Руло с крем от маскарпоне и бял шоколад

Руло с крем от маскарпоне и бял шоколад

Честита Коледа! Много здраве, късмет и любов да има винаги в сърцата ви! Светли празници! Весело ги посрещтнете и им се насладете! В тон с празничните дни и подходящ десерт.

Не знам дали сте попадали на Розовите рула с крем от маскарпоне и бял шоколад на Йоана, но когато аз ги видях, се влюбих в тях! Записах си рецептата и от тогава насам съм я приготвяла няколко пъти за повод и без повод. Установих, че ми харесва да добавям пресен плод в плънката. Най-много ми харесва варианта с малините, те са им любим плод! 

Включила съм рецептата в рубриката „Вкусни неуспехи„, заради рулото което се вижда на следващата снимка. При него кремът ми се втечни при разбъркването. Маскарпонето беше домашно, както е и при двете рула, така и не разбрах защо кремът се втечни… Нямах време да го охлаждам в опит за поправка и направих рулото с него…

След престой в хладилник течната плънка беше стегнала и рулото не остана неизядено! 🙂

Руло с крем от маскарпоне и бял шоколад  

  • Снимките от процеса на приготвяне са сборни, т.е. смесила съм снимки от различни моменти, когато съм приготвяла рецептата – нека това не ви обърква.
  • За оформянето на мотивите с паста за отпечатване съм ползвала накрайниците, които се виждат на следващата снимка.

  • Ще ви е нужна голяма продълговата тава, като тази на фурната. Моята е с размери 40 х 33 см.
  • Ако мармалада, който ще бъде ползван за крема не е прекалено слъдък и е гъст, може да се добави по-голямо количество – д0 100 гр.
  • Рецептата е адаптирана от http://www.kulinarno-joana.com

Необходими продукти:

За пандишпановата платка:

  • 65 гр. брашно
  • 40 гр. царевично нишесте
  • 100 гр. жълтъци (от 5 броя XL яйца)
  • 2 чаени лъжици ванилова захар
  • 115 гр. белтъци (от 3 броя L яйца)
  • 75 гр. пудра захар
  • щипка сол

За крем пълнежа:

  • 100 гр. бял шоколад
  • 250 гр. маскарпоне
  • 2 препълнени супени лъжици (80-100 гр.) мармалад от малини или боровинки

По желание:

  • пресни или предварително размразени малини или боровинки

За декорация:

  • 100 гр. крем от маскарпоне и бял шоколад (заделя се крем от рецептата посочена по-горе)

Начин на приготвяне:

Най-напред се приготвя пастата за отпечатване със сладкарска боя. За рулото с малини съм я оцветила с червена сладкарска боя, а тази за рулото с черна черница с лилава.

На следващата снимка се вижда мотива, направен с оцветената в лилаво паста за отпечатване.

Следва мотива за рулото с малини – CRAZY! 🙂 Хартията, върху която е оформен мотива с пастата за отпечатък се прибира във фризер за 5-10 минути или докато се приготви тестото за рулото. 

Фурната се пуска да нагрява на 200°C, работеща само с горещ въздух. Брашното и половината от нишестето (20 гр.) се смесват, пресяват се и се оставят на страна до употреба.

Жълтъците и ваниловата захар се разбиват докато сместа изсветлее и се сгъсти. Белтъците се смесват с пудрата захар, щипка сол и останалите 20 грама царевично нишесте, които се пресяват директно над белтъците в купата. Разбиват се с миксер на средна скорост докато обемът им се увеличи двойно и се образуват меки връхчета.

Към разбитите жълтъци се добавя 1/3 от белтъчната смес и се разбъркват внимателно. Жълтъчната смес се изсипва към останалите белтъци. Разбъркват се внимателно с шпатула. Брашното с царевичното нишесте се пресяват повторно върху сместа. Разбъркват се внимателно до хомогенизиране. 

Хартията за печене с нарисуваният мотив се изважда от фризера и се поставя в тавата за печене. Пандишпановата смес се изсипва върху нея. Заглажда се внимателно. Платката се пече в предварително нагрятата фурна на 200°C за 12 минути. След като се извади от фурната се оставя за 2-3 минути да се охлади. Ще ви е нужна памучна кухненска кърпа или парче тензух, малко по-големи от тавата, в която е платката. Кърпата се намокря със студена вода и се отцежда много добре. Трябва да остане леко влажна. Поставя се върху работен плот. Пандишпановата платка се минава с нож по границата с тавата, за да се отлепят евентуално залепени части по нея. Тавата се обръща върху влажната кърпа. 

Хартията за печене се отстранява внимателно от платката, след което платката се обръща върху влажната кърпа с нарисуваната страна към кърпата. Завива се на стегнато руло, заедно с влажната кърпа. Оставя се на страна за 15-20 минути или докато се приготви кремът за плънка.

Белият шоколад се разтопява на водна баня. Маскарпонето се разбива за кратко с бъркалка  или шпатула докато стане кремообразно. Към него се добавя разтопения бял шоколад и се разбърква с шпатула докато сместа стане еднородна.

От тази смес се отделят 150 грама, които ще се използват за декорация.Към останалия крем се добавя сладкото. Разбърква се докато се разпредели равномерно в сместа.

Навитата на руло платка се развива. Кремът се разделя равномерно по цялата повърхност на  платката. В единият край на платката или върху цялата ú повърхност, може да се разпределят пресни плодове. Завива се на стегнато руло. 

Краищата на рулото се изрязват, за да се изравнят. Заделения крем от маскарпоне и бял шоколад се поставя в сладкарски пош със звездовиден накрайник. Правят се розички върху повърхността на рулото.

Може да се декорира по различен начин, дори са се остави така както е – мотивът е достатъчно красив. Съхранява се в плътно затворен съд в хладилник. Да ви е сладко! 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Руло с крем от маскарпоне и бял шоколад
Published On
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: