Портокалови кръгчета в захарен сироп

Портокалови кръгчета в захарен сироп

Портокалови кръгчета в захарен сироп

Тези портокалови кръгчета, приготвени в захарен сироп стават изключително ароматни и вкусни! Неустоими!!! Не може да си представите колко идеи за оползотворяването им се блъскат в главата ми!!! Така обработени портокалите могат да включат в приготвянето на различни десерти. Веднага си представям един чийзкейк с тях – направо невероятно!!! Или пък Портокаловото млякото с ориз, което започнах да правя веднага след каот си го помислих. Видях сметката на бурканчето за нула време.

Портокалови кръгчета в захарен сироп

Портокалите в момента зреят, но аз за толкова години в Кипър май само сладката им се научих да правя, но не и да си подбирам сама плодовете. Много ми е трудно да преценя кой плод да бера и кой не. 🙂 Тези, които отглеждат плодове и зеленчуци, знаят за какво говоря. Добре, че съпругът ми е специалист по темата и ме снабдява с добре узрели, но здрави плодовете.

 

Разгара на сезона за портокалите е от към края на декември и през януари. Поради това, че още е рано (за сорта портокали, който имаме в градината си), мъжът ми препоръча да остържа външния слой на портокала или да го обеля на тънко, тъй като кожата им в момента е по-горчива от обикновено. От това произтекоха няколко промени в рецептата – отпадна варенето на портокаловите корички и се промени времето на варене. Смятам обаче, че дори и да се ползват корите им е добре да се остави бялата част на портокала, така при варенето портокаловите шайби ще запазят целостта си.

Портокалови кръгчета в захарен сироп

(short link)

  • От 5-те портокала излиза един голям и един малък буркан.
  • Може да се добави някакъв аромат според предпочитаният ви. На пример: канела, ванилия, звезден анасон и др.
  • Рецептата е адаптирана от https://www.gotvetesmen.com предложение на dove

Необходими продукти:

  • 5 големи портокала (около килограм, че и повече)
  • 750 гр. захар
  • вода
  • 150 гр. бренди или коняк

Начин на приготвяне:

Портокалите се изрязват отгоре и отдолу. Кожата (оранжевата част) се почиства с картофобелачка или с остър нож. Ако ползвате корите е добре да ги почистите с нож.Портокалови кръгчета в захарен сиропОбелените кори се слагат в студена вода и се оставят да заврат, след което се прецеждат. Втори път се слагат в студена вода и след като водата заври се прецеждат. След това се заливат с 1 ½ литър и се оставят на тих огън да врят около 1 час или докато остане приблизително 1 чаена чаша течност. През това време може да нарежете обелените портокали на кръгчета, така както се вижда на снимката.

Портокалови кръгчета в захарен сиропНамокрете с вода тенджерата в която ще приготвяте сладкото. Наредете портокаловите кръгчета на редове, като всеки ред се засипва със захар. Оставете ги да престоят така 1-2 часа. След това добавете 1 ч.ч. или течността останала от варенето на портокаловите кори заедно с корите (нарязани на малки парченца). Съдът се слага на силен огън. Разбърква се в началото докато захарта се разтопи, а след като почне да ври, тенджерата просто се разклаща. Варенето продължава до сгъстяването на сиропа. Ако видите, че портокалите не могат повече да се варят а сиропа не е готов, може да ги извадите с решетъчна лъжица и да продължите варенето на сиропа до нужната гъстота.

Портокалови кръгчета в захарен сироп

Сваля се от огъня и когато леко поизстине, се добавя конякът. Аз го добавих няколко минути преди края на варенето. Портокаловите шайби се нареждат плътно в буркани и се заливат със сиропа. Бурканите се затварят и се обръщат върху капачката докато изстинат.

Портокалови кръгчета в захарен сироп

Когато престои става по-хубаво.  ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Портокалови кръгчета в захарен сироп
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

3 thoughts on “Портокалови кръгчета в захарен сироп

  1. Здравей Мария, и аз съм в Португалия и една баба през ден ми дава и се чудя каква да ги правя. Мисля да направя една доза тези вкусно изглеждащи портокалови кръгчета, но искам да те помоля ако можеш да споделиш рецептата за сладко от портокали, че искам и сладко да направя. Благодаря ти предварително.

    1. Привет Ани,
      Може също да си направиш и захаросани (карамелени) портокалови резени – като бонбончета стават. Много са приятни и издържат дълго време!
      За сладкото от портокалови кори може да ползваш рецептата ми за Сладко от Помело – правя и портокалите на този принцип!
      Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: