Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

На 06-10-2018 г. беше кръщенeто на Антигони, за което приготвих тортата от днешната ми публикация. Темата на тържеството беше „фея“ – конкретно тази, която се вижда на следващата снимка.

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Цветовете бяха бледо розово, бяло и светло лилаво, но кръстницата на бебето се спря на бебешко розово и бяло за тората. Искаше нежна женствена торта, да има цветя – рози. Нямаше много време до деня на тържеството, затова единственият вариант за украса със захарни цветя беше да ги купим от магазин за сладкарски консумативи. Голяма емоция беше докато изберем какво да вземе кръстницата, защото не бяхме заедно – да живеят телефоните и Интернет!!! 

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Боби (майката на Антигони), въпреки че хареса тортата за кръщенето, много искаше да направи за дъщеря си торта с фигурка на феятата, за която споменах по-горе (вижда се и на следващата снимка). Заради малкото време, с което разполагахме преди тържеството за кръщенето и предпочитанията на кръстницата това не можа да стане но обещх, че за първият рожден ден на Антигони ще направя Торта с фея. 

Торта с фея за АнтигониЩе я видите по-късно…

С днешната публикация бих искала да покажа, че дори да нямате инструменти и умения за изработване на фигури и цветя от захарно тесто, пак можете да оформите много красива торта.   

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

  • Първият етаж е торта с вкус Дукиса или шоколадово бисквитена торта – диаметър 25 см., височина 15 см. Вторият етаж е стиропор с диаметър 11 см. Ползвах две парчета стиропор, за да направя височината 15.5 см. Двете парчета стиропор съединих със силиконово лепило, което съхне много бързо.

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Когато някой от етажите на тортата е от стиропор, декорацията му може да почне по-рано. За да достигна нужната височина от 15.5 см. за втория етаж на тортата, трябваше да слепя 2 парчета кръгъл стиропор с диаметър по 11 см. и да отрежа излишното с остър нож. В центъра на стиропора от отрязаната му страна се забива и изважда бамбукова пръчка. По-късно тя ще послужи като свързващ стълб между двата етажа на тортата. След това стиропора се обръща с продупчената страна към работен плот. Повърхността и страните му се намазват със сладкарско лепило, след което се покрива с чаршаф от захарно тесто. Когато тортата е висока е най-практично захарният фондан да се отреже на лента малко по-широка от височината на тортата, да се навие около точилка и след това да се развие по страните на тортата. В случая е по-лесно, защото не е торта а стиропор. Последният се слага върху лентата от захарно тесто, така че горната му стана да е на 2-3 мм. по-навътре от края на тестото. Увива се в тестото с претъркулване. Излишното тесто в долната част на стиропора се отстранява с помощта на резец или остър нож до нивото на стиропора. Изправя се в правилна поциция – продупчената страна надолу. От захарно тесто разточено с дебелина 2-3 мм. се изрязва кръгло парче с диаметъра 11 см. С него се покрива повърхността на вторият етаж. Повърхността и страните на тортата се заглаждат със шпатула за заглаждане.  

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Следва декорацията: В горната част на вторият етаж съм прикрепила (със сладкарско лепило) бяла захарна дантела. В основата на тортата (пак със сладкарско лепило) е прикрепена копринена лента. Там където се застъпват двата ú края, поставих завързана на панделка лента с дълги краища. След това съм прикрепила голямото захарно цвете, зад което съм вмъкнала две клонки със жасмин, малки рози и листа – и те са захарни. 

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Следва приготвянето на същинската торта. Вижте тук » Дукиса. Страните и повърхността на тортата се замазват със сладкарски крем, след това се покриват с чаршаф от захарно тесто по начина описан и по-горе – кръгло парче за повърхността на тортата, продълговата лента за страните ú. Продълговатата лента захарно тесто се увива около точилка или друго подходящо. Долепя се до страна на тортата – с развиването на тестото от точилката страните на тортата се увиват със захарно тесто. Повърхността и страните на тортата се заглаждат със шпатула за заглаждане. Ако е необходимо тортата се прибира в хладилник да се охлади.

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

След престоя на тортата в хладилника, видях че на места фондана от страните се е отцепил (отделил) от този по повърхността. Трябваше да укрепя този участък по някакъв начин! За целта разточих фитил от фондан върху силиконовата форма, с която е направена захарната дантела. Полуучава се хубав отпечатък, просто трябва да се изреже внимателно по контурите, с помощта на резец или остър нож. 

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Предварително оразмерена бамбукова пръчка се забива в центъра на първия етаж на тортата. Добре е дължината на бамбуковата пръчка да е до 5 см. по-къса от цялата височина на торта. Вторият етаж на тортата се поставя върху първият. В основата на първият етаж съм направила бордюр от захарна дантела.   

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Ако не е горещо, тортата може да остане на стайна температура, но през лятото е добре да се съхрани в хладилник. 

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

Заради горещините през летните месеци в някои хладилници лесно се образува конденз, който е пагубен за фигурите и цветята оформени от захарно тесто. В такъв случай е най-добре фигурите (или цветята) да се махнат от тортата докато се съхрянява в хладилник и да се поставят обратно преди да бъде поднесена или доставена до собственика.   

Розова торта с цвете за кръщене на бебе

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Розова торта с цвете за кръщене на бебе
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: