Ролки с марципан и шамфъстък

Ролки с марципан и шамфъстък

Ролки с марципан и шамфъстък

Божествено вкусни са тези ролки с марципан и шамфъстък!!! Представете си вкусен бадемов марципан (обогатен със шамфъстък), обвит в нежно маслено тесто, което се топи в устата и ухае на канела и ром! 

Ролки с марципан и шамфъстък

Честита Нова Година! Здраве и берекет за всеки дом!!! Нека усмивките огряват по-често лицата ни,  а сърцата ни да са изпълнени с любов! Черпя с тези невероятно, умопомрачително вкусни сладки, които приготвям вече трета година за Коледно – Новогодишните празници. Ако още не сте ги опитали, непременно го направете защото гарантирам, че ще ви станат любими (стига да обичате бадемов марципан)! 

Ролки с марципан и шамфъстък

Ролки с марципан и шамфъстък

(short link)

  • Ако имате кухненски робот, не се колебайте да го използвате за тази рецепта. Тестото и плънката стават за нула време с негова помощ. При липса на кухненски робот, тестото и плънката може да се приготвят и ръчно – ядките трябва да се смелят предварително. 

Ролки с марципан и шамфъстък

  • За по-добър вкус запичам шамфъстъка (този за плънката 100 гр. + още около 25 гр. предвидени за наръсване на сладките след изпичане). Запичането отнема около 10 минути, в предварително затоплена на 170ºС фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор.

Ролки с марципан и шамфъстък

  • При запичането ядките стават по-вкусни, но и изсъхват. Освен това, в зависимост от влажността на самият бадемов марципан, който ще бъде ползван е възможно плънката да се получи с ронлива консистенция. Всичко, което трябва да добавите е малко белтък – колкото е нужно плънката да стане с консистенция на бадемов марципан. 
  • Може да ползвате домашно приготвен или купешки бадемов марципан. 
  • Ако нямате или не искате да ползвате ром, може да ползвате есенция и да разредите глазурата с малко (1 – 1 ½ супени лъжици) вода, лимонов или портокалов сок.
  • С по-долу посочените продукти се получават около 40 бр. сладки (без крайните парчета). Ако рулата се нарежат на по-тънки парчета, може да се получат до 50 бр. 
  • Рецептата е адаптирана от http://www.yoli.bg

Ролки с марципан и шамфъстък

Продукти за тестото:

  • 250 гр. брашно
  • 1 чаена лъжица (4 гр.) канела на прах
  • щипка сол
  • 50 гр. пудра захар
  • 1 яйце, 54 гр.
  • 1 жълтък, 18 гр.
  • 150 гр. студено масло, нарязано на парчета

За плънката:

  • 400 гр. бадемов марципан
  • 100 гр. шамфъстък, предварително запечен
  • 50 гр. пудра захар
  • ако е необходимо 20-25 гр. белтък
  • + малко зелена сладкарска боя (по желание), за подсилване на цвета на плънката

За намазване на тестото при оформяне на рулата:

  • 2 супени лъжици течна сметана 35%

За глазура и наръсване след изпичане:

  • 1 ½ супени лъжици ром
  • 100 гр. пудра захар
  • 2-3 супени лъжици смлян шамфъстък (предварително запечен), за поръсване

Начин на приготвяне:

Смесете в купата на кухненски робот брашното, канелата, пудрата захар, солта и студеното масло, нарязано на парченца. Пуснете робота да работи, докато сместа в купата му стане като на трохи.

Ролки с марципан и шамфъстък

Разбийте с вилица цялото яйце и жълтъка. Добавете към останалите продукти в купата на робота. Размесете докато тестото се събере на топка.

Ролки с марципан и шамфъстък

Получава се много меко тесто, но не трябва да добавяте допълнително брашно. Увийте тестото в няколко пласта прозрачно домакинско фолио и го приберете в хладилник за 1 час. Когато се охлади ще стане много приятно за работа. 

Ролки с марципан и шамфъстък

Докато тестото се охлажда, може да приготвите плънката: В купата на кухненският робот смесете шамфъстъка и пудрата захар. Смлейте ги. Не е нужно сместа да става много ситна. Добавете бадемовият марципан (накъсан на парчета) и малко зелена сладкарска боя – ако желаете плънката да е с по-интензивен цвят. Размесете до хомогенност.

Ролки с марципан и шамфъстък

При мен сместа стана ронлива, затова добавих около половин белтък (25 гр.), с който плънката придоби идеална консистенция. Ако желаете може да увиете готовата плънка в прозрачно домакинско фолио и да я приберете при тестото в хладилника, а на следващият ден да оформите и изпечете сладките.

Ролки с марципан и шамфъстък

Ако веднага пристъпите към оформянето на ролките, не е нужно да охлаждате плънката, трябва просто да я увиете в парче прозрачно домакинско фолио и да я оставите на стайна температура, докато приключи охлаждането на тестото. 

Оформяне на ролки с марципан и шамфъстък:

Сложете плънката върху наръсен с пудра захар плот и я разделете на 4 еднакви части. 

Ролки с марципан и шамфъстък

Разделете охладеното тесто на 4 еднакви части. Разточете ги една по една, върху наръсен с брашно плот. Аз разточвам всяко парче тесто на правоъгълна лента с размери 11 х 26 см. Намажете повърхността на тестото с приблизително ½ супена лъжица сметана, като в единият край (по дължината на лентата) оставете около 2 см. не намазано. Вземете 1 парче от плънката и го оформете на фитил с дължина 25 см., т.е. 1 см. по-къс от дължината на разточеното тесто.

Ролки с марципан и шамфъстък

Поставете оформената на фитил плънка върху намазаният със сметана край на разточеното тесто. Завийте на стегнато руло. За да станат готовите сладки с перфектен външен вид е важно рулата да се завият стегнато и плънка да се запечата добре в тях. Така няма да се напукат при печенето и плънката няма да се разтече. Тестото от двете страни на рулото също се притиска леко така, че да запечата плънката в сърцевината. По същия начин оформете и останалите 3 парчета тесто и 3 парчета плънка.

Ролки с марципан и шамфъстък

Прехвърлете оформените рула в тава застлана с хартия за печене. Поставете ги така, че краят на тестото да е от долната страна – притиснат от тежестта на самото руло.  При мен рулата се побраха идеално в тавата на фурната (40 х 33 см.).

Ролки с марципан и шамфъстък

Печене:

Печете в предварително затоплена на 170ºС  фурната, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето ми отнема 20 минути. В последните 5 минути от печенето пригответе глазурата. Пресейте пудрата захар в купа и я смесете с рома или каквото друго сте решили. 

Ролки с марципан и шамфъстък

Извадете ролките от фурната и ги залейте с глазурата докато са топли. Поръсете със смлян шамфъстък, преди глазурата да успее да стегне от топлината на ролките. Оставете сладките в тавата докато изстинат, след това ги нарежете на парчета с помощта на остър нож.

Ролки с марципан и шамфъстък

Уверете се че сладките са напълно изстинали, преди да ги прехвърлите в подходящ за съхранение съд с похлупак. Предвид ползваните продукти би трябвало да са доста трайни, но са толкова вкусни, че у нас не се задържат достатъчно дълго, за да се уверя в това. 

Ролки с марципан и шамфъстък

Да знаете, че след като веднъж ги опитате, ще ви е много трудно да минавате покрай съда, в който ги съхранявате и да не си отмъквате по една! Сигурно повечето от вас са приключили с приготвянето на сладки и десерти в момента, но ако имате останал марципан, ако сте почитатели на сладките неща или ако празниците във домът ви не са приключили (има доста именни дни след Нова година), непременно ги опитайте! Ще ви очароват!  Да ни е сладко!!!

Ролки с марципан и шамфъстък

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Ролки с марципан и шамфъстък
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

11 thoughts on “Ролки с марципан и шамфъстък

  1. Ейййй , точно смятах, че окончателно съм приключила с всички 105 вида коледни сладки приготвени от мен и ето ти нова прекрасна рецепта…а марципан имам на количество, около 500 г, сега как да не ги приготвя и тези…. мда.. Пропуснах ти прекрасната Мароканска баклава, въпреки че ме сърбяха ръцете , защото имах налични всички продукти вкл. и розовата вода и портокаловата, но се спрях, а сега …няма да мога. Единствено ме спира, че свърши шамфастъка, ама това не е проблем, в близките дни ще бъде закупен и старт на тези великолепни бисквити.
    Защо обичам да влизам тук при теб ли, защото всичко ми е обяснено с големи подробности, а аз така обичам всичко да ми е ясно и естествено грешки не се получават. Благодаря ти!
    PS започвам да записвам рецептата в онзи голям бележник, където са най-добрите ми рецепти, а те са основно твои или взети и някъде и представени по най-добрия начин.
    Целувки, мила. Мария

    1. Извинявай, че отново се връщам, но забелязвам ,че в повечето случаи печеш без вентилатор…а аз винаги го ползвам и него, никога не го изключвам, така по-добре ли е…??

      1. Няма лошо да се ползва вентилатор Мария, така топлината се разпределя по-равномерно във фурната!
        От друга страна опцията вентилатор не е за предпочитане при някои теста – примерно теста като това за еклери може да се раздуят ако се пекат с вентилатор, и да не запазят „правилна“ форма – дано ми разбираш какво имам в предвид.
        Моята фурна, при едни и същи градуси пече различно ако работи с горен и долен реотан, ако се добави вентилатор или ако работи само с вентилатор. Затова в рецептите си отбелязвам точно не само времето, но и програмата за печене, защото така ми е по-лесно при следващо приготвяне – нагласям програмата и таймера и си върша нещо друго, като съм сигурна, че всичко ще се получи както трябва
        Примерно за печива като хляб и питки ми е най-удобно да пека с включен долен реотан и вентилатор, за тестата с мая винаги ползвам венилатор – набухват по-добре, а когато пека една тава на средна скара е възможно да ползвам само горен и долен реотан без вентилатор…
        Всеки може да действа според особеностите на фурната си.

  2. Благодаря ти за доверието, мила Мария! Успешна, щастлива и пълна с усмивки и красота 2017 година пожелавам на теб и семейството ти! Здрава ми бъди!

    1. Мерси, Йоли!
      Нека Новата Година е прекрасна, успешна и щастлива и за теб и семейството ти! Здрави да сме всички – това е най-важното!

  3. Миме,
    както винаги страхотни сладкиши за празниците.Нека е мирна, здрава, благотворна и щастлива Новата 2017 година !
    Поздрави !

    1. Благодаря ти, Еленче!
      Нека Новата Година е благодатна, мирна и щастлива и за теб и семейството ти!
      Поздрав най-сърдечен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: