Пюре от жълт сушен грах – ароматно и цветно

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

Получи се една прекрасна интерпретация на класическото пюре от жълта леща! Едва ли откривам Америка с това което смесих, но се получи много добре и бързам да го споделя! Сварих зеленчуци, конкретно моркови, лук и целина. В бульона от варенето варих жълтия грах а след което го смесих със сварените зеленчуци и подправих с лимонов сок и зехтин. Пасирах леко, заради зеленчуците. Комбинирах пюрето с червено цвекло – туршия, зрънца от нар и нарязан на фино нов лук (при нас по това време на годината има съвсем прясно изваден кромид лук, който е супер сочен и сладък). Освен че стана много вкусно, беше и супер красиво – радост за окото!!! Ястието е не съдържа животински продукти и може да бъде консумирано от хората които постят в момента и от вегетарианците. 

Пюре от жълт сушен грах – ароматно и цветно

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

  • Теглото на зеленчуците е чистото им тегло вложено в рецептата, т.е. след като са били почистени.
  • От по-долу посочените продукти се получават около 4-5 порции за основно ястие. Като гарнитура, количеството ще е достатъчно за около 8-10 порции.
  • Може да ползвате червено цвекло от буркан или да си го сварите сами. Препоръчвам да ползвате мариновано червено цвекло (тип туршия), но ако разполагате с бурканче сварено цвекло или ако си го варите сами, може да направите една бърза марината с маслиново олио и оцет и чесън (ако обичате). Размесете го добре и оставете да престои докато дойде време за сервиране на ястието.

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

Необходим продукти за около 5 порции:

  • 2 л. студена вода
  • 1½ чаена лъжица сол
  • 250 гр. моркови
  • 85-90 гр. кромид лук
  • 150 гр. стъбла от целина (селъри)
  • 500 гр. жълт сушен грах (yellow split peas
  • 100 мл. маслиново олио (зехтин)
  • сок от 1 лимон

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

За гарниране:

  • около 90 гр. (½ чаена чаша ) зрънца от нар 
  • 80 гр. кромид лук нарязан на тънки шайби
  • червено цвекло, сварено или мариновано (туршия)  
  • малко маслиново олио (зехтин)

Начин на приготвяне:

Сушеният грах се измива хубаво и се прехвърля в цедка, за да се отцеди от водата. Оставя се на страна до употреба.

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

Почистените и измити зеленчуци – лук, клонките целина и морковите (така както са цели) се слагат в тенджера. Заливат се с 2 литра студена вода и се поръсват с 1 ½ чаена лъжица сол. Тенджерата се захлупва и се слага на умерен огън. Когато заври огъня се регулира, така че да не ври силно. Зеленчуците се варят 15-20 минути или до готовност. Сварените зеленчуци се изваждат от водата с помощта на решетъчна лъжица и след като се охладят се нарязват на парчета. Оставят на страна до употреба.

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

Към зеленчуковият бульон в тенджерата се добавя измития и отцеден от водата сушен жълт грах. Вари се на умерен огън около 40-45 минути или докато се свари и сгъсти. Пяната, която се образува в началото на варенето се отстранява с решетъчна лъжица. Разбърква се периодично, а в края на варенето доста често, за да не залепне по дъното на тенджерата. 

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

Когато жълтият грах се свари се смесва със зеленчуците, маслиновото олио и лимоновият сок. Пасира се с пасатор или в блендер.

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

Когато се разпредели в чиниите, всяка порция се залива с 1 супена лъжица маслиново олио и се гарнира със зрънца от нар, тънки шайби кромид лук и мариновано или сварено червено цвекло (вижте съветите по-горе). 

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

Може да сервирате пюрето като самостоятелно ястие (така съм направила аз в случая) или да гарнирате с него печено на грил или във фурната месо. Да ви е сладко!

Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пюре от жълт сушен грах - ароматно и цветно
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

3 thoughts on “Пюре от жълт сушен грах – ароматно и цветно

  1. Миме,
    прекрасно пюре се е получило.Много ароматно, цветно и красиво.Сърдечно благодаря за идеята.Ще го изпробвам сега, през постите.С червен лук, той тук е много крехък.Цвеклото и нарът са чудесно допълнение.
    Поздрави !

    1. Еленче и аз принципно предпочитам червен лук за консумиране в суров вид, освен по това време на годината, когато има пресен Кипърски кромид лук – много е вкусен – сладък е дори!
      Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!

  2. Миме,
    скоро установих, че граха за фава е друг сорт / Lathyrus clymenum /. Tака пише в книгата от монах Епифаний Милопотамски “ Кулинарното изкуство на Света гора „.А класическия сорт е yellow split peas.Това е грах с едри , жълти зърна.Пиша това за уточнение.Ще правя това пюре в събота и неделя.
    Поздрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: