декември 3

Сладки Коледни свещи

Сладки Коледни свещи

Днес ще споделя с вас как бързо и лесно може да направите впечатляващо вкусен и красив десерт, който да украсява празничната ви маса или бюфет преди да бъде изяден. Идеята за свещи под формата на торта, руло или друг вид сладкиши не е вчерашна – поне аз съм виждала доста вариации из Интернет, но това не я прави по-малко впечатляваща! Най-ми харесва, това че възможностите за импровизация са почти неограничени, както по отношение на това как ще изглеждат свещите (форма и декорация), така и по отношение на вкуса, независимо дали ще е сладък или солен! В случая моите свещи са със вкус на торта Баунти Браунис. Замисълът би могъл да се осъществи със всякаква друга не много сочна торта, например: бисквитено шоколадовата „Дукиса“, Торта Медовик, Коледен кейк медени бисквити и др. 

Сладки Коледни свещи

Сладки Коледни свещи

  • Вместо форми съм ползвала две картонени кутии – едната е от сметана, другата от бисквити. Може да ползвате обаче всякакви форми и калъпи, които ви се сторят подходящи: Пластмасови бутилки за кръгли „свещи“, форми за желе с коледен мотив – не е задължително да са високи…  и каквото друго се сетите. 

Сладки Коледни свещи

Сладки Коледни свещи

  • Парчетата блат запълваха формата, така както я запълва готова торта Баунти Браунис и затова реших да забъркам и доза от крема. 

Сладки Коледни свещи

  • Може да се направи и от блатове нарязани на парчета с големината на свеща която искате да направите, за ползвате дукиса или медена торта медових, приготвена на принципа на дукисата. 

Всичко необходимо:

Начин на оформяне:

Начупените на парчета блатове се насипват в голяма купа и се смесват с кокосовият пълнеж. Разбъркват се докато се хомогенност. Получената смес се насипва в предварително подготвените форми. Сместа се притиска с лъжица или друго подходящо, за да не останат шупли в сърцевината на формите. Повърхността се заравнява и в центъра на всяка от формите (или където желаете, в случай че не правите четириъгълни или кръгли свещи) се поставя по една декоративна свещ. Формите се прибират в хладилник за 24 часа. За това време сместа стяга. На мен ми остана малко от сместа и с нея направихме бонбони (трюфели). Може да се оформят и т.нар. кейк попс (cake pops). Ако формите, които сте ползвали са картонени като моите е най-лесно да се разрежат, за да се освободят парчетата в тях. Поставят се в подходящ за сервиране съд и може да се декорират според предпочитанията.

Сладки Коледни свещи

Смятам, че сладките свещи биха могли да се оставят и така както са си – много приличат на един вид свещи, чийто външен вид наподобява мозайка, но аз имах малко целувки, шприцовани на розетки-розички, които смятах да употребя за декорацията им… Целувките не понасят добре влагата, затова е най-добре да се поставят върху Сладките свещи непосредствено преди да бъдат сервирани.  Да ви е сладко и празнично!!!

Сладки Коледни свещи

п.п. Малко след като запалите свещичките в центъра им, ще усетите приятното ухание на десерта от който са оформени сладките свещи да се носи във въздуха… Това също е доста впечатляващо, макар, че ако свещите останат достатъчно дълго запалени, ще направят десерта около тях негодно за консумация. 

Сладки Коледни свещи

ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладки Коледни свещи
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 6 Review(s)

Етикети:, ,

Коментиране (Leave a Reply)