Салата с Ягоди, Портокали и Смес от Зелени Салати

Салатите с ягоди не са новост, сигурно повечето от вас вече са опитвали поне един вариант. Лично аз много се „запалих“ по салати с плодове, след като опитах тази салата. Забелязала съм, че при салатите с плодове (и за останалите също), дресинга е от изключително значение, а понякога и количеството, което ще бъде ползвано за салатата играе важна роля. Затова е добре да се спазват пропорциите, въпреки, че понякога това или онова ни се вижда много. Знам го от опит!

Бих описала тази салата като свежа, пъстроцветна и много вкусна! Децата също я харесаха! Ягоди в момента има в изобилие и така се сетих отново за нея, макар, че нямам ясен спомен къде точно съм я зърнала! Дали е било списание, Интернет или телевизия?! Не съм отбелязала на парчето хартия, върху което бяха надраскани съставките и, но беше написано, че изглеждала много вкусно, та явно снимка е привлякла вниманието ми към нея! 

Необходими продукти за 4 порции:

  • 150-195 гр. смес от марули (обикновена маруля, лоло росо, лоло биондо или др.) може да ползвате и рукола, много си отива 
  • 150 гр. ягоди
  • 2 портокала

За дресинга:

  • 1 с.упена лъжица оцет от червени плодове
  • 3 супени лъжици сок от портокал
  • 2 чаени лъжици захар
  • 1 чаена лъжица дижонска горчица
  • 4 супени лъжици (25 мл.) маслиново олио (зехтин)
  • 1/8 чаена лъжица черен пипер
  • ¼ чаена лъжица сол (или количество на вкус)

Начин на приготвяне:

Обелете кората на портокалите, след което с помощта на остър нож отрежете бялата ципа на плодовете (така както се вижда на снимката). Освободете портокаловите филенца от ципата, отстранете и семките ако има такива. Може да направите това в чиния, за да събере отделящият се сок и да го използвате за дресинга.

Салатата се измива, подсушава и нарязва (или накъсва – аз така предпочитам) на едри парчета. Ягодите се почистват, измиват и нарязват на половинки или четвъртини – в зависимост от големината им. Всички продукти за дресинга се смесват в  блендер, малък буркан с капачката или в купа и се разбиват докато се смесят хомогенно. 

Салатата се разпределя в  чиния (или чинии на порции), върху нея се разпределят плодовете  и се заливат и по 1-1½ супени лъжици от дресинга за всяка порция. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

4 thoughts on “Салата с Ягоди, Портокали и Смес от Зелени Салати

  1. Много интересно предложение, Мария. И аз съм хвърлила око на салата с ягоди и зелении, но сегашните ягоди в България не са особено вкусни…
    Поздрави!

    1. Да, може би е рано за БГ, но при нас в момента вече има страхотни ягоди! Разликата в климата е виновна! 🙂
      Поздрави и от мен!

  2. Салатата е тотален разкош,Мария!Не само от багри,но и от вкусове!Още повече,че поне тук ягодите са по-скоро за салати,отколкото за десерт.
    Великолепен старт на месеца и седмицата с тази рецепта!

    1. Май за България е по-добре да се изчака за ягодови ястия и десерти. Те ако не са вкусни (зрели) ягодите едва ли ще стане вкусна и самата салата! 🙂
      Поздрав най-сърдечен и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: