Постен козунак

Постен козунак

Открих тази рецепта преди около 2 години и трябва да ви кажа, че страшно много ми хареса! Останах изненадано очарована от крайният резултат, защото очакванията ми за козунак без яйца не бяха никак високи! Независимо дали ще бъде приготвен с плънка или без, козунака е много пухкав и вкусен и ухае прекрасно на портокал, мастикс (мастикова смола) и махлеб.

Постен козунак

Тези дни го правих отново и реших след изпичане да го намажа с мед и да го поръся със Смес от портокалови кори, бадеми и захар. Много ни се услади и така, въпреки, че нямаше плънка (вижда се на горната и на следващата снимка). Горещо препоръчвам рецептата!

Постен козунак

Постен козунак

  • Рецептата е адаптирана от http://akispetretzikis.com
  • По времето, когато открих тази рецепта попаднах на списание, в което имаше публикация със сладки рецепти подходящи за Великденските пости. Там се споменаваше, че ако в една рецепта яйцата са причината тя да не е постна, количеството им в грамаж (по 50 гр. за всяко средно голямо яйце) се заменя с прясно изцеден портокалов сок. Т.е. примерно за рецепта с 4 бр. средно големи яйца може да се ползва 200 гр. прясно изцеден портокалов сок. Успях да изпробвам това с рецепта за курабии и останах много доволна от крайният резултат! Днешната публикация е идеален повод да споделя с вас и тази хитрост! 🙂

Постен козунак

  • Козунаците може да се оставят без плънка, но ако имате желаниеможе да ползвате Мармалад от портокали (страхотни стават и с Мармалад от кумкуат), настърган натурален шоколад, натурален тахан смесен с мед или захар, стафиди и др. 

Постен козунак

  • Вместо мастикс и махлеб, които са характерни аромати за гръцките козунаци, може да ползвате лимонова кора (заедно с портокаловата) и есенция ром.

Постен козунак

За закваската:

  • 1 супена лъжица (11 гр.) суха мая
  • ½ супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица брашно
  • 140 мл. хладка вода

Необходими продукти:

  • ¼ чаена лъжица мастикс (мастикова смола)
  • ¼ чаена лъжица махлеб (mahleb)
  • 1 пакет ванилин
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 100 гр. захар
  • 120 мл. = 108 гр. олио
  • 200 мл. портокалов сок, прясно изцеден
  • 700 гр. брашно

За намазване и наръсване преди печене:

  • ½ супена лъжица мед
  • ½ супена лъжица вода за разтваряне на меда
  • бадеми (филирани, цели, според предпочитанията) или захар

Начин на приготвяне:

Продуктите за закваската се смесват в купа. Разбъркват се. Купата се покрива с памучна кърпа и се оставя на стайна температура за 20 минути.

Постен козунак

Мастиковата смола и махлеб-а се смесват 1 супена лъжица от захарта предвидена за тестото и се стриват в хаванче или в блендер. Портокаловият сок, олиото и захарта се смесват в купата на миксера заедно със смлените подправки и портокаловата кора.

Постен козунак

Разбъркват се за 5-6 минути или докато захарта се разтопи. Добавят се закваската и половината от брашното. Разбърква се на ниска скорост докато сместа ги поеме. След това се добавя останалото брашно и разбъркването продължава докато се получи гладко тесто – при мен това отне около 5 минути. Купата се покрива с с памучна кърпа и се оставя на стайна температура за 60-90 минути или докато тестото удвои обема си.

Постен козунак

Втасалото тесто се премесва върху домакински плот, колкото да излезе въздуха от втасването, след което се разделя на 2 части. Ако желаете да ползвате плънка, всяка част се разточва на продълговата лента с ширина около 15 см. и дължина около 48 см. Плънката, която ще бъде ползвана се нанася по повърхността на тестото, като в единия край по цялата дължина се оставят 3-4 см. не намазано. Завива се на стегнато руло от края, който е намазан с плънка, към този, който не е намазан. 

Постен козунак

Полученото руло се прегъва на две и парчета се усукват едно с друго. Когато не се ползва плънка, всяко парче се усуква на фитил с дължина 48 до 50 см., прегъва се на половина и двата края на фитила се усукват един с друг, за да се получи плитка, като тази, която се вижда на следващият колаж. Оформените козунаци се поставят в тава застлана с хартия за печене (тази на фурната – 40 х 35 см., побира и двата). Оставят се на топло докато удвоят обема си. При мен това отне около 30 минути. Повърхността на втасалите козунаци се намазва с меда разтворен във водата. Поръсват се с филирани бадеми или захар и цели бадеми.

Постен козунак

Пекат се в предварително затоплена на 180ºС фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Печенето така отнема около 35-40 минути.

Постен козунак

Последният път когато ги правих, пекох без горни реотани, за да останат с по-светла на цвят повърхност! На мен ми харесва повече, как изглеждат печени по този начин (вижда се на следващата снимка). Да ви е сладко! Леки пости на всички, които ги спазват!

Постен козунак

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Постен козунак
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

7 thoughts on “Постен козунак

  1. Грабна ме от пръв поглед тази рецепта. Преди време съм правила постни кифлички, които се получиха чудно пухкави и вкусни, но така и не си записах рецептата. Сега ми припомни и може да опитам и аз 🙂
    Поздрави!

    1. Илианче, страхотна е тази рецепта!!! 😉
      Надявам се, че ако я опиташ ще останеш доволна, както с кифличките, за които си писала!
      Поздрави и от мен за теб!

  2. Миме,
    прекрасна рецепта за постен козунак.Да, през постите можем да заменяме много съставки.Аз правя сладки с вино през постите, както и с различни заместители на яйцата .Днес има много варианти, но тази рецепта е много интересна.Обичам тези аромати – традиционни за Гърция и Кипър.
    Поздрави !

  3. Преди час ги извадих от фурната – уханни и красиви 🙂 Е, не колкото твоите, но все пак добре изглеждат. Уплетката ми е малко по-несръчна. Единият направих с пълнеж от джанков мармалад от нашата джанка, а с другия импровизирах с тахан, какао и накълцан шоколад. Отгоре намазах с кленов сироп – не мога да използвам мед заради алергията на майка ми, и поръсих с кафява захар. А, в тестото капнах и малко портокалова вода. Утре ще ги занеса на фамилен обяд у родителите ми и ще ги опитаме с още няколко приятели. Ще споделя кой вариант се е харесал повече – за пръв път ще опитаме нещо, приготвено с мастикс и махлеб.
    Много ми беше интересна информацията за заместване на яйцата със същото количество портокалов сок. Полезно е, когато човек предпочита да приготви нещо постно, а с майка ми в момента сме точно в тази позиция заради една диета, която спазваме заедно за взаимна подкрепа. В този смисъл, ти с твоите идеи си голямо спасение, когато не мога да измисля вариант. Голямо „благодаря“, и весело посрещане на Великден!

      1. Честито възкресение Христово! Много слънчеви усмивки да има в дома ти!
        Определено вариантът с джанков мармалад беше одобрен повече от тези, които не бяха опитвали преди нещо тестено с таханова плънка. Аз не мога да реша 🙂 Единственият проблем е, че този със сладкото ми се струваше прекалено мек заради плънката, и май покрай него ги бях попрепекла повечко, но си бяха ароматни и вкусни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: