Пудинг с козунак

Пудинг с козунак

Скъпи читатели на блогаЧестито Възкресение Христово!!! Надявам, се че вчера сте отпразнували подобаващо празника и сте похапнали вкусно!!! 🙂  

Днес ще споделя с вас рецепта, в която може да вложите останал козунак. У нас е много трудно да остане козунак за подобно начинание, затова ако съм решила да правя подобен десерт, трябва предварително да го планирам и да скрия един козунак, който по-късно да ползвам за целта. През годините съм опитвала различни рецепти за такъв пудинг (не само с козунак, а с хляб, кроасани и др.), но все нещо не ме удовлетворяваше напълно, най-вече това, че десерта ми се виждаше някак сух, а аз си го представях доста по-сочен. Така, след като поекспериментирах, успях да оформя идеалната за моя вкус рецепта. Ще се радвам, ако се хареса и на вас! 

Пудинг с козунак

Пудинг с козунак

  • Ползвала съм кръгла тава с диаметър 26 см. и височина на стените 7 см. Може да ползвате съд с друга форма, стига да е с вместимост 2 – 2.5 литра.
  • Дъното и стените на тавата, в която ще се приготвя десерта може да се намажат с масло и да се поръсят с кристална захар или да се облеят с карамелизирана захар, приготвена от 100 – 150 гр. захар и 1 с.л. вода.

Пудинг с козунак

  • Вместо козунак може да се ползва стар хляб, изсъхнал кекс или сладкиш, кроасани и др. В зависимост от това, количеството на захарта може да се увеличи или намали. Аромата, както и вида на алкохола, който ще бъде добавен, също може да се промени и съобрази с това, което ще бъде ползвано. Може да се добавят сушени плодове и (или) ядки… Въобще импровизацията може да е пълна!

Пудинг с козунак

Необходими продукти:

  • 250 мл. течна сметана 35%
  • 500 мл. прясно мляко
  • 120 гр. захар
  • 4 яйца (200 гр.)
  • 30 мл. лимонов ликьор „Лимончело“
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 50 гр. бели стафиди
  • 250-300 гр. козунак или др.(вижте съветите по-горе), нарязан на хапки
  • + масло и кристална захар за намазване и наръсване на тавата или карамел (виж. бележките по-горе)

Начин на приготвяне:

Дъното и стените на тавата, в която ще се приготвя десерта се обливат с карамелизирана захар или се намазва с масло и се наръсва с кристална захар. Нарязания на парчета козунак се насипва на дъното на тавата. Поръсва се със стафидите или др. сушени плодове и ядки.

Пудинг с козунак

Прясното мляко, сметаната и лимоновата кора се смесват в малка тенджра и се затоплят до кипене. Яйцата и захарта се смесват в голяма купа и се разбиват добре. Последователно се добавят ликьорът и горещата млечна смес – на струя и при непрекъснато разбъркване. 

Пудинг с козунак

Получената смес се изсипва върху козунака и стафидите в тавата. Пече се на водна баня, т.е. тавата с десерта се поставя в по-голяма тава, в която се налива гореща вода, достигаща до 2/3 от височината на тавата, в която е десерта. Печенето отнема около 40 минути, в предварително затоплена на 165°С фурна, с включени горен и долен реотан, без вентилатор. 

Пудинг с козунак

Изважда се от фурната, оставя се да постои около 10-15 минути в тавата с водата, след което се изважда от нея и се оставя да се охлади. Смятам, че е по-удачно да се обърне, когато на дъното има карамел. В случая не обърнат изглежда по-добре.

Пудинг с козунак

Да ви е сладко и усмихнато!

Пудинг с козунак

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пудинг с козунак
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

4 thoughts on “Пудинг с козунак

  1. Честито Възкресение Христово и на теб, Миме! Да си жива и здрава , и ти , и цялото ти семейство! Все така да ни радваш с прекрасни рецепти!

  2. Честити и благословени празнични дни Миме ! Чудесна рецепта за оползотворяване на останал козунак.Много красиво изглежда.
    Поздрави !

  3. Христос Воскресе, Мари! Бъдете здрави!
    И у нас козунак не остава, но предложението ти е много практично!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: