Питки Сладководни костенурки

За пръв път ги правих за почерпка на децата в детската градина на синът ми, което ще е рече, че е било поне преди 3 години. Бях направила двойна доза тесто и от него  малки костенурки – с размер на големи курабии, които украсих с разтопен шоколад. Помня, че децата в градината много ги харесаха, а синът ми поиска още – да имало и за в къщи да си хапвал! 🙂

За един период от време ги правихме често, и макар че рецептата за тестото се оказа много вкусна за нас, някак си ги забравихме. Така е, като постоянно нещо ново искам да опитам. Не щеш ли тия дни разпечатката с рецептата мина през погледа ми и реших да и обърна внимание, като този път се придържах повече към оригинала – спазих размера и не замених отпечатващата паста с шоколад.

Ако питате мен със шоколада става по-бързо, пък и по-вкусно. На нас повече ни харесват когато са малки костенурките, защото така по-малко количество тесто се пълни с повече мармалад – тоест по-сладки стават! Обаче е по-пипкаво да се оформят дребни костенурки. 🙂 

По този начин бихте могли да оформите и козуначено тесто, като плънката би могла да е различна от мармалад. Може да се ползва маков пълнеж, смес с консервирани плодове (сладка), ядки и т.н. повърхността им може просто да се намаже с яйце и след като се изпекат да се украсят с шоколад.

Питки Сладководни костенурки

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл. 
  • За доза от тестото изразходвах половината количество от направената отпечатваща паста.
  • Може да замесите тестото ръчно или в машина за хляб. По-долу е описан процеса, така както съм го направила в случая, т.е. с машина за хляб. Затова ще спомена, че ако месите на ръка брашно се пресява в голяма купа или друг подходящ съд и се смесва със солта. Прави се кладенче и в него се изсипва втасалата мая и останалите продукти. Замесва се меко тесто. Покрива се с чиста памучна кърпа и се оставя на топло да втаса (да удвои обема си).
  • Ще са ви нужни 2 големи тави застлани с хартия за печене.
  • От по-долу посочените продукти биха могли да се направят 6 големи или 12 по-малки костенурки.
  • Рецептата е адаптирана от  www.minjina-kuhinjica.com.

Необходими продукти за  6  броя питки костенурки:

  • 7 гр. (1 мерителна супена лъжица) суха мая или 20 гр. прясна мая
  • 150 мл. (5/8 чаена чаша) топло прясно мляко 
  • 150 мл. (5/8 чаена чаша) топла вода
  •  22 гр. (1 ½ супени лъжици) захар
  • 100 мл. (3/8 чаена чаша) разтопено краве масло и (или) свинска мас
  • 5 гр. (1 чаена лъжица) сол
  • 550 гр. пресято брашно
  • 40-50 гр. брашно за измесване на тестото след втасване
  • + брашно за разточване

За пълнеж и намазване:

  • 165 гр. конфитюр от кайсии, портокали или друг по желание
  • 1 яйце и разтопен шоколад или отпечатваща паста

За отпечатващата паста:

  • 25 гр. маргарин „Βιταμ“, разтопен
  • 1 супена лъжица (14 гр.) захар
  • 30 гр. брашно
  • 20 гр. какао
  • 1 ванилия
  • 1 яйце или вода
  • + малко вода ако е необходимо

Начин на приготвяне:

Смесете водата, прясното мляко и захарта. Добавете маята и разбъркайте докато се разтвори на пълно. Добавете няколко лъжици от предвиденото брашно, колкото да се получи гладка каша. Завийте купата с домакинска кърпа и оставете настрана за около 10 минути или докато по повърхността се образуват балончета и сместа увеличи обема си.

Към втасалата мая се добавя разтопеното масло (не трябва да е горещо, а топло). Изсипете мократа смес на дъното на контейнера на машината за хляб. Пресейте брашното и го смесете със солта, след което го изсипете върху мократа смес в контейнера на машината и я включете на програма за замесване и втасване на тесто.

Когато машината приключи работата си, прехвърлете тестото върху наръсения с брашно (50 гр.) работен плот и го измесете. Готовото тестото се разделя на 12 равни части и всяка се оформя на топче. Подреждат се върху леко наръсен с брашно плот и покриват с памучна кърпа (за да не засъхват). Оставят се за 10 минути. След това може да започнете оформянето на питките: всеки път изваждате из под кърпата по две топчета тесто за направата на 1 костенурка. Едното от топчетата се разточва на кръг с диаметър 12-13 см. В центъра се слага 1 супена лъжица мармалад. Тестото от ляво и дясно се прехвърля над мармалада, без да опира върху него. Краищата му се срещат и прищипват с пръсти, за да се залепят. След това така се прави и с оставащото отгоре и отдолу тесто. Получава се нещо като торбичка (бохча), която има 4 малки отвора. Краищата на всеки от тях се придърпват към средата и се притискат с пръсти, за да залепнат. Така мармалада се запечатва в тестото. Това ще е черупката на костенурката.

За да оформите главата, опашката и крайниците и, оформете другото парче тесто на фитил и го разрежете на 6 равни части. Четирите от тях оформете на къси фитилчета за крайниците на костенурката. От останалите 2 парчета ще направите главата и опашката. Парчето за опашката не е нужно да е толкова голямо, откъснете половината и го добавете към това, от което ще направите главата. И на двете парчета се придава капковидна форма. Наредете парченцата в тавата, така както се вижда на снимката – в ляво и дясно по два крайника, горе опашката и долу главата. Похлупете ги с предварително приготвената черупка (топчето пълно с мармалад). По същия начин се оформя и останалото тесто.

Приготвя се пастата за отпечатък: Сухите съставки се пресяват в подходящ съд. Към тях се добавят останалите продукти и се разбъркват до хомогенност. Ако пастата е прекалено гъста може да се разреди с малко вода до нужната консистенция, за да може да се шприцоват фигурките върху костенурките.

Пастата се насипва в пош с малък кръгъл накрайник или в найлонова торбичка, чийто край е отрязан леко, за да може да се шприцова. С тази смес се правят очи и шарката върху черупката на костенурките, когато са увеличили обема си. След като ги изрисувах ги оставих още малко да се понадуят.

Пекът се в предварително затоплена на 200°С, с включен горен и долен реотан и вентилатор. Печенето продължава около 15-18 минути или докато порозовеят приятно. Ако направите по-малки (съответно повече на брой) костенурки, времето за печене ще е по-кратко. Изваждат се от фурната и се оставят в тавата за 5-6 минути, след което се прехвърлят върху скара докато се охладят. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки. 

Last updated by .

5 thoughts on “Питки Сладководни костенурки

  1. Браво Миме,както винаги оригинална.Страхотна си ,такива хубави идеи даваш че нямам думи .Хубав и усмихнат ден от мен!

  2. Страхотна си,Мария!!!!Всичко до което се докоснеш се превръща в произведение на изкуството!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: