Сладка баница със супер фини кори

Сладка баница със супер фини кори 

Сладка баница със супер фини кори 

Рецепта за тази сладка баница със супер фини кори ни е от приятелка на майка ми – Сийка Бочукова (лека ú пръст на жената, вече не е сред нас)! Получава се много вкусен сиропиран десерт с изявен аромат на масло (в рецептата няма аромати като ванилия, канела и др.) На външен вид може да прилича на  Кубинска Баклава, но на вкус се получава различно. Горещо препоръчвам да опитате рецептата!

Сладка баница със супер фини кори 

В региона ни има магазин, в който има стоки от България и преди няколко дни когато минавах от там, видях че имат супер фини кори. Първото нещо, за което си сетих щом ги зърнах беще тази сладка баница. Майка ми я правеше винаги когато се снабдеше с такива кори. На времето не се намираха лесно, нямаше ги по-всички магазини. Спомням си, че когато посещавахме братята и сестрите на баба ми, които живеят в Пловдивските села, се отбивахме през халите на Пловдив специално за тези кори.  ?

Сладка баница със супер фини кори 

(short link)

Сладка баница със супер фини кори 

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Рецептата на майка ми е  два пъти по-голяма от посочената по-долу – т.е. с 2 пакета кори, 2 пакета (от по 125 гр.) масло и т.н. Аз правя половин доза – тази посочена по-долу. Смятам, че става достатъчно голям десерт.
  • Тавата, която ползвам е с диаметър 30 см., височина на стените 6.5 см.
  • Задължително е да се ползват супер фини кори за баница. 
  • Вместо орехи може да се ползват бадеми или други ядки според предпочитанията.
  • Рецептата не съдържа никакви аромати. Затова реших да подсиля този на маслото с добавянето на 2 чаени лъжици есенция масло. Може да я пропуснете или да добавите същото количество екстракт от вания или друга подправка, ако желаете. Примерно към плънката може да се добави малко канела (½ чаена лъжица) или друга подправка според предпочитанията. 

Сладка баница със супер фини кори 

  • В рецептата нямаше много подробности за сиропирането. Майка ми каза, че едното трябва да е топло, другото студено. Т.е. може да се приготви сиропа, да се охлади напълно и извадената от фурната баница да се залее с него. Другият вариант е да оставите баницата да изстине и да я залеете с горещ сироп – аз така съм направила.

Сладка баница със супер фини кори 

Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 400 гр.) супер финни кори за баница
  • 140 гр. краве масло, разтопено

За плънката:

  • 114 гр. (2 бр. L) яйца
  •  120 гр. гр. (½ чаена чаша) захар
  • 70 гр. (½ чаена чаша) брашно 
  • 5 гр. (1 чаена лъжица) бакпулвер
  • 80 гр. (½ чаена чаша) счукани или смлени орехи
  • 2 чаени лъжици есенция масло

продукти за сиропа

За сиропа:

  • 500 гр. захар
  • 400 мл. вода 

Начин на приготвяне:

С помощта на остър нож с широко острие, корите се нарязват на ленти с дебелина не повече от  половин сантиметър.

нарязнате на корите на ленти

Разделят се на 2 еднакви части. Всяка се разчепква, така че лентичките да се отделят една от друга.

разделяне на корите на пластове

Бакпулвера се смесва с брашното, оставя се на страна до употреба. Яйцата и захарта се смесват в купата на миксера и се разбиват до пухкав крем. Брашнената смес и есенцията масло се добавят към яйчената смес. Последно се прбавят орехите. Разбърква се със шпатула. 

приготвяне на плънката

Оформяне на сладка баница със супер фини кори:

Половината от маслото се сипва на дъното на тавата. Върху него се поръсват половината от корите. Върху тях се разпределя равномерно плънката. Върху плънката се насипват останалите кори нарязани на лентички. Най-отгоре се разпределя равномерно останалото разтопено масло. 

оформяне на баницата в тава

Печене:

Пече се в предварително затоплена на 180ºС, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето при мен отнема 35 минути. Оставя се да изстине напълно.

преди и след печенеПриготвяне на сиропа и сиропиране:

Продуктите за сиропа се смесват в подходящ съд. Загряват се на умерено силен огън. Вари се 5 минути от момента на завиране. Изстиналият десерт се залива с горещ сироп. Оставя се на страна да изстине и престои 1 нощ.

приготвяне на сиропа, сиропиране на баницата

На следващия ден сладката баница се реже на парчета и се сервира. Майка ми обикновено режеше на ромбове, но може се нарправи на парчета с форма и големина според предпочитанията. Да ви е сладко!

Сладка баница със супер фини кори 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Сладка баница със супер фини кори 
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

5 thoughts on “Сладка баница със супер фини кори

  1. Чудесна сладка баница! А и свързана със спомени. Едно време майка наричаше подобен сиропиран сладкиш – „унгарска“ баклава (с плънка). Веднага го записах, ще се прави.

  2. Здравейте!

    Много хубава рецепта, започнах я вчера и днес вече е готова.
    Имам само няколко забележки. Аз закупих специална есенция масло и сложих, както е записано в рецептата – 2 супени лъжици. В моя случай, това количество се оказа прекалено и препоръчвам да се сложи не повече от половината. Особено, ако сте от Германия и сте закупили есенция на марката Fitmart. Също така споделям, че не проблем да сложите по малко захар в сиропа. Аз сложих 300гр кафява захар. Орехите могат да се заместят с лешници – пак става много вкусно.

    И последно, искам да благодаря на авторката на блока – рецептите Ви са чудесни и винаги много вкусни!

    1. Здравей, Кистина!
      Благодаря за отзива и това, че сподели как си импровизирала с рецептата!
      Относно есенцията. Добре е количеството да е съобразено с това колко силна е есенцията, която ще бъде ползвана. Винаги когато ползвам нова есенция започвам употребата с няколко капки и така преценям колко и как да я ползвам в бъдеще.
      Приятни почивни дни и да ви е сладко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: