Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Не отдавна при едно пазаруване във веригата „Papandoniou“, с дъщеря ми си купихме хлебчета с меласа от рожков. Толкова много ни харесаха, че веднага след като си ги хапнахме сладко сладко, единодушно решихме, че непременно трябва да опитам пресъздаването им у дома. Речено – сторено! Получиха ми се перфектно от първия опит, за който сякаш имах предчувствие, че ще е успешен и го заснех. Хлебчетата (или питките – както ви харесва), буквално изчезнаха със скоростта на светлината! На следващия ден децата ми поискаха още. 🙂

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Така за много кратко време (в рамките на 2 дни) ги правих 2 пъти! На първо приготвяне ползвах т.нар. „Villige Flour“ (буквално преведено „Селско брашно“), което е брашно от твърда пшеница (Durum Wheat Flour) и е много добро за приготвяне на хляб или паста. Смятам, че с него се получават повече от перфектно. Вторият път ползвах  пълнозърнесто брашно (Wholemeal Flour), което обикновено прави печивата като тези хлебчета „по-сладки“. При второто приготвяне успях да изпробвам и два варианта за печене, просто защото бях направила по-голямо количество тесто. В единия случай пекох, така както и при първото приготвяне – във фурна с работещи горен и долен реотан и вентилатор. По този начин са изпечени питките, които се виждат на горните снимки. Смятам, че така хлебчетата стават най-вкусни!!! Коричката им става по-запечена и хрупкава, а сърцевината божествено мека и вкусна. Печенето на този хляб във фурна работеща само с горещ въздух го прави някак по-мек (този на следващата снимка е печен така).  Пак е вкусен, но не се получава хрупкава, запечена коричка!

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

  • Тестото може да се замеси ръчно, с помощта на миксер работещ с приставка за замесване на тесто (кука) или в машина за хляб.

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

  • За направата на хлебчетата с пълнозърнесто брашно (Wholemeal Flour) изразходвах 790 гр. за доза и половина от посочената по-долу.
  • Няколко думи за меласата от рожков (carob syrup). Тези от вас, който не знаят какво е рожков може да прочетат най-обща информация тук. Тук (публикацията е на английски, но е изключително добра), може да научите всичко свързано с рожков. В Кипър традицията е вековна – както отглеждането на дърветата, така и добива на меласата от рожков (carob syrup) и рожков на прах (carob powder). Предпочитам меласа от рожков местно производство и по-специално тази, която се вижда на следващата снимка, макар, че съм опитвала и чуждестранно производство. Колкото до рожков на прах (carob powder), със съжаление трябва да отбележа, че въпреки че се произвежда в Кипър, не е широко разпространен продукт, особено в региона където живея. Най-често се ползва като заместител на какао и кафе… Клонките които се виждат на снимките в поста са от рожков, за съжаление в момента нямам шушулки рожков у дома, но в Интернет може да се открият множество снимки. 

меласата от рожков (carob syrup)

  • Меласата от рожков, предвидена за намазване на питките преди печене, се разрежда с малко вода, за да не е толкова гъста. Така по-лесно се нанася по повърхността на питките и предотвратява бързото ѝ загаряне. Количеството на водата за разреждане, би могло  да варира според гъстотата на самата меласа. Ако се прекали с водата питките може да станат с мека, а не с хрупкава коричка, което според мен е голяма загуба.

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Необходими продукти:

  • ½ чаена чаша (125 мл.) хладка вода
  • ½ чаена чаша (125 мл.) хладко прясно мляко
  • ½ супена лъжица (6-7 гр.) мая
  • 2 супени лъжици (30 гр.) захар
  • ½ чаена чаша (125 мл.= 103 гр.) олио
  • ½ чаена чаша (160 гр.) меласа от рожков (carob syrup)
  • ½ чаена лъжица сол
  • 500 гр. брашно от твърда пшеница (Villige Flour/Durum Wheat Flour)
  • + около 50 гр. брашно за измесване след втасване
  • 80 гр. стафиди

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

За наръсване:

  • 1 супена лъжица меласа от рожков
  • ½ до 1 супена лъжица вода
  • 4 супени лъжици (40 гр.) сусам 

Начин на приготвяне:

Прясното мляко и водата се смесват в подходящ съд. Добавят се захарта и маята. Разбърква се, за да се разтворят, след което към сместа се добавя 1 чаена чаша от предвиденото брашно. Разбърква се до хомогенност и купата се покрива с памучна кърпа. Оставя се на топло за около 10 минути или докато маята шупне.

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

В случая аз съм ползвала машина за хляб за замесването и втасването на тестото. На дъното на контейнера се изсипва втасалата мая. Добавят се олиото и меласата от рожков. Най-отгоре се изсипва смесеното със солта брашно. Машината се включва на програма за замесване и втасване на тесто – при мен тя е 90 мин. от които 30 за замесване, останалите за втасване.

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Ако месите на ръка или с миксер: Сложете брашното в купата на миксера или друга купа и направете кладенче. В него се сипват втасалата мая, олиото и меласата. Замесва се меко тесто, което се покрива с домакинска кърпа и се оставя на топло да втаса.

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Втасалото тесто се премесва върху домакински плот наръсен с допълнителното брашно. 

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Разделя се на 8 еднакви парчета. Всяко се разточва на лента с дължина около 42 см. и ширина около 8 см. Наръсва се с около 10 гр. стафиди и се навива на руло. Полученото руло се прегъва на две, след което двата му края се преплитат един с друг.

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Може всяко парче да се смеси със стафидите да се усуче на фитил с дължина около 34-36 см., който да се завие (усуче) по горе описания начин. Моят опита показа, че питките запазват по-добре формата си когато са направени чрез разточване и завиване на руло – питките в дясно на долната снимка са направени така, а в ляво са тези, които са оформени от фитил, за който тестото е смесено със стафидите. 

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Оформените и наредени в тавата хлебчета с оставят на топло, докато удвоят обема си. 

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Преди да се сложат във фурната повърхността им се намазва с меласата от рожков предварително смесена с водата. Всяка от питките се наръсва с около ½ супена лъжица сусам. 

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Пекат се в предварително затоплена на 180°C фурна, с включени долен реотан и вентилатор. Печенето отнема около 35 минути или докато се получи приятен златист загар. След 30-тата минута покривам повърхността на питките с парче алуминиево фолио.

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

Изваждат се от фурната и се прехвърлят върху решетка или мраморен плот, където остават докато се охладят. Може да се консумират след като се охладят. При второто им приготвяне бяха повече на брой, затова след като се охладиха ги прехвърлих в панер застлан с памучна кърпа и покрих с втора памучна кърпа. Изядохме ги в рамките на 3 дни, като за това време (съхранени по описания начин) останаха перфектни. Да ви е сладко!

Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

4 thoughts on “Сладки хлебчета (питки) с меласа от рожков и стафиди

  1. Перфектни са станали хлебчетата Мария.Имам въпрос относно меласата от рожков.От къде се снабдяваш с нея? Не съм виждала в България да я продават някъде и не знам каква е цената. Чудесно е предложението ти, много интересно и вкусно.
    Поздрави !

    1. Благодаря ти, Елена!
      В съветите към рецептата вмъкнах снимка с бутилката на меласата от рожков, както и 2 препратки, от където може да научиш много подробности за рожков.
      При мен в Кипър меласата има широко приложение, с нея се приготвят най-различни десерти и печива и се продава и в най-затънтените магазинчета.
      Лично аз много я харесвам!!! Стократно по-вкусна ми е, да не говорим за това колко по-здравословна е от black treacle syrup например.
      Един от най-семплите десерти с меласа от рожков е това да се залее парче Анари (местната извара) и да се наръси с малко кристална захар, за това съм споменавала ТУК.
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

      п.п. Предполагам, че в БГ я има в арабските магазини или на щандовете със здравословни хранителни продукти в по-големите вериги супермаркети.

  2. Ох, че чудни, ухае и тук! Никога не съм опитвала меласа от рожков. Самият рожков харесвам, но в малки количества, иначе ми идва силен вкусът му. Страшно ми е любопитно колко са вкусни тези здравословни козуначета. 🙂
    Поздрави, Мими!

    1. Гери, аз си спомням, че когато за пръв път я опитах самостоятелно ми се стори странна на вкус, сигурно защото никога преди това не бях я опитвала, а тя има специфичен вкус и аромат.
      В последствие покрай десертите и печивата, които се приготвят в Кипър започнах силно да я харесвам! 🙂
      В световен мащаб, меласата и брашното от рожков са популярни и се ползват като заместител на шоколада в десертите (най-вече за хора алергични към шоколада). Лично на мен (без да имам подобна причина) ми харесва да ползвам тази меласа.
      Хлебчета са неустоимо вкусни!!! Предполагам, че начина по който са приплетени ти напомня на козуначета. 🙂
      Тестото (както и вкуса им) няма нищо общо с козунак, но за мен и дъщеря ми са точно толкова вкусни колкото и един хубав козунак! 🙂
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб мила!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: