Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

Печеното какао придава изумителен вкус на този иначе семпъл десерт! Трудно ми е да го опиша с думи – докато се опитвам да го направя в съзнанието ми изплуват думи като „пушек“, „опушен шоколад“… Възможен ли е изобщо такъв вкус?!? Чувствам се щастливо омаяна след какаовата ароматерапия, каквато е печенето на какаото. Като че ли плувам в шоколадови сънища, които ме карат да се усмихвам! Съзнавам, че това да опиша вкуса на десерта докато си го похапвам блажено (и се опитвам да оформя публикация) е нещо почти невъзможно! Изглежда толкова влажно шоколадов, а всъщност е пухкаво нежен… 

Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

Не отдавна Дани беше споделила снимка на този десерт във  Фейсбук. Веднага след като се усетих че я съзерцавам замечтано, натиснах лика към рецептата. Единствената причина поради, която не започнах приготвянето му веднага, беше това че вече бях спретнала друг десерт. За щастие не го забравих и при първа възможност го направих… Очарована съм от резултата, от това, че открих печеното какао! Благодаря ти Дани!

Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

  • Вместо бадемово брашно ползвах  печени бадеми (76 гр.) и лешници (124 гр.). Смлях всичко в блендер.
  • Рецептата е с фина кристална захар, ако нямате може да ползвате обикновена кристална захар, която да смелите в блендер.  
  • Тавата, която съм ползвала е с диаметър 24-25 см.

Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

Необходими продукти:

  • 70 гр. какао (следват указания за печене)
  • 390 гр. (6 бр. големи или 8 средни) яйца
  • 200 гр. фина кристална захар
  • 200 гр. бадемово брашно или ситно смлени ядки според предпочитанията
  • 2 чаени лъжици бакпулвер 
  • ½ чаена лъжица сода бикарбонат

За глазурата:

  • 250 мл. течна животинска сметана 35%
  • 200 гр. тъмен шоколад 60-70%
  • 1 шипка едра сол на люспи (coarse salt)

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 150ºС. Какаото се поставя върху хартия за печене в тавата на фурната. Ако тавата е с незалепващо покритие, може и без хартията. Какаото се разстила равномерно в тавата и се пече от 90 до 120 минути, в зависимост от това колко силна е фурната. Аз го пекох 110 минути. На всеки 20 минути се разбърква. Изважда се от фурната и се оставя се да изстине напълно.

Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

Фурната се пуска да загрява на 180ºС, работеща с долен и горен реотан и вентилатор. Тестото може да се приготви в кухненски робот или с миксер. Всички продукти се смесват в купата на миксера (съответно робота) и се разбиват до хомогенност. Аз ползвах миксера и разбивах сместа за 2-3 минути на висока скорост. Става сравнително рядко тесто. Насипва се в тавата застила с хартия за печене. Печенето при мен отне 35 минути. Оставя се да се охлади, преди да се извади от формата.

Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

За глазурата: Сметаната се загрява, без да завира. Сваля се от огъня, добавя се начупения шоколад и се разбърква до пълното му разтапяне. Охлажда се и се нанася върху сладкиша.

Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

Вкусът на този десерт е наситено, омагьосващо шоколадов. Горещо го препоръчвам!!! Да ви е сладко!

Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

ТУК може да намерите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

7 thoughts on “Шоколадов сладкиш (без глутен) с печено какао

  1. Миме, и аз благодаря 🙂
    Невероятно ароматен става този сладкиш!
    Прегръдки!

  2. Здравей, Мария! Отдавна съм харесала този сладиш, но имам два въпроса. Тъй като фурната, която ползвам в момента е с развален вентилатор на какви градуси би ми препоръчала да пека? Може би 200? Според теб тестото подходящо ли е да се опече на два пъти под формата на блатове и да служи за база за торта? Поздрави 🙂

    1. Здравей, Станислава!
      Много е трудно да дам точен отговор относно печенето при положение, че става въпрос за фурна, която не познавам – всяка фурна има своите особености. Надявам се обаче, че ще те ориентирам как да действаш като спомена, че моята фурна пече някак по-слабо когато работи с вентилатор, т.е. ако трябва да пека този сладкиш във фурната си, при включени горен и долен реотан, без вентилатор, бих я нагласила на 170ºС.
      При този тип сладкиши печенето е много важно. Ако се прекали с него, десерта ще стане сух, с което ще загуби напълно чара си. В този смисъл експериментирането е разумно, след като рецептата е била изпробвана, в никакъв случай на първо приготвяне, за да няма разочарования.
      Смятам, че десерта би могъл да се приготви и под формата на торта. Пълнежа може да е шоколадов ганаш или някакъв по-лек крем в зависимост от предпочитанията на този, който го приготвя. Не е нужно тестото да се разделя на две части, изпеченият десерт може да се разреже хоризонтално на 2 части. Ако все пак решиш да разделиш тестото, времето за печене ще трябва да е по-кратко от посоченото по-горе.
      Успех желая!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: