Задушен Заек с Боровинково-Портокалов Сос

Със всяка нова рецепта, която опитваме със заешко, ставам още по пристрастен почитател на това месо! Със сигурност вече знам, че тайната на вкусното заешко е мариноването на месото. След това както и да го приготвите, ще си оближете пръстите!!!

На външен вид сигурно ще ви напомни фрикасе, но на вкус e различно от него. Може комбинацията от продукти да не е от най-обичайните, но е разкошна – истинско пиршество за сетивата! Смятам че подмяната, която направих на сланината с бекон, беше много точно попадение!  

Задушен Заек със Боровинково-Портокалов Сос

  • Заека трябва предварително да се изкисне от 12 до 24 часа в тази (или подобна) марината
  • Рецепта е адаптирана от книгата на Мария Атанасова „Готварска книга 4 – Ястия с Месо“ – доста интересни идеи има в тази поредица от книжки. Макар, че изпълнението на рецептите е доста телеграфично описано и понякога дори неясно. Имам предвид, че са написани така, както аз си водя бележки в тетрадка за често ползваните от мен рецепти – разбираеми са само за мен! След едно-две не дотам успешни изпълнения на рецепти от тези книги, мисля че схванах стила на автора и вече спокойно мога да се възползвам от множеството страхотни идеи в тях. 
  • Мерителната каф.ч. е със съвместимост 80 мл., а чаената със съвместимост 250 мл.
  • Бекона, който съм използвала беше нарязан на тънки парчета (ленти). Разрязах го на половина по дължината, след което го нарязах на дребни парченца.  

Необходими продукти:

  • 1 питомен заек (около 1.5 до 2 кг.)
  • 1 каф.ч. (75 гр.) олио
  • 40 гр. краве масло
  • 150 гр. бекон нарязан на дребни парченца
  • 3 с.л. (45 гр.) брашно 
  • 200 гр. гъсто кисело мляко
  • 100 гр. заквасена сметана (sour cream)
  • 1 домашен пилешки бульон (Knorr)
  • 2 ½ ч.ч. топла вода
  • сол на вкус

За сервиране:

Начин на приготвяне:

Изкиснатият в марината заек, се измива под течаща вода и се нарязва на порции. Отцедете го добре от водата. Изберете си голяма тенджера, в която нарязаният на порции заек да може да бъде запържен на веднъж или най-много на 2 пъти. Така мазнината няма да загори прекалено. Може да се използва и тиган, но в тенджерата мазнината няма да пръска. Смесете олиото и маслото и сложете съда на котлона. Когато мазнината се загрее, добавете в нея нарязаното на порции заешко. Запържете месото докато се зачерви хубаво и от двете страни. В никакъв случай не го задушавайте с капак и нека запържването на месото не ви притеснява. Споменавала съм и друг път, че обработено по този начин, местото става с вкусна обвивка, която задържа всичките му сосове вътре в него. Крайният резултат е супер крехко, сочно месо! Когато извадите месото от мазнината го осолете и го оставете на страна. Прецедете мазнината, в която се е пържило местото в друг съд или измийте и подсушете същият, който сте ползвали за запържването. Сложете го на котлона. Когато мазнината се загрее пуснете в нея нарязаният на малки парченца бекон. Запържете го в мазнината, докато придобие златист загар. Добавя се брашното и се разбърква енергично, докато се смеси с мазнината и се загрее така, че на повърхността да се образуват балончета. Разбъркайте още за няколко секунди, намалете леко силата на огъня и добавете киселото мляко и заквасената сметана. Продължавайте да разбърквате енергично. Ще видите че сместа бързо започва да се сгъстява. Добавете 1 ч.ч. от предвидената топла вода. Разбъркайте и изчакайте сместа да заври. Ето такава трябва е гъстотата на соса ви когато е готов. Сега, след като ориентировъчно я видяхте, може да добавите и останалата топла вода (1 ½ ч.ч.) и бульона.

Добавете в тенджерата запърженото заешко месо. Соса в нея трябва да го покрива. Ако е необходимо долейте още малко топла вода. Захлупете с похлупака и регулирайте огъня, така че да ври тихо за 20 минути. От време на време разбърквайте, за да не загори нещо по дъното на тенджерата. След това махнете капака и продължете варенето (на тих огън), докато соса се сгъсти. При мен това отне още 25-30 мин. Докато заешкото се задушава, може да приготвите Боровинково-Портокалов Сос с Вино и Горчица, и да сварите ориза. Аз варих ориза за 12 мин. в леко подсолена вода. След като се свари го смесих внимателно с маслото. 

Готовото заешко месо се изважда от соса и се прехвърля в съда, в който ще бъде сервирано. Може да го прехвърлите и в нещо друго подходящо, което да го запази топло до момента, когато ще оформите порциите. Пасирайте соса от тенджерата и с него залейте заешкото (ако смятате да сервирате в голяма чиния по средата на масата). Ако смятате да оформяте порции, дръжте пасираният сос отделно, и след като разпределите месото в чиниите, го залейте с него. Ориза също би могъл да се сервира в подходящ съд (купа) по средата на масата.

У дома (и като цяло в Кипър), най-често всичко се сервира по средата на масата. Така всеки може да направи сам комбинацията, която предпочита. Това е един много изискан начин за сервиране на заешко, с който със сигурност ще впечатлите гостите си. Вкусът му е неустоим!

 Тук може да видите още снимки.

Last updated by .

8 thoughts on “Задушен Заек с Боровинково-Портокалов Сос

  1. Супер изглежда финалния резултат. Много обичам заешко, но уви, явно до момента не съм го приготвяла както трябва, тъй като остава сухо месото. Ще ползвам рецептата за марината, предполагам става и за друг вид дивеч – падпадъци или нещо друго?

    1. Дани, заека по тази рецепта е един от най-вкусните, които съм приготвяла до сега!
      От както се научих да го изкисвам в маринатата, доста рецепти опитахме- коя от коя по-добри, но в блога ми за сега са публикувани само 2 от тях…

      Маринатата прави месото супер крехко. Споменавала съм преди, че като се изкисне в нея, както и да го приготвиш след това, ще стане вкусен!
      За да не става месото сухо (особено когато се пече във фурна), спомага мариноването, а също така и запържването на заека нарязан на порции. Много домакини избягват запържването под претекст, че това не е полезно!
      Аз смятам избягването му за грешка, защото в зависимост от това как точно ще се приготвя месото, ще стане като сварено или ще изсъхне при печенето. Запържването на месото (не само заешкото), като предварителен етап в приготвянето му го „запечатва“ – това е най-точното определение за което се сещам! Така соковете (сочността на месото) си стават вътре в него при по-нататъшната му топлинна обработка…
      Ех… дай ми да философствам по такива теми… 🙂
      Маринатата може да се използва за всякакъв дивеч!
      Поздрави!

  2. Здравей, Мими!
    Както вече стана ясно, тези дни ми се наложи да готвя заек и реших да заложа на твоя рецепта, а мъжът ми си избра тази. И остана много доволен – хареса и месото (предварително мариновано в онази страхотна марината), и млечно-сметановия сос (боровинково-портокаловия го пропуснахме, той не е любител на такива сосове), даже не пожела да го пасирам и пак се получи много добре – сосът беше абсолютно гладък и парченцата бекон го правеха по-интересен. Така че – адмирации за рецептата! 🙂

    1. Супер!
      Благодаря ти!
      Само да вмъкна, че боровинково-портокаловия сос може да звучи и изглежда необичайно, но е страхотен в съчетание с останалото!
      Направи някой път и мъничко от него, за да се убедиш!

      1. Ооо, аз не се съмнявам в соса изобщо, но мъжът ми е изключителен традиционалист и не си пада по сладко-солено-кисели вкусове. На него само името на соса му е достатъчно – звучи му стряскащо… 😉 А нали все пак ястието беше за него, аз не ям месо…

        1. Миме, те повечето мъже са така, ама от опит знам, че като успееш да ги накараш да опитат нещо нетрадиционно, често остават много доволни!
          🙂

          1. Да, да, напълно си права! 🙂 И аз го знам от опит… 😉 Все се боря с някакви предубеждения…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: