Пита Слънчоглед

Пита Слънчоглед

Вече сте виждали в блога ми „Пита Слънце“, по мамина рецепта. Тази пита се нарича Слънчоглед и е в семейните тефтери от времето когато леля ми Ани (сестра на моята майка) се омъжи (това беше доста отдавна). Свекърва на леля ми – баба Ленка, беше голяма майсторка на всякакви месени неща и не само! Велик кулинар!!! Сега като се замисля, направо ме е яд, че не съм записала или наблюдавала повече от рецептите, които е приготвяла, защото беше жена със златни ръце. В момента е доста възрастна и отдавна не е такава фурия в кухнята, пък и аз вече съм доста далеч… Но, както и да е! Тази пита е по нейна рецепта и ще се радвам да се хареса и на вас!

Пита Слънчоглед

Пита Слънчоглед

  • Мерителната чаша е с вместимост  200 мл.
  • Всички продукти трябва да са на стайна температура.

Пита Слънчоглед

  • Когато ползвам цедено кисело мляко смесвам 125 гр. цедено кисело мляко с 55 гр. вода.
  • Ще ви трябва дълбока (9 см.), кръгла тава с диаметър 30 см. 
  • Тестото може да се замеси ръчно, с помощта на миксер работещ с приставка за замесване на тесто или в машина за хляб.

Пита Слънчоглед

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша (190 гр.) прясно мляко, топло
  • 1 супена лъжица (11 гр.) суха мая
  • 1 чаена чаша (180 гр.) кисело мляко
  • 5 супени лъжици (70 гр.) захар
  • 1 чаена лъжица (5 гр.) сол
  • 3 големи яйца (176 гр.)
  • 1 белтък (40 гр.)
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 800 гр. брашно
  • + олио за намазване на тавата и питката пред втасване
  • + 50 гр. брашно за премесване и разточване
  • 80 гр. краве масло, меко

За намазване и наръсване:

  • 1 жълтък
  • тиквени или слънчогледови семки

Начин на приготвяне:

За замесването на тестото съм ползвала машина за хляб, всички обяснения по-долу са свързани с това. Когато се замесва ръчцно или с миксер в брашното се прави кладенче и в него се добавят втасалата мая и останалите продукти.

Маята и 1 чаена лъжица от захарта се разтварят в топлото прясно мляко. Добавя се малко от предвиденото за рецептата брашно, колкото да се получи кашица. Получената смес се сипва на дъното на контейнера от машината за хляб. Покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло за 10 минути или докато маята шупне.

Пита Слънчоглед

Солта се смесва с брашното. В купата от маята се смесват яйцата, белтъка, киселото мляко,  останалата захар и лимоновата кора. Разбиват се до хомогенност и се добавят към втасалата мая. Най-отгоре се насипва пресятото брашно.

Пита Слънчоглед

Замесва се тесто, което се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло да втасва, в случая е замесено и втасало с помощта на машината за хляб. Втасалото тесто се премесва върху домакински плот, колкото да излезе въздуха от втасването. Разделя се на 3 еднакви части.

Пита Слънчоглед

Разточването става върху посипана с брашно повърхност. Всяко парче тесто се разточва на кора с правоъгълна форма (при мен с размери 46 х 28см.). Нареждат се една върху друга, като преди това всяка (и най-горната) се мажат с по ¼ от мекото масло.

Пита Слънчоглед

Наредените една върху друга кори се прегъват на 2 – в случая лявата им страна е прехвърлена върху дясната. Разточват се на лист с размери – 40 см. х 58 см. Намазва се с останалото масло. Прегъва се на 2 – би трябвало да се получи продълговат лист с размери 44 х 29-30 см. С ръце се изравняват краищата му, така че да се получи парче с равни страни, което се разрязва на 2 части по дължина – получават се две ленти с дължина около 44 см. и ширина 15 см. 

Пита Слънчоглед

Всяка от лентите се нарязва на триъгълници, така както е показано на снимката. Първият и последният триъгълник на всяка от лентите не е цял, затова се отделят и се оформят на топче, което се ползва за център на питката. Останалите триъгълници се нареждат в тавата (предварително намазана с олио и поръсена с брашно), с широката част до стените на тавата, острата към центъра, обърнати са така, че разрязаната им страна да е нагоре. Когато всички парчета се наредят в тавата, се притискат леко с длани, така че да се разположат равномерно в нея.

Пита Слънчоглед

В центъра се поставя топчето тесто, оформено за целта. Повърхността на питката се намазва с малко олио, за да не хваща тестото коричка, докато втасва. Тавата се покрива се с памучна кърпа и се оставя на топло докато тестото удвои обема си. При мен това отне около час. Жълтъка, предвиден за намазване на питката се разбива с вилица и се смесва с малко прясно мляко, повърхността на питката се намазва с него. Топчето в центъра се поръсва с тиквено или слънчогледово семе. Може да се ползва черен сусам или друга подправка, според предпочитанията. 

Пита Слънчоглед

Пече се в предварително затоплена на 180ºС фурна, работеща с долен реотан и вентилатор. Печенето при мен по този начин отнема 30 минути.

Пита СлънчогледГотовнастта може да се провери с клечка.  По желание, когато се извади от фурната може да се намаже с бучка масло и да се покрие с памучна кърпа за около 10 минути.

Пита Слънчоглед

Аз почти никога не го правя това, защото децета я нападат веднага, но намазването с масло след изпичане прави питката по-ароматна и с по-лъскава повърхност. Може да се поднесе с мед, сладко или не що солено! Да ви е сладко!

Пита Слънчоглед

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пита Слънчоглед
Published On
Average Rating
4.51star1star1star1star1star Based on 9 Review(s)

2 thoughts on “Пита Слънчоглед

  1. Чудна пита, толкова красиво изглежда.За празник и делник великолепна, а рецептата е толкова простичка и лесна.
    Поздрави !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: