Пита Коледно дърво

Питка коледно дърво

Тази оригинална идея за оформяне на питка видях при Мина. Първоначално за оформянето на питката смятах да ползвам Хладилното тесто (много вкусно и подходящо за подобни печива), но се оказа, че не мога да подмина лесно твърдение като това, че „хлябът става пухкав и на конци като кроасан и дори изстинал запазва вкуса си и не се рони.“ Така реших, че ще опитам и тестото. По-късно с половин доза от него създадох прословутия си Венеца от маслинов хляб, който вече сте виждали в блога! Вечно отзад – напред съм аз! 🙂 

Пита Коледно дърво

Оформих питката не много по-различно от Мина, просто оцветих половината тесто в зелено. Единственото нещо, за което много съжалявам, е това че не се сетих на време да разделя тестото на 2 части, от които да оформя 2 питки като коледно дърво, вместо една. Но когато човек прави по 100 неща едновременно (както беше с мен при приготвянето на питката) е възможно да се „усети“ на етап, когато е прекалено късно за подобни просветления! 🙂 Защо бих направила две питки? От по-долу посочените продукти се получава доста голяма питка. Хубавото е, че действително остава супер мекичка и вкусна в рамките на 2-3 дни, когато се увие в кърпа и се прибере в полиетиленов плик. НО!!! На горната снимка се вижда, че питката е голяма почти колкото тавата на фурната ми. Поради липса на достатъчно място, не оставих питката да втасва до краен предел, защото почнах да се притеснявам, че ще при печенето ще излезе от тавата и съвсем ще загуби формата си. Мястото ми стигна „на цък“!!! 🙂 Разбира се всичко това е свързано с външния вид, не със вкуса на питката. На следващата снимка се вижда колко прекрасна е сърцевината. Така че, ако искате и перфектен външен вид, препоръчвам от долу посочените продукти да оформите 2 питки.

Пита Коледно дърво

Пита Коледно дърво

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Всички продукти трябва да са на стайна температура. Втасването на тестото става на стайна температура (около 23ºС), ако е по-топло (примерно през зимата има отопление), ще стане по-бързо. Мина ползва фурната си за втасването, което не е лоша идея ако бързате, но лично аз предпочитам да дам на тестото нужното време да втаса естествено.
  • Запекла съм леко сусама предвиден за наръсване, между пластовете на питката.

Пита Коледно дърво

  • Тестото може да се замеси ръчно, с помощта на миксер работещ с приставка за тесто или с машина за хляб, ако съвместимостта и позволява това. Моята машина побира половин доза от тестото.
  • За да се получи съразмерно, добре изглеждащо дърво може да си направите шаблон. Той ще ви улесни при оформянето на питката. За целта ще трябва да си отрежете парче хартия за печене с размера на тавата на фурната (при мен 40 х 33 см). Разграфете хартията с молив на 2 равни половини хоризонтално, след това на 2 равни части вертикално. Хартията се обръща вертикално и от единия и край се разчертава линия на около 11 см. от началото на хартията – това ще е основата на дървото и там не трябва да има много тесто. Над тази лента се замерват още 11 см. където се разчертава втора линия – там би трябвало да е най-широката част на дървото. От втората линия до края на листа тесто ще се стеснява равномерно. Получава се фигура подобна на ромб. Тази, която се вижда на долната снимка е с размерите описани по-горе, които съм ползвала за оформяне за 1 питка. Когато се правят 2 питки, фигурата ще е по-малка. Тестото се поставя върху хартията от обратната на разчертаното страна. 

Пита Коледно дърво

  • Всички обяснения по-долу, както и времето за печене, са свързани с направата на 1 питка. Нека това не ви обърква. Когато от тестото се оформят 2 питки, времето за печене ще е по-кратко, защото ще са по-малки

Пита Коледно дърво

Необходими продукти:

  • 125 мл. (½ чаена чаша) топла вода (35°С)
  • 30 гр. (2 супени лъжици) захар
  • 15 гр. (4 чаени лъжи) суха мая или 40 гр. (1 кубче) жива мая
  • 250 мл. (1 чаена чаша) топло прясно мляко
  • 75 гр. или 83 мл. (1/3 чаена чаша) маслиново олио (зехтин)
  • 160 гр. яйца (3 бр.), леко разбити с вилица
  • 18 гр. (2 чаени лъжици) сол
  • 800 гр. брашно
  • + малко брашно за наръсване при размесването на тестото след втасването му
  • + 2 супени лъжици маслиново олио (зехтин), за премесване на тестото след втасване
  • + зелена сладкарска боя (по желание)

Пита Коледно дърво

За намазване на питката:

  • 30 гр. разтопено масло
  • 30 гр. (3 супени лъжици) сусам, леко запечен в сух тиган или във фурната 
  • 1 яйце, за намазване на повърхността на питката преди печене

Начин на приготвяне:

В купата на миксера се смесват маята захарта и топлата вода. Разбърква се, докато маята и захарта се разтворят. Добавят се няколко супени лъжици от предвиденото брашно, колкото да се получи кашица и се разбърква до хомогенност. Купата се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло за около 10 минути или докато маята шупне (увеличи обема си).

Пита Коледно дърво

Солта се смесва с брашното. Към топлото прясно мляко се добавят маслиновото олио и разбитите с вилица яйца, така температурата им ще се уеднакви. Получената смес се сипва в купата с втасалата мая. Добавя се и половината от брашното. 

Пита Коледно дърво

Разбърква се на ниска скорост докато се оформи лепкаво тесто, към което се добавя останалото брашно. Размесването продължава, докато се получи гладко, меко тесто. Миксера се спира и тестото се полага на дъното на купата. Покрива се с домакинска кърпа и се оставя на топло докато увеличи обема си 2-3 пъти.

Пита Коледно дърво

Втасалото тесто се прехвърля върху работен плот, леко наръсен с брашно. Премесва се колкото да излезе въздуха от втасването. Тестото е гладко и еластично на този етап. Разделя се на 2 равни части. Всяка се премесва върху работния плот намазан с по 1 супена лъжица зехтин за всяко от парчетата. Едното парче се оцветява със зелена сладкарска, докато се размесва със зехтина. Размесването продължава докато цвета се разпредели равномерно. Двете парчета тесто се оставят да починат около 10-15 минути, покрити с домакинска кърпа. За това време тестото ще се отпусне и увеличи леко обема си. След това може да се пристъпи към оформяне на питката. Ако правите 2 питки разделете всеки от двата цвята тесто на 2 равни части. За всяка питка, ще са ви нужни 1 парче зелено тесто и 1 парче от бялото тесто. Обясненията по-долу са свързани с направата на 1 питка, което (както се вижда), не се оказа много практично.

Пита Коледно дърво

Започнете с разточването на единия от двата цвята тесто – аз съм започнала със зеленото. За улеснение може да ползвате предварително разчертания върху хартията шаблон. Повърхността на разточеното тесто се намазва с мекото масло, така както се маже филия с масло. Наръсва се със запечения сусам. Останалото тесто (това което не е оцветено) се разточва на лист със същия размер, като зеленото тесто и се и се полага върху него. Притискат се леко с длани, така че да прилепнат едно към друго.

Пита Коледно дърво

Следва нарязването на ивици, което става с помощта на остър нож, потопен в брашно. За улеснение в центъра, по дължината на разточеното тесто съм поставила точилката. Нарязала съм симетрични ивици и от двете страни на точилката. Ширина им е около 5 см. Започвам от горния край на тестото и се придвижвам надолу. В долната част се оставят около 8-10 см., които не се разрязват на ивици. В тази част ще бъде оформена основата на дървото. Когато правите две питки нарязаните ивиците ще са с по-малка ширина.

Пита Коледно дърво
Получените от двете страни на точилката ленти се изтеглят и усукват една по една. За да не се развива, края на всяка от усуканите ивица, се притиска с пръст към работния плот, така че да залепне за него.

Пита Коледно дърво

Започнах оформянето на дървото от горния му край макар, че като се замисля сега, би било по-практично това да става от долу, на горе. Всяка от усукани ленти се загъва на долу така сякаш започваме да я завиваме на охлюв, но края на фитила се насочва към върха на „дървото“ Краищата на всеки два срещуположни фитила се срещат по средата (там където е била точилката) и единия се прехвърля над другия. Ако прехвърляте десния фитил над фитила идващ от ляво, правете това със всяка следващи двойка фитили. Подпъхвала съм двата края на фитилите под предишните два фитила. Ако оформянето става от долу нагоре, няма да има нужда от подпъхване, защото с оформянето на всеки следващ ред се притискат краищата на предхождащия го. За да оформите „основата на дървото“, загънете двата края на тестото като ги прехвърляте един над друг. В случая парчето от дясно, застъпва това от ляво. Питката се покрива с памучна кърпа и се оставя на топло докато удвои обема си.

Пита Коледно дърво

Аз не изчаках питката да удвои обема си, защото нямаше да мога да я побера във фурната. Когато двата и края застрашиха да излязат от тавата, реших да пека.

Пита Коледно дърво

Втасалата питка се намазва с разбитото яйце. Пекла съм в предварително затоплена на 180ºС, работеща с долен реотан и вентилатор. Печенето ми отне около 40 минути. Ако повърхността на питката се зачерви, преди да се е изпекла, може да я покриете с парче алуминиево фолио. Ако сте оформили 2 по-малки питки (или 1 от половин доза), печенето ще отнеме около 30-35 минути.

Пита Коледно дърво

Изважда се от фурната и с помощта на хартията се прехвърля върху решетка, където остава докато се охлади. Може да се консумира веднага или след като се охлади. Едно е сигурно – ще имате най-вкусната и пухкава пита в рамките на 2-3 дни. Съхранява се в хартиен плик, или увита в памучна кърпа и положена в полиетиленова чанта. Да ви е сладко!

Пита Коледно дърво

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Питка коледно дърво
Published On
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 12 Review(s)

7 thoughts on “Пита Коледно дърво

  1. Марийче,
    чудесно предложение за Коледните празници.
    Поздрави !

  2. Както винаги – перфектна! Браво, Мария! Благодаря за прекрасните рецепти и подробните обяснения! Безценна си!

  3. Обожавам вашите рецепти! Питката изглежда прекрасно! Мисля си днес да я пробвам!

    1. Успех желая, Цвета и да ви е сладко!
      Ако направите цялата доза тесто, не забравяйте да го разделите на две и да оформите 2 питки вместо една.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: