Плодова пита с праскови от компот

Плодова пита с праскови от компот

Плодова пита с праскови от компот

Тази плодова пита с праскови от компот е рецепта от тефтерите на мама. В блога вече сте виждали подобни рецепти „Обърнат сладкиш с карамел, орехи и праскови от компот“  и Обърнат сладкиш с карамел, орехи и ябълки. На външен вид много си приличат и на вкус са сходни, но най-голямата разлика е в това, че десерта от днешната публикация се залива със сиропа от компота.

Плодова пита с праскови от компот

(short link)

Плодова пита с праскови от компот

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • За рецептата ще ви е нужен 1 компот от праскови с тегло 820 гр. от които 470 гр. е теглото на отцедените от сиропа праскови. 
  • Ще ви е нужна тава с ∅ 28-30 см. 

Плодова пита с праскови от компот

Необходими продукти за дъното на тавата:

  • 470 гр. праскови от компот
  • 1 чаена чаша (220 гр.) захар
  • 3 супени лъжици вода

Необходими продукти за тестото:

  • 282 гр. (5 бр.) яйца
  • 1 ½ чаена чаша (330 гр.) захар
  • 2 чаени чаши (300 гр.) брашно
  • 2 чаени лъжици (10 гр.) бакпулвер
  • 1 супена лъжица екстракт от ванилия

За заливане на десерта след печене (по желание):

  • сиропа от компота

Начин на приготвяне:

Прехвърлете компота от праскови в цедка поставена върху купа.

Плодова пита с праскови от компот

Нарежете отцедените от сиропа праскови, така както се вижда на следващата снимка  – всяка половина на 5-6 парчета.

Плодова пита с праскови от компот

В тенджера смесете захарта и водата предвидени за карамела по дъното на тавата. Загрейте ги на умерено силен огън, до получаване на карамел. Сипете карамела на дъното на тавата, в която ще приготвяте десерта. Разклатете тавата, така че карамела да облее равномерно цялото дъно. Върху карамела наредете (в красива розетка), нарязаните на парчета праскови. Оставете тавата настрана до употреба. 

Плодова пита с праскови от компот

Приготвяне на тестото и печене

В купата на миксера смесете яйцата и захрта. Разбийте ги на висока скорост, докато побелеят и увеличат обема си. Последователно добавете ванилията, бакпулвера и пресятото брашно. Разбъркайте до хомогенност.

Плодова пита с праскови от компот

Сипете полученото тесто в тавата над прасковите. Удрете леко тавата в домакинският плот за да навлезе тестото в помеждутъците на плодовете.

Печете в предварително затоплена на 170ºС фурна, работеща с горен и долен реотан и вентилатор. Печенето по този начин ми отнема около 40-45 минути или докато повърхността на десерта се зачерви приятно. Готовността може да се провери с клечка – забучена в печивото, трябва да излиза суха, без полепнало тесто.

Извадете тавата от фурната и я оставя да отдъхне за 10 минути. След това залейте десерта със сока от компота. Оставете на стайна температура, докато изстине напълно. В началото може да ви се стори, че сока е прекалено много, но десерта ще го поеме.

Плодова пита с праскови от компот

Когато изстине напълно, покрийте тавата с чиния или друг подходящ за сервиране съд. Обърнете десерта в чинията, като завъртите тавата, така че десерта да се обърне върху чинията и плодовете, които са били на дъното на тавата, да се окажат в горната част на десерта.

Плодова пита с праскови от компот

Съхранявайте на стайна температура, ако е горещо може да приберете в хладилник, но е добре да покриете десерта с прозрачно домакинско фолио. Нарежете на парчета и може да се сервирате. Да ви е сладко!

Плодова пита с праскови от компот

ТУК може да видите всички снимки.

В блога има още няколко рецепти за обърнати сладкиши, приготвени с карамел и плодове. Рецептите се различават една от друга с различен краен резултат, но винаги много вкусен! Различна е технологията на приготвяне или вида и съотношението на ползваните продукти. Ако харесвате подобни десерти, непременно опитайте и останалите вариации публикувани в блога, защото са уникално вкусни – Обърнат сладкиш с мандариниОбърнат сладкиш с карамел, орехи и праскови от компот, Обърнат сладкиш с карамел, орехи и ябълкиОбърнат сладкиш с кайсии, Обърнат сладкиш с ананас, Обърнат сладкиш със сливи.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Плодова пита с праскови от компот
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

4 thoughts on “Плодова пита с праскови от компот

  1. Ех, Мария! Пак страхотна идея! Тъкмо имам няколко изостанали компота, а малкият иска нещо сладичко 🙂 Мерси за идеята! Вили

    1. Използвах вашата рецепта, питата стана много, много хубава, сочна, отдели се от тавата лесно. Пак ще се прави ? Поздрави ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: