Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

Пай в гърне (Pot Pie) се наричат ястия обвити в тесто и приготвени в глинен съд, което позволява на тестото (след изпичането) да запази формата на съда. Не винаги цялото ястие е запечатано в тесто. Може да е положено в глинен съд и само повърхността му да е запечатана с тесто. Тестото най-често е маслено – т.нар. Shortcrust pastry. То е подходящо за направа на сладки или солени тарт, киш или пай. Не се надува много по време на печене, защото обикновено в състава му няма набухваща съставка ако се изключи маслото или редките случаи, в които за приготвянето му се ползва т.нар. самонабухващо брашно (self-raising flour), което съдържа бакпулвер. Друго тесто, което се използва за целта, е пареното тесто (hot water crust) или направените на неговия принцип. В зависимост от региона и по-конкретно, дали това е Англия, Австралия или Америка, ястията наречени пай в гърне имат своите различия и специфичности. Днешната ми рецепта е Американска класика (макар, че е популярна и сред Англичаните), затова ще кажа повече за Американският тип пай в гърне. Пълнежа му съдържа месо (най-често – телешко, пилешко или пуешко), зеленчуци (картофи, моркови, грах, царевица и др.) и грейви сос (Gravy), който е натурално извлечен бульон от месо и (или) зеленчуци, най-често сгъстен с брашно или нишесте. В зависимост от рецептата е възможно да има и други съставки. Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)Ястието става сравнително бързо – отнема около час. Резултата е впечатляващ, както на външен вид, така и на вкус!!!

Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

  • Рецептата е адаптира от Коледното издание за 2011 г. на списанието „Good Housekeeping“. 
  • Ще ви бъдат нужни 4 индивидуални глинени или керамични купички с вместимост около 300 мл. Аз съм използвала 3 гювечета, чиято вместимост е 350 -400 мл., когато са пълни до ръба. Може да направите ястието и в един по-голям глинен съд като тава или гърне.
  • „Изписването“ на CHICKEN PIE (пилешки пай) на повърхността на пая съвсем не е задължителен елемент!!! Когато обаче имате тесто и желание за декорация може да го направите -крайният резултат е впечатлителен! 🙂 Аз съм ползвала формички за буквите, но може да се оформят и от тънки фитилчета тесто.Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)
  • Пригответе си (почистени и замерени) всички нужни за рецептата продукти.
  • Когато сложите гювечетата във фурната започнете приготвянето на гарнитурата, така в рамките на 1 час всичко ще е готово. 
  • Количеството на по-долу дадените продукти е достатъчно за 4 порции. При нас бе достатъчно за 3-ма възрастни и 2 деца.
  • Може да сервирате със задушени зеленчуци, ориз, варени картофи или картофи сотеПилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)
  • Ползвала съм пилешко филе, но може да се ползва и пилешко месо на кокал. С него бульона ще стане още по-хранителен. Разбира се месото ще трябва да е нарязано на не големи порции, за да може по-бързо да се свари. След това ще трябва да се отдели от кокала, а кожата са да се махне.
  • Тази рецепта може да бъде изпълнена и  с останало от предният ден варено или печено пилешко. В такъв случай бульона ще бъде приготвен от зеленчуците, към които може да се добавят 1-2 пилешки бульона. 
  • В рецептата се ползват замразени грах и царевица. Теглото им съм замерила, след като са били размразени под течаща студена вода и добре отцедени. Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

Необходими продукти:

  • 1 пакет (от 340 гр.) маслено тесто (Shortcrust pastry) 
  • 1 яйце, разбито с вилица (няма да изразходвате цялото)
  • по желание формички за изрязване на букви, за да изпишете CHICKEN   на повърхността пая

За обработката на месото:

  • 800 гр. (4 бр.) пилешко филе
  • 1 малък морков, нарязан на кръгчета, не много тънки
  • 1 малка глава кромид лук, нарязана на едри парчета
  • 1 дафинов лист 
  • 6-7  клонки магданоз (листа и стъбло)
  • 6 зърна черен пипер
  • сол на вкус – при мен 1 ½ чаени лъжици
  • 700-750 мл. студена вода

За сос грейви (Gravy):

  • 25 гр. краве масло
  • 25 гр. (2 не прекалено пълни супени лъжици) брашно
  • 400 мл. от бульона в който се е варило пилето
  • 30 мл. (3 супени лъжици) течна сметана 35% 

Зеленчуци и подправки:

  • 100-110 гр. предварително размразена царевица
  • 100-110 гр. предварително размразен грах
  • 2 супени лъжици нарязан на ситно магданоз

Начин на приготвяне:

Пилешките филета се нарязват на едри парчета – от 6 до 8 парчета в зависимост от големината на филетата. Сложете месото в подходящ съд, които има похлупак и добавете останалите продукти – лука, морковите, клонките магданоз, дафиновия лист и зрънцата черен пипер.Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

Залейте се със студената водата. Тя трябва да покрива месото – при мен 700 – 750 мл. бяха достатъчни. Захлупете съда и го сложете на котлона. Когато водата заври, отхлупете леко капака и регулирайте огъня така, че да ври спокойно. Вари се за около 20-25 минути. Ако по време на варенето (в случай, че огънят ви е бил по-силен), течността се изпари може да се долее малко гореща вода. Когато се свали от огъня, от бульона се заделят 400 мл., останалото се оставя на страна. Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

Докато пилето се вари може да разточите тестото и изрежете от него парчета за покриване на гювечетата. Аз съм го направила с помощта на чиния, чийто диаметър е с 2-3 см. по-голям от този на гювечетата. Ако ще ползвате глинена тава с правилна форма ще бъде още по-лесно, защото тестото трябва да се разточи на лист с 4 см. по-дълъг от дължината и, и 4 см. по-широк от ширината и.

Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

Тестото се разточва на тънко върху наръсена с брашно повърхност след което с остър нож или резец се изрязват нужните парчета. В случая при първото разточване на тестото успях да изрежа два от нужните кръга. Тестото, което остана го събрах и разточих на ново за третия кръг. От малкото парче оставащо тесто съм оформила буквите за надписа и по едно топче (бутонче), с което исках да направя тестената част изглеждаща като похлупак.

Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

Приготвя се и грейви соса (Gravy), който през цялата топлинна обработка се разбърква непрекъснато. В подходящ съд на котлона се разтопява маслото. Добавя се брашното. Бърка се енергично докато се месят добре. Огъня се регулира (да не е много силен) и готвенето продължава около минута. На струя се добавя заделения бульон и готвенето продължава докато сместа се сгъсти. При мен това отне около 5-6 минути. Последно се добавя сметаната. Бърка се още 4-5 минути, след което се сваля от огъня.

Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

В получения сос се добавят парчетата пилешко месо (без зеленчуците и подправките с които се е варило), царевицата, граха и скълцания магданоз. Разбърква се.

Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

Ръба на гювечетата от външната страна се навлажнява с малко вода, за да може тестото да прилепне добре.

Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)Месото се разпределя в керамичните гювечета или каквото друго сте решили да ползвате. Всяко гювече се покрива с парче от тестото. Излишното (излизащото извън диаметъра на гювечето), се притиска леко с пръсти към намокрената му външна страна. Повърхността се намазва с разбито яйце. Ако имате букви или други елементи за украса, ги наредете по повърхността и също ги намажете с яйце.

Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)Пече се в предварително затоплена на 200°С фурна, работеща с вентилатор (изключени горен и долен реотан). Печенето отнема около 25 минути или докато тестото придобие красив златист загар.

Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)Сервира се веднага със гарнитура по избор (виж по-горе). Да ви е сладко!!!Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

 ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)
Published On
Average Rating
3.51star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

7 thoughts on “Пилешки (пот) пай (Chicken Pot Pies)

  1. Мария, рецептата ти е оригинална и аз ще я приготвя без месо, защото предпочитам постните варианти.Може ли вместо сметана в соса да се използва някакъв друг продукт?Предпочитам по семплите ястия за моето семейство, зощото родителите ми имат доста здравословни проблеми.

    1. Привет Елена!
      Сметана може изобщо да не слагаш.
      Като цяло би могла да направиш каквато комбинация ти харесва и да я запечаташ с тестото в глинения съд.

  2. Ще си запиша рецептата за тестото, за да я използвам за тестени купички при поднасяне на оригинални предястия! Благодаря ти Мария! Привет!:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: