Салата Критикос Такос (Κρητικός Τάκος)

Салата Критикос Такос (Κρητικό Τάκος)

Салата Критикос Такос („Κρητικός Τάκος или „Κρητικό ντάκο – изписва се и по двата начина) е първото нещо което, ще опитате ако посетите остров Крит. Местните хора твърдят, че консумацията на ечемичен хляб и сухари (съдържащи се в нея), е една от тайните за дълголетието им. Такос (или Дакос)е наименованието на вид сухари – Паксимадя (Παξιμάδια), които участват в състава на салатата. Съдържа още няколко вида салата (айзберг, лоло росо, фризе или обикновена маруля), домати, сирене „Фета“ и каперси. Подправя се с риган, лимонов сок и маслиново олио. Чудесна е през летните горещини по Средиземноморието. Семпла и свежа, много вкусна, засищаща и здравословна!!! Ще се радвам да се услади и на вас.

Салата Критикос Такос (Κρητικός Τάκος)

  • По-долу посочените продукти са достатъчни за 4 порции.

Салата Критикос Такос (Κρητικό Τάκος)

Салата Критикос Такос (Κρητικό Τάκος)

Необходими продукти:

За потапяне на сухарите:

  • 1-2 бр. (200 гр.) домати 
  • 1 чаена лъжица сух риган
  • ½ чаена лъжица сол
  • ½ чаена лъжица черен пипер

За салатата:

  • 6 чаени чаши накъсана или нарязана на едро салата лоло росо (lollo rosso)
  • 6 чаени чаши накъсана или нарязана на едро салата „айсберг” ( iceberg)
  • 1 чаена чаша накъсана или нарязана на едро салата фризе или обикновена маруля
  • домата нарязани на кубчета
  • 400 гр. сирене „Фета”, нарязано на кубчета или натрошено с вилица
  • 2 супени лъжици каперси
  • риган за наръсване

За дресинга:

  • 150 мл. маслиново олио (зехтин)
  • 100 мл. прясно изцеден лимонов сок
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Всички видове салата се измиват и подсушават, след което се накъсват с ръце и се замерват нужните количества. Смесват се в голяма купа и се размесват внимателно, така че отделните видове да се смесят равномерно. Всички продукти за заливката се смесват в блендер или шейкър (може и в обикновена чаша, която се покрива с плътно опънато домакинско фолио). Размесват се до хомогенност. Приготвя се сместа за потапяне на сухарите: всичко се смесва в блендер и се пасира. Сухарите се накисват в получената смес и се оставят в нея за около минута или колкото е нужно да се напоят и омекнат, но без да стават разкашкани. Ако е необходимо се обръщат и от другата страна.

Салата Критикос Такос (Κρητικό Τάκος)

Салатите се разпределят на дъното на чиниите, в които ще бъде сервирана салатата.  Добавят се накиснатите Такос (сухари), които се покриват с нарязаните на парчета домати. Може да се ползват и чери домати нарязани на половинки. Върху доматите се слага натрошеното или нарязано на кубчета сирене „Фета”. Поръсва се каперсите и се залива равномерно с дресинга. 

Салата Критикос Такос (Κρητικό Τάκος)

Сервира се веднага! Да ви е сладко!!!

Салата Критикос Такос (Κρητικό Τάκος)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Салата Критикос Такос (Κρητικό Τάκος)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

10 thoughts on “Салата Критикос Такос (Κρητικός Τάκος)

  1. Добро утро от ветровита,но гореща Атина. Днешното ти предложение е най-доброто за летните горещини,препоръчвам го на всички. Вкусно,бързо,засищащо и не натоварващо организма! Хубава и прохладна събота на теб и Кипър !!!

  2. Мария,интересно предложение за летните горещини.
    И да те помоля нещо-да провериш защо получавам на моята поща коментари към твои публикации,както и твои отговори? Не мога да си обясня това!
    Приятен и прохладен уйкенд!

    1. Привет Таня
      радвам се, че рецептата ти е харесала!
      Получаваш коментари защото си се абонирала за тях! Може да откажеш абонамента си и няма да ги получаваш. В края на всеки e-mail има опция за отказ от получаването им.
      Когато пишеш коментари, гледай да не кликваш върху кутийката под формата за коментари, която е за абонамент за коментарите. Виждам че си се абонирала и за коментарите към този пост! Когато получиш отговора ми, може да се откажеш от получаването на e-mail по този въпрос!
      Ако нещо се затрудниш пиши ми, ще видя дали мога аз да откажа от тук, макар че е по-лесно ти да го сториш!
      Поздрави!

  3. Zdravej Maria!
    Predi nakolko meseca popadnah na twoja blog i poniakoga s udowolstwie probvam twote recepti. Ziveja v Warsaw i za suzalenie ne vsichki produkti moga da nameria tuk. Naprimer sucharite dacos ot echemichen chliab. Moze bi znaesz recepta za takuv chliab? Shte ti buda mnogo blagodarna.

    1. Привет Pynjeck,
      В момента нямам под ръка конкретна рецепта. Но ако напишеш paximadia в Google със сигурно ще намериш доста рецепти.
      Мисля, че може да си направиш лесно такива сухари, като ползваш която и да е рецепта за хляб и вместо обикновено брашно да ползваш ечемично. Най-често тестото се оформя на рула (фитили) и се разграфява, сякаш искаш да го нарежеш на филии, но без да се отделят. След изпичане парчетата се отделят и се изсушават допълнително във слаба фурна. Може да си направиш или закупиш и пресни пълнозърнести или ечемични питки (със сигурност там където живееш има специализирани пекарни) и просто да ги изсушиш, т.е. да станат на сухари.
      Поздрави!

  4. Откога й се каня! Дори от последното гръцко море си донесох и сухари специално за целта. Снощи я направих най-после, и ми хареса, много е свежичка, а съдържа засищащи продукти. И ми останаха сухари, ще си я правя пак 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: