Празнична погача

Празнична погача

Честита Коледа скъпи читатели на блога ми!!! Пожелавам ви вълшебна, изпълнена с приятни емоции и незабравими преживявания, Коледа! Нека бъдем по-добри, да се обичаме повече и да имаме силата да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден – една усмивка, едно добро дело, един топъл жест. Бъдете живи, здрави и щастливи!

Празнична погача

Днешната рецепта е за много вкусна и красива погача!!! Има прекрасна хрупкава коричка и невероятно мекичка, ухаеща на масло сърцевина, която се топи в устата! За днес сигурно вече сте планували нещо, но предстоят още празници (Нова Година, именни дни…), за които може да приготвите тази погача! Ще се радвам да я опитате и да се услади и е вас! 

Празнична погача

Празнична погача

  • Всички продукти трябва да са на стайна температура. 
  • Рецепта е адаптирана от http://evatoneva.com.

Празнична погача

  • Тестото може да се приготви ръчно и с помощта на машина за хляб. По долу сам описала приготвянето му с помощта на машина за хляб. Когато тестото се замесва ръчно брашното се пресява в голяма купа, прави се кладенче и в него се добавят течните съставки и втасалата мая. Замесва се еластично тесто, което се отделя от стените на купата. Поставя се в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема. След това втасване се процедира по един и същ начин, независимо дали тестото е било приготвено ръчно и с помощта на машина за хляб.
  • Тавата, в която се приготвя погачата е с диаметър 27-28 см. За да извадите по-лесно питката от нея, след като се изпече, може да покриете дъното и с хартия за печене.

Празнична погача

Необходими продукти за тестото:

  • 6 гр. (½ супена лъжица) суха или 20 гр. прясна мая 
  • 250 мл. (1 чаена чаша) топло прясно мляко
  • 15 гр. (1 супена лъжица) захар или мед
  • 500 гр. брашно
  • 2 яйца, 108 гр. 
  • 1 белтък, 38 гр. 
  • 2 супени лъжици (16 гр.) олио
  • 7-8 гр. (1/2 супена лъжица) лимонов сок или оцет
  • 2.5 гр. (½ чаена лъжица) сол

Празнична погача

За оформяне на питката:

  • 65 гр. брашно за месене и разточване
  • 100 гр. разтопено краве масло

Празнична погача

За намазване и поръсване на погачата преди печене:

  • 1 жълтък, 20 гр.
  • 15 гр. (1 супена лъжица) прясно мляко
  • сусам за поръсване 
  • + бучка масло за намазване след изпичане

Начин на приготвяне:

Независимо дали ще приготвите тестото ръчно или в машината за хляб, първо трябва да активирате маята. Разтворете я заедно със захарта в топлото прясно мляко. Добавете няколко лъжици от предвиденото брашното или колкото е нужно да се получи кашица. Разбъркайте добре и покрийте съда с памучна кърпа и оставете на топло да втаса (да увеличи обема си). Отнема около 10 минути. Ако ползвате машината за хляб, направо да сипете закваската в контейнера и да я оставите да шупне в него.  

Празнична погача

Разбийте хубаво двете яйца и белтъка. Смесете ги със солта, оцета (или лимоновия сок) и олиото. Получената смес се добавя в контейнера на машината за хляб, където е и втасалата мая. Най-отгоре се насипва пресятото брашно. Машината се включва на програма за замесване и втасване на тесто. При мен програмата е с продължителност 90 минути, от които 30 са за замесването на тестото. След първите 15-20 минути тестото се е оформило. Отворете капака на машината за хляб и добавете 2 супени лъжици от разтопеното масло, предвидено за оформяне на питката. Затворете капака и оставете машината да си свърши работата.

Празнична погача

Втасалото тесто се прехвърля върху наръсен с брашно работен плот. Премесва се леко, колкото да излезе въздуха от втасването. Тестото е доста меко, но не го месете излишно и не добавяйте повече брашно. За да не лепи по време на оформянето работния плот се ръси обилно с брашно.

Празнична погача

Осигурете си достатъчно място върху работният плот, където да можете да разточвате и подреждате пластовете на двете рула, който трябва да се оформят. Разделете тестото на 8 равни части и ги оформете на топчета. Наредете ги върху наръсен с брашно работен плот, от където може да ги вземате едно по едно. През цялото време работния плот се ръси обилно с брашно, за да не залепва тестото. Всяко топче се разточва на тънко. Получава се кръг с диаметър около 25 см. Намазва се с разтопеното масло. Разточва се второ парче тесто, което се поставя върху първото и се намазва с разтопено масло. Така една върху друга се нареждат 4 кори (половината тесто), като всяка се маже с разтопено масло. Завиват се заедно на руло. По същия начин се процедира и с останалото тесто – получават се общо 2 четирипластови рула.

Празнична погача

С помощта на остър нож, нареже всяко от рулата на триъгълни парчета. От всяко руло получих 7 триъгълника и 2 крайни парчета. Ако рулата се разрежат на 8 триъгълника, и 2 крайни парчета. Питката изглежда така – не е  много по-различна.

Празнична погача

Дъното на тавата, в която ще се оформя питката се покрива с хартия за печене, която заедно със стените на тавата се намазва с масло. В средата на тавата се слагат изрязаните краища от двете рула. 

Празнична погача

Около тях (с острата страна на вън), се подреждат триъгълниците от едното руло. Триъгълниците от второто руло се наместват (с острата част към центъра на тавата), в промеждутъците получени от нареждането на първите триъгълници. Тавата се покрива с памучна кърпа кърпа и се оставя на топло за 30-40 минути или докато тестото удвои обема си. Преди да се сложи във фурната, питката се намазва с жълтък, разбит с малко прясно мляко и се поръсва със сусам.

Празнична погача

Печете се в предварително затоплена умерена фурна. Аз пекох на средна скара за 40-45 минути във фурна нагласена на 180°С, работеща с вентилатор и долен реотан. Готовата погача може се намазва с бучка масло.

Празнична погача

Да ви е сладко!!! Весели и уютни да са празниците за всички ни!

Празнична погача

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Празнична погача
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 46 Review(s)

25 thoughts on “Празнична погача

  1. Честита Коледа,Мария!Бъдете живи и здрави!Бъдете благословени!

    1. Надявам се, че си я приготвила, защото е много вкусна! 🙂
      Честита Коледа и весело посрещане на останалите празници!!!

  2. Честита Коледа, Мария !
    Нека има мир,топлина,хармония и божията благодат да ни изпълни с обич и доброта!
    Питката е страхотна!

  3. Честита Коледа, Мария! Мир, щастие и любов нека винаги да съпътстват вашето семейство!
    Бъдете здрави!

    1. Благодаря ти, Христинка!
      Живи и здрави да сте, цялото семейство! Любов и разбирателство винаги да има!
      Весело посрещане на Нова Година!!!

  4. Честита Коледа! Много красива и вкусна питка! Мисля да я направя, но 2 яйца не са ли 108 грама или трябва да сложа 208 гр.

    1. Честите да е Коледа и за теб, Тодорка!
      Оправих си грамажа на яйца (2бр.- 108 гр.)! Благодаря ти, че обърна внимание!
      Весело посрещане на Нова Година!

  5. Честита Коледа, Мария и
    нека святото Рождество ви донесе здраве и късмет, благоденствие и много радост
    Весели празници и поздравления за разкошната коледна пита!

  6. Честита Коледа!
    Желая ти здраве, дълголетие и още по-голямо творческо вдъхновение Мария!!!
    Редовно посещавам блога ти , Мария, и открадвам от тук идеи и рецепти за домашната трапеза за всеки ден и за по-специални поводи. Сега предстои да празнуваме 10-тия рожден ден на дъщеря ми навръх Нова Година – 31 декември и мисля тази вкусна погача да замеся за нейно здраве.
    Весело посрещане на Новата година! И нека тя да бъде по-здрава, по-благодатна и по-щастлива за теб и семейството ти!

  7. Здравейте, поздравявам Ви за тази рецепта! Получи се невероятна пита! Никога до сега не съм успявала да направя дори и нещо подобно – бухна разкошно, а в устата се топеше! Гостите ми пренебрегнаха свинските ребра и поискаха мерудия та да изядат първо нея!
    Николина

  8. Вчера направих за моя осем месечен бебо питка. Стана красива и вкусна ☺

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: