Питки Прасенца (Грухчовци)

Питки Прасенца (Грухчовци)

Днес ще ви разкажа, как заради повреда в колата се наложи да изядем цели 6 прасенца! 😀 Преди 2 дни бях решила да правя засукан обяд, за който не разполагах със всички продукти. Качих се на колата и се насочих към супермаркета. Не бях изминала и 100-200 метра от къщата ни, когато от ауспуха на колата започна да излиза бял пушек… Уплаших се да не стане нещо по-сериозно и веднага паркирах колата отстрани на пътя. Върнах се пеш у дома, а по пътя реших, че  ще сготвя плануваното някои друг ден. Проблема беше, че нямахме и достатъчно хляб, а къщата ни е извън селото и супермаркета и фурната не са наблизо. Трябваше да направя и хляб… Сетих за едни  „Прасенца“, които бях видяла при Диди и реших да ги направя.

Питки Прасенца (Грухчовци)

„А тестото е просто божествено-няма такова тесто-отвътре меко като памук а коричката е хрускава, невероятно!!!“ -така започва публикацията на Диди. Напълно съм съгласна с нея!!! Днес май ще попрекаля със снимките, обаче на едното от прасенцата (това от снимките до тук), такава пукнатина се бе получила – все едно се усмихва! Много е симпатично и така фотогенично, че направо не можех да се спра да го снимам!!! 🙂

Питки Прасенца (Грухчовци)

Питки Прасенца (Грухчовци)

  • Направих ушите, зурлата и опашката от тестото на питките, а не от соленото тесто. Не бях сигурна дали ще се получи, защото бе възможно при втасването да се обезформят, но на практика се получи страхотно!!! Точно затова бързам да споделя с вас рецепта и идеята за тези питки, които са една чудесна и вкусна закачка дори за празнична трапеза! 

Питки Прасенца (Грухчовци)

  • Ползвала съм пълнозърнесто брашно (wholemeal flour) и самонабухващо брашно, които смесих 1:1 – просто защото с това разполагах в къщи. 
  • От по-долу посочените продукти съм оформила 6 не много малки питки прасенца. Времето и температурата за печене по-долу са свързани с големината на питките, които съм оформила.
  • Всички продукти трябва да са на стайна температура.
  • Ще са ви нужни 2 тави застлани с хартия за печене. Аз съм ползвала тави с не залепващо покритие.

Питки Прасенца (Грухчовци)

Необходими продукти:

  • 250 гр. кисело мляко
  • 200 гр. домашно направена свинска мас, разтопена
  • 40 гр. прясна мая (или 11 гр. суха)
  • 250 мл. хладка вода
  • 1 чаена лъжица сол
  • 1 супена лъжица захар
  • зърна черен пипер за очите на прасензата
  • брашно за умерено твърдо тесто – изразходвах точно 900 гр. брашно, от които 450 гр. самонабухващо брашно и 450 гр. пълнозърнесто брашно (wholemeal flour)

За намазване:

  • 1 яйце (разбито добре)

Начин на приготвяне:

В купа се смесват маята, солта и захарта. Заливат се с хладката вода (250 мл.) и се разбъркват докато се разтворят. Добавят се няколко лъжици от предвиденото брашно – колкото да се получи кашица. Разбърква се хубаво и купата се покрива с домакинско фолио и кърпа. Оставя се на топло за около 5-10 минути или докато маята шупне. 

Питки Прасенца (Грухчовци)

Към втасалата мая се добавя разтопената мас, киселото мляко и част от брашното. Когато сместа стане достатъчно гъста се прехвърля върху работен плот, върху който е насипано останалото брашно. Замесва се еластично тесто, което не лепи. Полученото тестото се прехвърля в дълбока купа, завива се и се оставя на топло, докато втаса (удвои обема си). Втасалото тесто се разделя на толкова парчета, колкото прасенца желаете да направите. Аз съм разделила на 6 парчета по 270 гр.

От всяко парче се оформя 1 питка прасенце, като се отделят парченца тесто за опашката, зурлата и ушите. Т.е. всяко парчета тесто се разделя на 4 части със следната големина:

  1. 237 гр. за тялото  
  2. 17 гр. за ушите
  3. 9 гр. за зурлата
  4. 7 гр. за опашката

Първото парче – това за тялото се оформя на гладка топка, леко издължена. Второто парче – това за ушите се разточва на кръгче – не много тънко. Разрязва се на две и двата му края от към отрязаната страна се прищипват леко – така се получават ушите. Третото парче – това за зурлата се овалва между дланите така, че да стане хубаво топче и след това се притиска да стане на питка. С помощта на дървена клечка или сламка се правят две дупки за ноздри. Четвъртото парче – това за опашката. То се оформя на шнур с дължина 12 см.

Питки Прасенца (Грухчовци)

Следва „сглобяването“: Парчето за тялото се слага в тавата. Намазва се с разбитото яйце, след което към него се прикрепят предварително оформените уши, зурла и опашка. Първо съм закрепила опашката от едната страна на „тялото“. Помогнах си с дървена клечка, с която забучих края на „опашката“ в „тялото“.  След това завъртях шнурчето, така ме да се получи завъртяна опашка, както е характерно за  прасенцата. 🙂 Зурлата се намазва с малко яйце от страната, която ще се долепи до тялото. Гледайте да я прикрепите по-скоро в горната част (а не отстрани) на топчето оформено за тяло. За по сигурно прикрепяне промушете дървената клечка през ноздрите, забивайки я в „тялото“. Над зурлата се забучват 2 зрънца черен пипер (или 2 цветчета карамфил) – това са очите. Ако ползвате черен пипер, го натиснете леко с дървената клечка, за да влезнат в тестото. Над очите (леко в страни) се закрепят ушите. Долният им край се прикрепя към тялото с помощта на дървената клечка – основата на „ушите“ се притиска от всички страни с клечката, така че да прилепи здраво към „тялото“.

Питки Прасенца (Грухчовци)

Внимателно намазваме с яйце и прикрепените към „тялото“ части. По същия начин се оформят и останалите  прасенцата, след което се оставят на топло да втасат. По време на втасването тестото се надува и е възможно някое ухо да клюмне или някоя муцунка да се опита да „избяга“… прикрепете ги на на ново към тялото много внимателно, за да не спадне тестото и да не се наложи да чакате да втасва отново. 

Питки Прасенца (Грухчовци)

Пекат се в предварително затоплена на 180˚С фурна,  работеща с горен и долен реотан и вентилатор. При мен печенето отне 30-35 мин. Питки Прасенца (Грухчовци)

Ама много са фотогенични, нали? Надявам се да се харесат и на вас! Още една снимки и край! Спирам, че ще сънувате прасенца! Дъщеря ми Рания позира с нейното прасенце преди да му изяде ушите и муцунката – те стават най хрупкави! 

Питки Прасенца (Грухчовци)

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Питки Прасенца (Грухчовци)
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

8 thoughts on “Питки Прасенца (Грухчовци)

  1. Ама те като истински, бре :)) Много ми харесват, едни такива сладурски и веселяшки. Закачката няма начин да не развесели дори и възрастни 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: