Сладкиш Агнеса или Агнеси

Сладкиш Агнеса или Агнеси

Дали е Агнеса или Агнеси така и не можах да разбера?! В опита си да науча нещо по въпроса, прочетох че този сладкиш бил приготвен специално за френската метреса Агнес Сорел, която е била любима на френския крал Шарл VII. Предвид това, десерта би трябвало да се нарича „Агнес“, но в България е познат като „Агнеса“ или като „Агнеси“. Лично аз нямам интензивен (жив) детски спомен  за този десерт, макар че е бил доста популярен и майка ми го е приготвяла (има го и в тетрадките ѝ с рецепти). Обяснявам си нещата с това, че или не го е правила много често или не съм била достатъчно впечатлена, за да „запомня живо“ вкуса и наименованието му, а може би последното (името на десерта) изобщо не ме е интересувало!!! 🙂

Сладкиш Агнеса или Агнеси

Вкусовете са спомени! Не знам дали сте се замисляли за това, но аз често си размишлявам по въпроса. Спомените както и разказите за вкусни десерти (или храна), които са били култови преди повече от 30 години са обсебващи, но опитани днес за мен не са така впечатляващи, колкото се разказва или колкото си спомням, че са били! Причината за това може да е голямото разнообразие в днешни дни, като и това, че вкуса на човек постоянно се изгражда и еволюира с опитването на нови и различни храни. Има неща (храни), за които направо се чудя как е било възможно да са ми харесвали толкова?!? Безспорно съществуват „неостаряващи рецепти“, такива които се приготвят, харесват и предават от поколения, но има и много, за които си спомням с такова умиление, че когато реша да ги приготвя направо ме е страх! Не искам да се разочаровам! Не искам да ми е по-малко вкусно от „ТОГАВА“! Точно за това, когато се натъкна на някоя позабравена рецепта (било то в Интернет, книги или записките на мама), не се втурвам през глава да си я припомням. Когато липсва ясен спомен (както е с този десерт), крайният резултат се оценя по-безпристрастно, по-обективно и съответно съм доволна! 🙂

Сладкиш Агнеса или Агнеси

Когато реших да направя „Агнеса“ разгледах доста рецепти (мамината, в кулинарни книги, в Интернет). Забелязах, че хем си приличат хем се различават. Общо взето разлика във вида на ползваните продукти няма, макар че в различните рецепти съотношението на продуктите, може да е различно. По отношение на технологията на приготвяне също има разлики. Най-често те са свързани с приготвянето и полагането на жълтъчната глазура. В едни рецепти се препоръчва сладкиша да е охладен в други да е топъл. При някои рецепти глазурата съхне за 24 часа на стайна температура, при други се изсушава на слаба фурна, а при трети (както е при мен, в случая) жълтъчната глазура се приготвя като яйчената смес се обработва топлинно, на парна баня. Сигурна съм, че всеки един от различните варианти (рецепти) на този десерт би могъл да се получи страхотно! 

Сладкиш Агнеса или Агнеси

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Ще ви е нужна правоъгълна тава с размери 28.5 х 23 см. или приблизителни.

Сладкиш Агнеса или Агнеси

  • Ако ползвате синтетична ванилия добавете общо 3 супени лъжици прясно мляко и 4 пак. ванилия. Може да се ползват и зрънцата на 1 или 2 шушулки ванилия или 1 чаена лъжица ванилова паста.
  • За по-интензивен орехов вкус е добре всички орехи нужни за рецептата да се запекат предварително в сух тиган или за 10-12 минути на 170ºС.
  • Глазурата на сладкиша се приготвя над парна баня, т.е. продуктите се смесват в купа, която се поставя над друг съд, в който има вряща вода. Дъното на купата с жълтъците и захарта не опира във водата. Разбъркването става с телена бъркалка или с ръчен миксер (по-лесно е с миксера).
  • Рецептата е адаптирана от книгата на Добрина Венкова „Соленки, сладкиши, кремове“
  • Съхранение на десерта: готовият сладкиш остава на стайна температура от 12 до 24 часа. За това време глазурата засъхва. След това тавата се покрива с прозрачно домакинско фолио и се съхранява в хладилник. 

Сладкиш Агнеса или Агнеси

Необходими продукти за основата:

  • 4 белтъка (150 гр.)
  • 180 гр. (1 чаена чаша) пудра захар
  • 180 гр. краве масло, меко
  • 80 гр. (¾ чаена чаша) орехи, смлени
  • 2 супени лъжици (20 гр.) прясно мляко
  • 1 супена лъжица екстракт от ванилия
  • 180 гр. (1 и около ¼ чаена чаша) брашно
  • 10 гр. (2 чаени лъжици ) бакпулвер
  • + масло за намазване на тавата
  • + брашно за наръсване на тавата

Сладкиш Агнеса или Агнеси

За глазурата:

  • 4 жълтъка (76 гр.)
  • 200 гр. пудра захар
  • 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
  • по желание 1 супена лъжица настъргана лимонова кора 

За декорация:

  • 50 гр. смлени орехи или половинки орехи

Начин на приготвяне:

Белтъците се разбиват на сняг с 1-2 супени лъжици от захарта. Прехвърлят се в друг съд и се остават на страна до употреба.

Сладкиш Агнеса или Агнеси

Брашното се смесва с бакпулвера, прясното мляко с ванилията. В купата на миксера се смесват маслото и останалата пудра захар. Разбиват се (с перката) докато се получи гладка пухкава смес. Последователно се добавят прясното мляко смесено с ванилията, брашното смесено с бакпулвера и орехите. След всеки от продуктите се разбърква докато сместа го поеме и тогава се добавя следващият.

Сладкиш Агнеса или Агнеси

Последно към тестото се прибавят разбитите на сняг белтъци. Смесват се с тестото на ръка (с дървена лъжица или шпатула) или в миксера (с перката) на ниска скорост.  Полученото тесто се изсипва в намазана с масло и наръсена с брашно тава. Повърхността му се заглажда с лъжица.

Сладкиш Агнеса или Агнеси

Пече се в предварително затоплена на 170°С фурна (включени горен и долен реотан, без вентилатор). Печенето при мен отне 20 минути. Готовността се проверява с клечка. Сладкиша се изважда от фурната и се оставя на страна докато се приготви глазурата.

Сладкиш Агнеса или Агнеси

В подходящ съд (огнеупорна купа) се смесват пудрата захар и жълтъците. Поставят се над съд с вряща вода (парна баня).

Сладкиш Агнеса или Агнеси

Разбъркват се с миксер или телена бъркалка, докато сместа побелее и увеличи обема си. Топлинната обработка отнема около 4 минути.

Сладкиш Агнеса или Агнеси

Съда се сваля от огъня, добавят се лимоновият сок и настърганата лимонова кора. Разбърква се за кратко и се излива върху сладкиша. Консистенцията на глазурата не е много течна, но не е трудно да се разстели равномерно върху десерта. По желание може да наръсите със смлени орехи или да декорирате с половинки орехи.

Сладкиш Агнеса или Агнеси

За да засъхне глазурата, десерта се оставя на стайна температура за 12 до 24 часа. След това се нарязва се на парчета с форма и големина по желание и може да бъде сервиран с кафе, чай или каквото друго ви харесва. Да ви е сладко!

Сладкиш Агнеса или Агнеси

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладкиш Агнеса или Агнеси
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 27 Review(s)

8 thoughts on “Сладкиш Агнеса или Агнеси

  1. Марийче,
    имам рецепти за Агнес, но те са много по – различни от тази, която показваш ти.Твоят сладкиш изглежда чудесно – на вид.Прекрасни снимки си направила.Глазурата придава на сладкиша много изискан вид.
    Поздрави !

    1. Еленка, точно за това споменавам в поста – действително има доста вариации този сладкиш…
      И на майка ми рецептата е по-различна от тази в публикацията.
      🙂

  2. Рецептата ви за Агнес е изключително сполучлива. Правя я вече няколко пъти – става перфектно! Благодаря за споделеното.

    1. Доста рецепти проверих за Агнеси но пак стигнах до извода че от вашите рецепти по- точни няма.Удоволствие да приготвиш дадена рецепта с точни грамажи .Поздравление..

  3. Мария, много ти благодаря за тази рецепта! Получи се страхотно.
    Поздрави!

  4. Благодаря за рецептата за този уникално вкусен сладкиш! Весели Великденски празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: