Прочети, за да готвиш сполучливо с мен!

Добре е преди да пристъпите към приготвянето на някоя от рецептите в блога да прочетете написаното тук. Ще ви е от полза! Напоследък, често повтарям, че „На война, в любовта и в кулинарията всичко е позволено!“, защото много често ме питате дали може да замените това или онова в рецептите. Принципно всяка рецепта (или продукт от състава ú) могат да бъдат променени според предпочитанията на този, който я приготвя. На практика всяка промяна на продукти или технология на приготвяне, води до различен краен резултат, който може да е положителен или отрицателен в зависимост от опита и късмета на експериментиращият! 

Показаните в блога рецепти биха се получили дори на човек, който няма опит в кухнята стига да се придържа към рецептата, а това означава, да се спази количеството и вида на ползваните продукти, както и технологията на приготвяне. Публикувам само рецепти, които са ми харесали и намирам за сполучливи. Ясно съзнавам, че хората са различни, което е чудесно!!! Всеки има различни предпочитания и нещо, което за мен е страхотно, за друг може да не е!

1. Мерки и теглилки. Смятам, че когато рецептите са дадени в грамаж, могат да бъдат възпроизведени най-точно. 

  • Най-често продуктите в рецептите ми са дадени в грамаж и в мерителни чаши. Има причини за това, но основната е, че някои продукти като брашното, кокосовите стърготини, ядките и др. нямат твърдо фиксирано тегло. Различните видове брашно тежат различно. Понякога дори брашно от един и същ тип, но различна партида или производител може да даде леко отклонение в грамажа при замерен един и същ обем в чаша. Т.е. възможно е 1 чаена чаша от даден продукт да отчете различно тегло в различните случаи. 
  • Купете си електронна везна и мерителни чаши и лъжици. Така ще си спестите доста разочарования, особено ако нямате опит.
  • Мерителната чаша, която най-често ползвам за замерване на продуктите е с вместимост 250 мл. Ако е различна, е упоменато изрично. Не винаги ползвам мерителни супени и чаени лъжици, но обикновено и това е упоменато конкретно за всяка от рецептите. 
  • Обърнете внимание на това, че някои от течните продукти в рецептите ми са дадени в грамаж. Не винаги (не при всички продукти) грамажа отговаря на същото количество в милилитри. 

2. Вида и качеството на ползваните продукти. То е от изключително значение за безпроблемното изпълнение на рецептата, както и за вкусния краен резултат. За мен най-важно е храната да е вкусна, но ми харесва и да е полезна! Опитвам се да балансирам без да съм крайна в това. 

  • Обикновено ползвам пълномаслени млечни продукти. Кравето масло винаги е без сол. Сметаната е течна, животинска 35%, без добавки на захар или др. и може да се ползва както за готвене, така и за сладкарски цели.
  • Средно големите яйца са с тегло 50-55 гр. (без черупката), от които 18 до 20 гр. е жълтък, останалото белтък. Много често разполагам с домашни яйца, които може да са по-малки (когато са от много млади кокошки) или по-големи от стандарта за средно големи яйца. Затова предпочитам да замервам и приравнявам теглото им до това на средно големи яйца. Ако ползвам яйца с по-голям размери винаги го упоменавам.
  • Много хора са противници на маргарина. Аз смея да твърдя, че има неща, които се получават по-добре с маргарин, отколкото с масло. Когато ползвам маргарин, задължително е „Βιτάμ“. Ползвам също масло с растителен произход „Spray”. То е вид маргарин със снежно бял цвят, без вкус и мирис. На външен вид напомня на свинска мас. В Кипър се ползва доста масово в сладкарството, има много рецепти, които не се получават добре когато въпросната мазнина се замени с масло или друго.
  • Не всеки има късмета и възможността да отглежда месото и зеленчуците си, но поне се научете се да ги пазарувате от места, където се предлагат максимално свежи! Научете се да подбирате (разпознавате) свежестта на зеленчуците, плодовете, месата и рибите. 
  • Добре е във всеки сезон да се консумират характерните за него плодове и зеленчуци. Това спестява средства и ви гарантира, че ги консумирате свежи.
  • Знам, че за някои хора в България думите „БИО продукти“ звучат префърцунено. Цените на тези продукти са по-високи, но причината за това е логична. Минавам често през щандовете за био и здравословни продукти, защото там се намират продукти, които ги няма на други места. Разбира се не изпадам в крайности свързани с това. 
  • Екстракт или есенция? Предпочитам да ползвам натурални екстракти. Приготвям си сама екстракт от ванилия, а други си закупувам. Екстракта е по-скъп от есенцията, но се ползва по-пестеливо и ухае натурално. Рядко се е случвало да попадна на есенция, чийто аромат да ми хареса и да не ми напомня ароматизатор за кола. 🙂 С шушулки ванилия се снабдявам главно, чрез Интернет, най-често от e-bay.

3. Теста и тестени изделия. В рецептите винаги посочвам точното количество на вложените от мен продукти в конкретен момент. Възможно е да се получат малки отклонения, според вида на ползваните продукти: големина на яйца, абсорбираща способност на брашното, гъстотата на ползваното мляко и т.н.

Втасване та тесто. Обикновено не отбелязвам време за втасване на тестото или ако го направя то е по-скоро ориентировъчно, това което е било нужно при мен в даденият случай.

За съжаление е трудно да се даде точен отговор на въпроса колко време трябва да втасва тестото! Втасването зависи от редица неща като температура на помещението, вид на тестото, количество на вложена в тестото захар (колкото е повече, толкова по-бавно втасва), вида на ползваната мая и др. Не обичам да давам време за втасване, тъй като това често води до грешки. Хората спазват времето без да отдават голямо значение на тестото и много често става така, че то не е втасало както трябва, но посоченото в рецептата време е свършило…
Общото правило в кулинарията е тесто да бъде оставено да втасва на топло, като под топло се разбира температурата в помещението да бъде 24-30 градуса. В този температурен диапазон времето за втасване ще бъде между 1-2 часа. Добре е тесто да бъде покрито с памучна кърпа, през топлите месеци на лятото е добре кърпата да е влажна, за да не изсъхва тестото.
Някои хора предпочитат да затоплят фурната и да слагат тестото да втасва в нея, аз не съм привърженик на този вариянт.

За да не стане т.нар. „превтасване“ – дума която хората употребяват за да опишат ситуация, в която тестото излиза извън купата (съответно тавата), в която е поставено да втасва. Когато тестото се издигне извън пределите на съда, в който е поставено и се разтече навън, въздуха от втасването излиза и тестото спада. За щастие не се поврежда, но трябва да се премеси (съответно оформи наново) и да се остави да втасва отново, като този път се наблюдава.
За да се избегне „превтасване“ е добре съдовете, в които тестото отлежава да са 4 дори 5 пъти по-големи от обема, който тестото има преди втасване и да се наблюдава от време на време.

4. Печене. Температура и време. Във всяка рецепта посочвам температурата и програмата за печене – включен горен и долен реотан, вентилатор, грил и т.н. За вас тази информация е по-скоро ориентировъчна. За мен е важна, понеже при следващо приготвяне на рецептата, мога да наглася програмата и таймера на фурната и спокойно да си върша нещо друго. Когато опитате 1-2 от рецептите тук ще знаете дали параметрите посочени от мен съвпаднат с тези на вашата фурна. Ако е така – супер!!!  Ако ли не – поне ще се ориентирате според особеностите на вашата фурна и ще я нагласяте на по-силно или по-слабо спрямо дадените от мен температура и програма. 

Моята фурна има опция при, която реотаните не са включени и фурната работи само с вентилатор (горещ въздух) като конвектомат. Така мога да пека по 4-5 тави сладки на веднъж, без да ги размествам по време на печене. Ако вашата фурна няма такава опция (т.е. ако вентилатора работи заедно с реотаните) ще може да печете не повече от 2 тави заедно, като по време на печенето ще трябва да разменят местата си – горната тава да слезе долу, долната да се качи горе.

Времето за печене посочено в рецептите е конкретно свързано с начина по който е приготвена рецептата. Примерно, ако направите бисквитите по-малки или по-големи от тези, които съм оформила аз, времето за печене ще е по-кратко (съответно по-дълго), от това което съм посочила. Ако не се придържате към размера на тавата, тестото ще е разстелено на по-тънко или по-дебело, а това също е от значение за продължителността на печенето. 

Какво значи предварително затоплена фурна?

– Фурната трябва да е достигнала посочените в рецептата градуси, тогава тавата (тавите) се слагат в нея.

  • Много слаба фурна – 50-100 до 120°С
  • Слаба фурна – 150-160°С
  • Умерена фурна – 170-180°С
  • Умерено-силна фурна – 180-200°С
  • Силна Фурна – 200-220°С
  • Много силна фурна (грил) – 220-250°С

5. Подправките – всякакви мерудии. Те са като парфюмите – винаги ги съхранявайте на прохладно и тъмно място, за да запазят най-дълго аромата и качествата си. Знам, че е модно пък и красиво да имате полица (етажерка, рафт) с наредени върху нея малки шишенца пълни със всякакви магии – мерудии :) Имайте предвид обаче, че светлината действа на билките както и на парфюмите – променя миризмата им, затова е най-добре да се съхраняват в шкаф. 

6. Съкращенията, които може да срещнете в текстовете на рецептите ми:

  • ч.ч. – чаена чаша
  • каф.ч. – кафена чашка
  • в.ч. – водна чаша
  • вин. ч. – винена чаша
  • с.л. – супена лъжица
  • ч.л. – чаена лъжица
  • кг. – килограм
  • гр. – грам
  • л. – литър
  • мл. – милилитър
  • мин. – минути
  • см. – сантиметра
  • мм. – милиметър
  • пак. – пакет

7. Как готвя аз. Обичам предварително да замервам и подготвям всичко нужно за дадена рецепта и след това да пристъпя към приготвянето ú. Така се уверявам, че разполагам със всичко нужно, но и приготвям храната или десерта без излишна загуба на време. Опитайте и вие, за да се обедите в това! 

Ако вече сте замерили продукти за рецептата остава да спазите точно технологията за приготвяне, за да получите перфектен краен резултат! 

8. Обикновено в рецептите си не споменавам времето нужно за приготвянето им, защото това е относително. Свързано с бързината на движение, сръчността на ръцете, способността на всеки човек да организира неща и това колко удобна е кухнята в която готвите. Нещо, което на мен ми отнема 1 час на друг може да отнеме 3 часа и обратно. По същата причина не споменавам и неща като „трудност” на рецептата, тъй като и това би било субективно изказване. Лесното за мен може да е трудно за друг и обратно. Затова е най-добре да прочетете рецептата и да прецените дали бихте могли да се справите. Лично аз вярвам, че всеки може да готви, особено когато следва такива подробни обяснения придружени с нагледен материал. Трябва просто за захвърлете страха и да опитате! Не спирайте да опитвате! 🙂   

 

Ако нещо не е ясно, не се притеснявайте да питате. За целта може да ползвате коментарите под всеки пост или вижте За контакти и Авторство.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Прочети, за да готвиш сполучливо с мен!
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 35 Review(s)

52 thoughts on “Прочети, за да готвиш сполучливо с мен!

  1. Мога само да се възхищавам на уменията Ви, и съм благодарна, че Ви открих. Наистина поднасяте всяка рецепта много добре обяснена, а снимките помагат на човек много лесно да се справи с всичко.

  2. Много се радвам, че попаднах на Вашия блог. Поздравления и за рецептите и за начина, по който е оформен. Моят мъж е грък, но живеем в БГ. Аз не съм живяла никога в Гърция и не разбирам много от тяхната кухня…..но сега ще го изненадам с Вашите рецепти.

  3. Здравейте , много се радвам , че ви открих ! Поздравявам ви ! Имате прекрасен дневник !
    Желая здраве , късмет и любов на вас и на хората около вас , които обичате !

  4. здравейте Мария,
    страхотни рецепти и идеи, много достъпно и увлекателно обяснени. Поздравления!
    Запазих си линка в моите Favorites.
    Тепърва ще изпробвам рецептите, а семейството ми ще се наслаждава на кулинарите изкушения
    С пожелание за много здраве, щастие и успех
    поздрави
    Кати

  5. Мария, от известно време гледам рецептите Ви. Много сполучливи и вкусни! Страхотен Блог с важни подробности! Благодаря Ви!

  6. Страхотен блог, още не съм пробвала рецептите, първо защото нямам много време напоследък и второ, защото са толкова много че не знам коя по-напред да избера. 🙂

  7. Поздравления за чудесния сайт, който скоро открих! За сърцатостта, за уюта, за коректните и точни обяснения! Лъха любов от всеки Ваш разказ в рецептите!!Дора

  8. Добър вечер Мария, преди една година попаднах на вашият сайт и веднага ме грабнаха две ваши рецепти за коледните празници / кисело зеле с булгур и шоколадов сладкиш със сини сливи василопита / и двете бяха изпълнени и повторени след няколко дни. Насладата за небцето и душата бе неописуема. Наближават празници и отново ще използвам някои от вашите предложения. Благодаря

  9. Страхотна сте. Правих Вашите мекици само досега и много ги ценя, както и моята челяд. Много са вдъхновителни Вашите рецепти, обяснения и препратки. Всичко е направено с вкус и артистичност. Ще готвя още от рецептите Ви с удоволствие.

  10. Здравейте, доста неща опитахме, наслаждавахме се на приготвянето и на крайния резултат! Чудесни сте, продължавайте в същия дух. Благодаря от сърце!

  11. Благодаря за този блог, пробвам рецептите и всичките са толкова добре обяснени, че с радост готвя!!!

  12. Уау, поздравления и благодаря за представената информация и рецепти. Не съм се запознала все още изцяло, но по всичко личи, че ми предстои страхотно преживяване с твоите рецепти! Бъди здрава и така креативна ?

  13. Браво на момичето, как се е постарало и описва подробно всичко. Рядко се срещат толкова старателни блогъри. Сктомно и простичко без излишни префърцунени рецепти. Подкрепям ?

  14. От години следя и готвя благодарение на твоя блог,всички рецепти са успешни.Имаш златни ръце и много фантазия.Страхотни са и тортите които правиш и за приятели и за подаръци.Украсите са винаги на ниво.Увлекателни са и разказите и за живота и рецептите ти.С удоволствие те следя.Желая ти една успешна година.С много обич Надя.

    1. Благодаря за отзива, Надя!
      Радвам се, че допринасям за вкусната храна в твоя дом!
      Пращам ти сърдечни поздрави и положителна енергия!

  15. Поздравявам Ви за прекрасния блог и изключително детайлно описаните рецепти. Благодарение на вашите прекрасни рецепти, аз направих неща, които никога не съм и предполагала, че ще ми се получат. Мнението идва от един изключителен инвалид в кухнята, какъвто съм аз, така че Ви благодаря! 🙂

    1. Благодаря за отзива Ивета!
      С пожеания и за напред да ви вдъхновявам да приготвяте домашна храна за семейството си!

  16. Здравейте,
    Чудесно направен и пълен с информация блог. Това е мястото, където вече първо поглеждам за помощ с някоя рецепта от средиземноморската кухня.
    Имам молба да предоставите повече инфо за зехтините – видове, кой за какво се ползва в Кипър и т.н. Зная, че има много писания в нета, но те обикновено не ми вдъхват доверие, защото почти винаги са някаква форма на реклама.
    Бих се радвал да зная мнението ви. От първа ръка, дет’ се казва ?
    Поздрави,
    Росен

    1. Благодаря за отзива, Росен!
      Радвам се, че блога е полезен и за Вас!
      Колкото за зехтина в Кипър, действително може да се намери много и достоверна информация онлайн. Просто съветвам да търсите по-скоро инфрмация от историческа гледна точка и така ще добиете по-ясна представа за нещата. Не бих могла да дам съвет коя от фирмите на пазара тук има най-добрият зехтин, защото за повече от 20 години на острова не ми се е налагало да си купувам такъв. Истината е че няма как да кажа много в един коментар, но ми харесва идеята да разкажа за добива на зехтин в блога… Може и да го направя!
      Прекрасен ден от мен!

      1. Много благодаря, Мария! Ще очаквам с нетърпение разказа ви.
        Приятен уикенд!
        Росен

  17. За пореден път благодаря, Мария, за вкусната храна, която предлагаш, и вдъхващата увереност, че ще се справим с рецептите ти. Резултатът винаги е отличен.
    Поздравления!

  18. Прекрасен блог, много приятно поднесена информация, увлекателно написани и сполучливи рецепти!
    Благодаря, че Ви има!!!
    Поздравления!!!????

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: