Сладкиш с ябълки

Сладкиш с ябълки

Започне ли сезона на ябълките няма как да не направя и някой десерт с тях. Днес ще ви представя рецептата за този много приятен, лек десерт, който се приготвя бързо и лесно. Чудесен е и сам за себе си, но с топка сладолед е истински разкош!

Сладкиш с ябълки

Сладкиш с ябълки

Сладкиш с ябълки

  • Мерителната чаша е с вмистимост 250 мл.
  • Ще са ви нужни два вида браштно – за всякаква употреба и  самонабухващо брашно (self-rising flour). Последното, съдържа не само набухвател, а и царевично нишесте, което прави десертите приготвени с него с по-финна текстура. Ако там където живеете няма такова в магазините, може да си направите сами следвайки указанията на линка по-горе.

Сладкиш с ябълки

  • Ще ви е нужна тава с диаметър 20 см. Добре е да е с подвижни стени.
  • Получават се от 6 до 8 порции десерт.
  • Рецептата  е на Νίνα Θεοχαρίδου

Сладкиш с ябълки

Необходими продукти:

  • 120 гр. караве масло на стайна температура
  • 75 гр.  (½ чаена чаша) светло кафява захар
  • 100 гр. (2 броя) яйца
  • 150 гр. (1 чаена чаша) самонабухващо брашно (self-rising flour)
  • 80 гр. (½чаена чаша) брашно за всякаква употреба
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • 188 мл. (³⁄4 чаена чаша) прясно мляко
  • 2 бр. (330 гр.) червени ябълки
  • 56 гр. (2 супени лъжици) мармалад от кайсии

Начин на приготвяне:

Двата вида брашно се смесват и се оставят на страна до употреба. Дъното и стените на тавата, в която ще се приготвя десерта се покриват с хартия за печене. Фурната се пуска да загрява на 180ºС, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. 

Сладкиш с ябълки

Маслото и светло кафявата захар се смесват в купата на миксера. Разбиват се докато се смесят хомогенно. Едно по едно се прибавят яйцата. Периодично миксера се спира и дъното и страните на купата се обират със шпатула, след което разбъркването продължава до получаване на хомогенна смес. Добавя се и ванилията.

Сладкиш с ябълки

На части се добавят двата вида брашно и след като сместта ги поеме се прибавя прясното мляко. Периодично миксера се спира, дъното и страните на купата се обират със шпатула. Трябва да стане гладко тесто.

Сладкиш с ябълки

Получената смес се изсипва в предварително подготвената тава. Ябълките се разрязват на четвъртини, почистват се от семенната част и кожата, след което се режат на тънки парченца и се нареждат върху тестото в тавата. Притискат се с пръсти, така че да потънат в тестото, след което отгоре се нарежда втори ред ябълки, които също се притискат леко, така че да потънат лекичко и те в тестото. 

Сладкиш с ябълки

Пече се в предварително затоплената фурна за 40 минути. Когато се извади от фурната, веднага се освобождава от формата. Повърхността и страните на десерта се намазват с мармалад от кайсии. Ако е купешки (може да е по-гъст, като желиран), тогава може да го смесите с малко вода и да го втечните на водна баня.

Сладкиш с ябълки

Когато изстине, десерта се прехвърля в подходящ за сервиране съд. Разрязва се на парчета и може да бъде сервиран. С топка сладолед е божствено вкусен!!!

Сладкиш с ябълки

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладкиш с ябълки
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

5 thoughts on “Сладкиш с ябълки

  1. Както винаги,Мария,разкошна рецепта! Ще я пробвам. Фенове сме ти на всичко,което правиш. Поздрави и здраве за цялото ти семейство !

    1. Благодаря, Мая! Поздрав най-сърдечен и от мен за теб и семейството ти!
      Ще се радвам да опиташ рецептата и да ви се услади!

  2. Точната рецепта по времето на ябълките. Благодаря мила Мария. Смятам да я опитам тези дни. Ако сложа допълнително бакпулвер, ще объркам ли много нещата?

    1. Привет Ваня!
      Предполагам, че питаш дали да сложиш повече бакпулвер, ако не ползваш самонабухващо брашно!?
      Смятам, че рецептата би се получила и така (ако предполагам правилно намерението ти), макар че би станала по-добре ако се изпълни както е дадена. Не е трудно да си приготвиш малко самонабухващо брашно.

  3. Миме,
    нямам навика да използвам самонабухващо брашно.За този сладкиш с ябълки ще използвам бакпулвер 10 грама.Достатъчен е предполагам.Веднага записвам рецептата за проба, чудесен е сладкиша.
    Поздрави сърдечни ! Бъди здрава и поздрави на цялото ти семейство !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: