Сладки Фунийки с крем

Сладки Фунийки с крем

Сладките Фунийки са изключително вкусни и масово харесвани! За съжаление приготвянето им отнема доста време, а трайността им не е много голяма, затова не ги правя често, но пък сигурно затова ни се струват дори още по-вкусни когато някой път се наканя и ги направя! 

Сладки Фунийки с крем

Намерих тази рецепата на хвърчящо листче, изписано с почерка на майка ми. Когато я попитах каза, че това е първата рецепта, по която някога е правила фунийки, но после попднала на друга (Сладки Фунийки с крем (от леля Пена) и тази потънала в забвение. На мен ми стана интересно, това че кремът е малко по-различен от масово срещаните вариации на рецептата – съдържа белтъци разбити на сняг. Смятам, че тестото ми се получи малко по-твърдо от колкото трябва защото ми се напука леко, но пък при печенето беше ок и на вкус много ни харесаха, така че не сметнах за наложително да правя каквито и да е било промени по рецептата.  

Сладки Фунийки с крем

Сладки Фунийки с крем

  • Мерителната чаша е с вместимост 200 мл. 
  • Алуминиевите формички за фунийки, които имам са с дължина 11 см., ширина на отвора е около 3 см.

Сладки Фунийки с крем

  • Разточвала съм тестото върху силиконов мат и не съм ползвала никакво допълнително брашно. 
  • От по-долу посочените продукти и с размера на формичките описан по-горе получих 21 бр. фунийки. 

Сладки Фунийки с крем

Необходими продукти:

  • 100 гр. (2 бр.) яйца
  • 128 гр. (1 чаша без 1 пръст) захар
  • 95 гр. (½ чаена чаша) кисело мляко
  • ½ пакет (от 10 гр.) амонячна сода
  • ¼ чаена лъжица сода бикарбонат
  • 100 гр. (½ чаена чаша) разтопено масло
  • 500 гр. брашно

Сладки Фунийки с крем

За крема:

  • 500 гр. прясно мляко
  • 170 гр. (1 чаена чаша) захар
  • 33 гр. (2 бр.) жълтъци
  • 15 гр. (2 супени лъжици) нишесте
  • 20 гр. (2 супени лъжици) брашно
  • 2 бр. ванилия
  • 65 гр. (2 бр.) белтъци

За наръсване:

  • филирани бадеми

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта се смесват в купата на миксера. Разбъркват се на висока скорост доакато побелеят и увеличат обема си. Прибавят се двата вида сода (разтворени в киселото мляко) и разтопеното масло. 

Сладки Фунийки с крем

Последно се добавят ванилията и половината брашно, което се пресява директно над купата. Останалото брашно се пресява върху домакински плот. Тесто се прехвърля върху него. Меси се докато го поеме и се получи леко твърдо тесто.

Сладки Фунийки с крем

Разточва се на лист с размери 50 х 40 см. реже се на ленти (дължина 50 см.) и ширина 1.5 см. всяка лента се увива със застъпване около алуминиевата фунийка. 

Сладки Фунийки с крем

Увитото върху фунийката тесто се притиска леко в длан, така че застъпените крайчета на тестото да слепнат. Фунийката се поставя в тавите така, че края на тестото да е от долната страна. Пекат се в предварително затоплена на 180°С, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Печенето при мен отнема 18-20 минути. Когато се извадят от фурната формичките се махат веднага, защото като изстинат е трудно. Изпечените сладки се охлаждат напълно.

Сладки Фунийки с крем

За крема: Жълтъците се разбиват и се смесва с част от прясното мляко (около 150 гр.). Добавят се брашното и нишестето, разбърква се до хомогенност. 

Сладки Фунийки с крем

Останалото прясно мляко и захарта се смесват в малка тенджера. Заграват се на умерено силен огън с периодично разбъркване. Когато млякото заври, нишестената смес се прецежда върху него. Варенето продължава с непрекъснато бъркана за 2-3 минути, след като сместта се сгъсти и започне да пука.

Сладки Фунийки с крем

Сваля се от огъня, ароматизира се с ванилия и се прехвърля в керамична купа, за да се охлади по-бързо. От време на време се разбърква. След 5-6 минути белтъците се разбиват на твърд сняг. Смесват се с още топлият крем, като се размесват внимателно с дървена лъжица или шпатула.

Сладки Фунийки с крем

Фунийките се нареждат прави в тавичка или нещо друго подходящо. Полченият крем се насипва в пош и с него се запълват до горе всички фунийки. Остана ми малко крем, вижда се на следващият колаж.

Сладки Фунийки с крем

Повърхността им може да се поръси с филирани бадеми или цветни пръчици.

Сладки Фунийки с крем

Оставят се така няколко часа или докато кремът стегне, след това може да се наредят в кутия или нещо друго подходящо за съхранение. Добре е да се консумират на следващият ден, за да помат сладките от крема. Да ви е сладко!

Сладки Фунийки с крем

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладки Фунийки с крем
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

2 thoughts on “Сладки Фунийки с крем

  1. Очарована съм, Мария! Това са със сигурност в топ 3 измежду най-най-любимите сладки изкушения у нас! И аз съм си купила фунийки – още неразпечатени, но след този пост със сигурност тези дни ще пробвам рецептата. Поздравления за поредната страхотна презентация!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: