октомври 5

Как се правят рози от маслен крем

Много красиви стават тези рози, а оформянето им не е никак трудно! Видях ги в една книжка на Wilton – в сайта им също може да ги видите по-подробно, има и видео. Тортата, която се вижда на долната снимка е Батенберг Кейк (Battenburg Cake), украсен по мой си начин! 🙂

Украсявала съм така доста торти понеже розите са супер ефектни, а се правят сравнително бързо за разлика от др. цветя – например петуниите. Освин това не е задължително да засъхнат, за да може да бъдат прехвърлени върху тортата. Точно това най-много ми харесва!!! Тортата от долната снимка е шоколадова вариация (с „Нутела“) на  Батенберг Кейк (Battenburg Cake).

Тортата на следващата снимка е приготвена от кейк Мадейра. Когато тортата е голяма и са нужни повече рози, е най-практично да бъдат направени на два етапа – ще разясня и това по-долу.

Как се правят рози от маслен крем

Всичко, което ще ви бъде нужно:

1. Маслен Крем за Украса на Торти и Сладкиши – Wilton buttercream Inching (или друг подобен). Оцветява се в желаните цветове със течна или гелоброзна сладкарска боя.

2. Накрайници за шприцоване 

3. Платнени торбички за шприцоване (или найлонови за еднократна употреба) Featherweight® Decorating Bags
4. Flower Nail №7 (диаметър 5 см.). Този инструмент представлява нещо като голямо кабърче. Използва се за подложка, върху която може да се шприцоват различни цветя (или други елементи) от маслен крем. Държи се между палеца и показалеца, което позволява лесно да се завърта по време на шприцоването в желаната посока. Много е лесно и бързо с него. 5. Flower Lifter. Този инструмент много прилича на ножица. Когато е затворена обаче „ножниците“  не се застъпват както при ножиците, а просто се допират. С негова помощ направените цветя лесно се пренасят от Flower Nail-а (голямото кабърче) върху тортата, дори когато са прясно направени.

6. Четириъгълници с размер около 7 х 7 см. от хартия за печене (за всяка роза, която ви е нужна, по парче). Ще са ви нужни само ако трябва да приготвите много рози, които няма да поставите веднага върху десерта. 

Начина на изработване на розите:

Като всички инструменти са в наличност, а масления крем оцветен в желаните цветове, може да започнете оформянето на розите. Допълнителния маслен крем (с който се допълва всеки пош), се държи покрит с влажна кърпа – така не хваща коричка. 

Има два начина, по които може да оформите розите в зависимост от това какво количество (бройка) трябва да направите. Когато ви трябва голям брой е най-практично да шприцовате основите за розите предварително и да ги оставите за 24 часа на стайна температура да засъхнат. Засъхналата основа е по-стабилна. Това е важно, особено ако оформяте розите през лятото, когато е горещо – това отпуска масления крем. Основата за всяка от розите се шприцова с кръглия накрайник и има конусовидна форма (вижте долния колаж). Добре е основата да в същият цвят, какъвто ще бъде ползван и за розата.  Ако веднага след оформянето розата няма да бъде прехвърлена върху тортата е най-практично оформянето и да става върху четириъгълно парче хартия за печене, което се прикрепя с малко от масления крем върху  Flower Nail („габърчето“). След това с помощта на хартията лесно може да преместите оформената роза върху поднос или нещо друго подходящо, където да остане, докато дойде време да бъде прехвърлена върху тортата.

Другия вариант е да шприцовате на момента основата и веднага след това да оформите розата. Този вариант е по-практичен от гледна точна на това, че ще изработите точно толкова рози, колкото са ви нужни. За да няма проблеми е най-добре, масления крем с който ще се шприцоват основите на розите да е леко по-гъст (сгъстява се с още пудра захар). Така всяка основа и без да е засъхнала ще е по-стабилна. Оформянето на венчелистчетата става с капковидния накрайник по следния начин: 

 1. Тясната част на накрайника е към върха на основата за розата (вижте снимката 1 от долния колаж). Шприцова се в кръг около върха на основата  и така се получава сърцевината на розата (сн. 2).
 2. Следва шприцоването на венчелистчетата около основата, което става по един и същ начин, просто със всеки ред броят им се увеличава. Всяко венчелистче се оформя с движение сякаш изписваме дъга около сърцевината на розичката (сн. 4). Тясната страна на накрайника отново е нагоре, а широката на долу. Първият ред има 3 венчелистчета (сн.3, 4). 
 3. Продължаваме с втория ред съставен от 5 венчелистчета. Всяко ново почва от средата на някое венчелистче от първия ред и свършва по средата на следващото от предния ред (сн. 5, 6).
 4. Продължаваме така докато решим, че розата е достатъчно красива и „разцъфнала“ просто със всеки ред дъгата която описваме със шприца става по-голяма.

Готовата розата се пренася върху тортата  с помощта на Flower Lift (инструмента като ножичка). Това е! По същия начин се оформят още рози, с които да се запълни повърхността на тортата. 

По желание между розите може да се шприцоват и листенца.

ТУК може да видите всички снимки.

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Как се правят рози от маслен крем
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 25 Review(s)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly, PDF & Email

Last updated by .


Етикети:, , , , ,

17 COMMENTS :

 1. By Anonymous on

  Здравей, бих искала да те попитан от каде си все "ГОЛЯМОТО ГАБАРЧЕ" , че не мога да ги открия.

  Reply
 2. By Maria Miteva-Christou on

  Привет!
  Преди 3-4 години съм го купувала. Беше в началният старт комплект на Wilton – "101 piece tool caddy collection", който си закупих, след като реших, че е крайно време да си взема помощни инструменти, и да оставя назад във времето вечното изобретяване и приспособяване на подръчни неща… когато ти харесва да правиш торти и сладкиши, трабва малко по малко да се снабдиш и с нужните джаджи – това улеснява живота 🙂
  При Wilton винаги са ми харесвали свежите им идеи (особенно за декорация на детска тематика) и така след като разбрах, че от офицялният им сайт (www.wilton.com) не мога да си закупя директно – не правят доставки ако живееш извън Америка, трябва да намериш фирми дистрибутори.
  Така потърсих в нета дистрибутори на Wilton и когато намерих изгодна оферта си поръчах въпросният комплект по интернет. До днес дори не бях обърнала внимание, какво е наименованието на "голямото габърче"… наричя се flower nail (цветен нокът)на следващият адрес може да го разгледаш
  http://www.wilton.com/store/site/product.cfm?id=3E30DA27-475A-BAC0-5B9517D6CAF8BB75&fid=785F04A7-475A-BAC0-5B99539A6A26722A
  Също така през годините съм си купувала доста неща на Wilton от http://www.ebay.com ето тук намерих с едно бързо търсене цветният нокът 🙂
  http://shop.ebay.com/i.html?_kw=wilton%20flower%20nails&_fcid=55&_jgr=1&_localstpos=&_sc=1&_sop=15&_sticky=1&_stpos=&gbr=1

  Доста по късно разбрах и за верига магазини, които са офицялни представители на wilton за Кипър и сега се отбивам и там!

  Надявам се, че с информацията съм те насочила и ще ти е по-лесно да откриеш най-изгодният вариянт за теб в зависимост къде живееш!
  Хубав неделен ден ти желая!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Масленият крем е този от долният линк
   http://www.mycookingbookblog.com/?p=62
   Много се извинявам за неудобството, че някои от линковете в рецептите ми, които насочват към друга моя рецепта не работят поради преместването ми от Blogger в WordPress. Ще ми е нужно малко време да редактирам постовете си един по един и да поправя всеки такъв линк!

   Reply
 3. By Надя Атанасова on

  Здравей Мария.Аз живея в Кипър и ме интересува в кой магазини има продукти на Wilton,и също така в кой градове.Аз съм от Ларнака и ще съм ти многоблагодарна за информацията…от часове съм в твоя блог и немога да си откъсна погледа от тук… :))))

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Добро утро, Наде!
   Няма начин да не си чувала за магазините „Пергамос“ – тях ги има във всички по големи градове в Кипър. Месните хора ги свързват най вече с купуването на т.нар. бонбонери за кръщенки или свадби. Тази верига магазини са официялни представители на Wilton за Кипър. В случай, че не го знаеш, позвъних на услуги и взех телефона им в Ларнака – (24) 66 70 99, обади се да ги питаш къде се намират. Аз обаче пазарувам техни и други продукти предимно от интернет намират се по-изгодни оферти – някои може да идват и на същата цена но ми спестяват ходенето да Пафос, а и там магазина не е много голям (няма от всичко в каталога) и понякога ми се е налагало да поръвам това което ми е нужно. Така освен, че чакам трябва повторно да отида в Пафос да си го взема, а това са си 45 мин. път, така че по-често поръчвам от интернет и получавам нещата на място. Нужно е обаче да си планираш малко предварително нещат. Миналата година например си взех едни формички за курабийки, дето доидоха след Коледа и така не можах да ги ползвам…
   Сърдечни поздрави!

   Reply
 4. By Надя Атанасова on

  Благодаря ти много 🙂 записах си телефона и още днес ще се обадя да ми обяснят къде се намират в Ларнака…Много ти благодая за всичките ти бързи отговори…Пожелавам ти светли празници,много приятни емоций и продължавай да ни радваш с твоите кулинарни изкушения !:)

  Reply
 5. By Надя Атанасова on

  Здравей отново! Намерих магазина и съм многооооооооо щастлива,напазарих си доста нещица 🙂 искам да ти благодаря за всичко от сърце 🙂 надявам се някой ден да се запознаем ,лично 🙂

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Привет Наде!
   Няма защо да ми благодариш!!!
   Приятно ми е, че съм те зарадвала с информацията за магазина. Със здраве да си ползваш покупките!!!
   🙂
   Иначе, светът е малък – може някои ден да се запознаем и лично!

   Желая ти много настроение и забавления по празниците и след тях!!!

   п.п. Отивам да си довърша новият пост…. 🙂

   Reply
 6. By Живка on

  Здравей,Марийче!Може ли вместо сладкарска боя да се сложи от прахообразните сокове-степче например?Ще се развали ли вкуса или направата на фондан например,или фигурки?Аз никога не съм работила с фондан и искам да се пробвам,но нямам бои ,а трябва да се ходя в определени магазини.Благодаря ти предварително-хубав ден ти желая!

  Reply
  1. By Maria Miteva-Christou (Post author) on

   Здрасти Живче!
   Не съм правила подобен експеримент, затова каквото и да ти кажа ще те излъжа – истината е че не знам как би се получило.
   Със сигурност вкусът ще се промени ще се усеща вкусът на степчето.
   Има продукти, които не се понасят един друг и е възможно пресичането на сместта, затова не мога да ти гарантирам, че ще се получи.
   Пробвай с малко количество от крема – виж какво ще стане и прецени как да действаш!
   сърдечен поздрав от мен!

   Reply
 7. By Живка on

  Благодаря ти-ще трябва да се ходи за бои.Приятен ден!

  Reply
 8. Pingback: Торта Батенберг (Μπάττεν Μπέργκ) Battenburg | My Cooking Book Blog

 9. Pingback: Торта Батенберг (Μπάττεν Μπέργκ) Battenburg | My Cooking Book Blog

 10. By Albena Marinova on

  Здравейте чудесни рози искам да ви запитам с какъв размер накрайник ги правите?.Аз си закупих с размер на отвора 1 см но не става добре.Има в онлайн магазините с размер 2.5см ии 3 см .

  Reply
 11. Pingback: Торта Шоколадов Фъдж (Chocolate Fudge Cake)

Коментиране (Leave a Reply)