горчив портокал (Bitter orange)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладко от горчив портокал (Bitter orange)
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

2 thoughts on “Сладко от горчив портокал (Bitter orange)

  1. Сърдечно благодаря за рецептата !
    Сладкото се получи още с първия опит уникално вкусно и ароматно. Нужно ли е да казвам, че веднага зае първото място в домашната класация.
    Очарователно !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: