Семпла кокосова торта

Семпла кокосова торта

Семпла кокосова торта

Изключително семпла, толкова ароматна, пухкава и вкусна е тази торта, че не ми стигат думи да я опиша!!! Почти не е за вярване, че нещо толкова лесно, бързо и семпло за приготвяне може да стане толкова вкусно! Гарантирам, че тази рецепта ще заеме почетно място сред любимите ви рецепти. Независимо дали ще я приготвите за почивните дни, за събиране с приятели или важно житейско събитие, тази торта няма да ви разочарова!

Семпла кокосова тортаТортата обикновенно се прави с 2 платки, които стават много пухкави, без да са сухи. Ухаят на лимонова кора и кокос. Съединяват се със щедър слой глазура приготвена от крема сирене, масло, пудра захар и аромат на кокос и ванилия. Напоследък започнах да правя тортата с три блата (вижда се на горната снимка), първият блат (този за основата) го оставям цял, а вторият го разрязвам на 2 еднакви половини. Харесва ми как се получава. Тортата е доста стабилна, което я прави идеална за покриване с фондан и прилагане на всякакви декорации. В случая аз съм я украсила със живи цветя, напоследък това ме влече неудържимо! 🙂   

Семпла кокосова торта

Семпла кокосова торта

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Глазурата за тортата в оригинал се приготвя с 1200 гр. пудра захар. Аз я приготвям с 560 гр. пудра захар.  
  • Заменям половината от количеството на прясното мляко с кокосово мляко. Смятам, че може да се ползва и само кокосово мляко.
  • На снимката с продуктите липсва захарта (за малко щях да я забравя), нека това не ви обърква 🙂

Семпла кокосова торта

  • Ще са ви необходими 2 тави с подвижни стени, с диаметър 18 см. и височина на стените 7 см. 
  • Тортата в готов вид е с височина 12.5 см.
  • Рецептата е адаптирана от https://www.athenarecipes.com

Семпла кокосова торта

Необходими продукти:

  • 85 гр. едри кокосови стърготини (desiccated coconut)
  • 500 гр. брашно
  • 3 чаени лъжици пълни с връх (26 гр.) бакпулвер
  • 265 гр. (5 бр.) яйца
  • 250 мл. (1 чаена чаша) прясно мляко
  • 250 мл. (1 чаена чаша) кокосово мляко
  • 250 мл. (220 гр.) слънчогледово олио
  • 300 гр. захар
  • 50 гр. настъргана лимонова кора (от 3 лимона)
  • 1 чаена лъжица ванилови зръвца или 2 чаени лъжици екстракт от ванилия
  • 100 мл. MALIBU или друг кокосов ликьор

Семпла кокосова торта

За глазурата:

  • 200 гр. краве масло
  • 320 гр. крема сирене „Филаделфия“
  • 560 гр. пудра захар
  • 1 пакетче ванилия
  • ½ чаена лъжица кокосова есенция

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да загрява на 160°С, работеща с долен и горен реотан и вентилатор. Тавите които ще бъдат ползвани за печенето на платките се покриват с хартия за печене, намазват се леко с олио.

В купата на миксера се смесват сухите продукти: брашното, бакпулвера, настърганата лимонова кора, кокосовите стърготини и захарта (аз за малко да я забравя). Размесват се.

Семпла кокосова торта

Прави се кладенче, в което се сипват останалите продукти. Започвам с олиото и кокосовият ликьор. В бурканчето с последните ванилови зрънца съм сипала част от млякото предвидено за рецептата, за да отмия ваниловите зрънца по страните на буркана. На практика в случая към печивото съм добавила повече от 1 чаена лъжица зрънца от ваниля. Не мога да ви опиша какъв аромат се получи!

Семпла кокосова торта

Следва добавянето на прясното, косововото мляко и яйцата. Разбърква с перката на миксера до получаване на еднородна сравнително рядка смес. Не се прекалява с разбъркването, бърка се само колкото да се смесят продуктите. Полученото тесто се разпределя по равно в предварително подготвените форми. 

Семпла кокосова торта Тестото заема 4.5 см. от височината на тавата. За да сте сигурни че тестото е разпределено по равно, може да пригиглите тавичките.

Семпла кокосова торта

Печенето при мен отнема 60 минути. Готовността може да се провери с клечка. Формите се изваждат от фурната, оставят се върху мраморен плот за 20-30 минути, след коте може да се откопчат и платките да се прехвърлят върху решетка, където остават докато изстинат напълно. Когато това стане се увиват с прозрачно домакинско фолио и се прибират в хладилник за 3-4 часа или 1 нощ. Това се прави, за да може да се разрежат по-лесно, тъй като са много пухкави.

Семпла кокосова торта

Всички продукти за глазурата се смесват в купа, разбъркват се с миксер, до получаване на еднородна, гладка и лъскава глазура. Прехвърля се в купа с похлупак и се съхрянява в хладилник до употреба.

Семпла кокосова торта

Охладените платки се изравняват с помощта на нож за хляб. Т.е. издутата част се отстранява. Изрязано може да дадете на децата или да го направите на кейк попс. Едната платка се поставя с отрязаната страна нагоре, върху подходящ за сервиране съд или поставка за торта. Покрива се със щедър слой от крема.

Семпла кокосова торта

Върху него се поставя втората платка, с отрязаната страна към крема. Както вече споменах по-горе, напоследък режа втората платка на две равни части и така се получават 1 голяма и 2 по-тънки платки. Ако желаете обаче, може да сглобите тортата като съедините двете платки, така както са след като са били изравнени.

Семпла кокосова торта

Повърхността и страните на тортата се намазват с тънък слой от глазурата.

Семпла кокосова торта

Тортата се охлажда 1-2 часа, след което се нанася останалата глазура.

Семпла кокосова торта

Прави декорация по желание. В случая аз съм ползвала живи цветя от градината си – рози, жасмин и цветове от вид мушкато.

Семпла кокосова торта

Вижте колко е апетитно парченцето от тортата..

Семпла кокосова торта

Ще се радвам да опитате рцептата и да поделите отзиви за нея! Да ви е сладко! 

Семпла кокосова торта

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Семпла кокосова торта
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

2 thoughts on “Семпла кокосова торта

    1. Здравейте, извинявам се за закъснелия отговор.
      Когато са правилно изпечени блатовете не са сухи и нямат нужда от сиропиране, но който желае тортата да е по-сочна може да ги напои леко с прясно мляко, захарен сироп, ароматен алкохол или каквото друго предпочита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: