Понички (Разтегленки)

Понички (Разтегленки)

Не знам дали са останали много хора, които не са опитвали тези понички, но ако сте сред тях, трябва непременно да поправите пропуска си!!! На нас много ни се усладиха!!! Със сигурност ще си ги приготвяме и в бъдеще! 

Понички (Разтегленки)

Имат пухкава сърцевина и хрупкава коричка! Вкусът им е такъв, че се съчетават перфектно и със сладки и със солени допълнения.

Понички (Разтегленки)

Понички (Разтегленки)

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Тестото може да се замеси ръчно, с помоща на миксер или кухненски робот. Аз предпочитам кухненският робот, с него всичко става за нула време. 
  • От по-долу посочените продукти може да се направят 10 големи или повече по-малки понички.
  • За пърженето на поничките съм ползвала голям тиган (диаметър 28 см.),с незалепващо покритие. Когато тестото се раздели на 10 части, поничките стават доста големи и в тигана се побират 2 до 3 броя. Затова смятам, че е по-практично тестото да се раздели на 14 или повече парчета, така в тигана ще се побират по 4 броя понички и с пърженето се приключва по-бързо.

Понички (Разтегленки)

Понички (Разтегленки)

Необходими продукти:

  • 250 мл. прясно мляко, топло
  •  1 супена лъжица (11 гр.) суха мая
  • 20 гр. захар
  • ¼ чаена лъжица сол
  • 2 яйца, 110 гр.
  • 50 гр. меко масло
  • 500 гр. брашно
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява в купата на кухненски робот. Смесва се със захарта, солта и маята. Размесват се. Прави се кладенче, в което се сипват яйцата, нарязаното на парчета масло и топлото прясно мляко. Замесва се тесто, което се оставя на топло докато увеличи обема си 2-3 пъти. При мен втасването отне около час. 

Понички (Разтегленки)

Втасалото тесто се прехвърля върху домакински плот, поръсен с брашно. Оформя се на дебел фитил, който е добре да се раздели на се 14 или повече части. 

Понички (Разтегленки)

От всяко парче тесто се оформят топче.

Понички (Разтегленки)Нареждат се на разстояние едно от друго, върху наръсен с брашно плот и се оставят да починат за 20 минути. Ако ги приготвяте през лятото, когато е горещо е добре да се покрият с тънка памучна кърпа (може да се навлажни), така тестото няма да засъхне.

Понички (Разтегленки)

В подходящ съд (тенджера или тиган) се налива повече мазнина. Най-важното в цялата рецепта е пърженето. То трябва да е на слаб огън! Поничките трябва леко да цвърчат, а не да се фритират като картофи, примерно. Ако огънят е силен те светкавично ще прегорят отвън, а вътре ще останат сурови.

Всяка от понички се оформя непосредствено преди да се сложи в загрятата мазнина. В центъра на всяко от втасалите топчета тесто се прави дупка с намазнен палец или показалец. Разтеглят се съвсем леко (с пръсти), така че да не излезе въздуха от втасването и се пущата в затоплената мазнина.  

Понички (Разтегленки)

Пържят се и от двете страни до златисто. За обръщане се ползва готварска щипка, не се набучват с вилица. Изваждат се от мазнината и се прехвърлят в съд застлан с кухненска хартия.

Понички (Разтегленки)

След като кухненската хартия поеме излишната мазнина се прехвърлят в съд подходящ за сервиране.

Понички (Разтегленки)

Може да се сервират поръсени 01с пудра захар, мед, шоколад, сладко, сирене или с каквото обичате. Да ви е сладко!

Понички (Разтегленки)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
https://photos.app.goo.gl/D9mhxQdtKSpCrerf9
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: