Пататник на фурна

Пататник на фурна

Пататник на фурна

Пататник (или патетник, както се нарича в някои области, от патато или патето = картофи) е традиционно родопско ястие, което се приготвя на фурна или в тиган. В миналото най-често се е приготвял на печка с дърва Печенето е ставало по начина, по който се пече клин (родопска баница) – т.е.. първо се изпича от едната страна, после се обръща върху дървен кръг и с негова помощ се връща в тавата, за да се изпече и другата страна. В днешно време за печенето на пататник се ползва тиган (така се прави в заведенията, където го сервират) или в тава на фурна, което е по-практично когато ястието се приготвя за повече хора. 

Пататник на фурна

Както стана ясно от наименованието на ястието, основна съставка са картофите, които се стържат на едро ренде. Съдържа още лук, яйца, сирене, сол и джоджен. Може да се гарнира с месо или пръжки. Има страхотна запечена коричка и сочна, вкусна сърцевина!

Пататник на фурна

(short link)

  • Теглото на продуктите по-долу е чистото им тегло вложено в рецептата, т.е. замерени са след като са били почистени.
  • С по-долу посочените продукти се получават 4 големи до 6 по-малки порции за основно ястие.
  • Освен като основно ястие, пататникът може да бъде сервиран и като стартер. Обикновено го приготвям така за гости. Може да се ползват индивидуални малки формички или да се изпече в тава и после да се нареже на парчета с форма и размер според предпочитанията. Може да се гарнира със свежи листа рукола и кориандър или друга салата.

Пататник на фурна

  • Пататникът винаги полепва по съда, в който се прави и въпреки, че полепналото е доста вкусно (нали е препечено), почистването на съда не е лесно. Забелязала съм, че по-малко лепи по стъклени огнеупорни съдове. За дозата по-долу ползвам pyrex с размери 36 х 26 см. Може да се ползва тава с различна форма или такава за еднократна употреба (от алуминиево фолио).
  • Добре е сместта за пататника да е на слой с дебелина не повече от 3 см. 
  • Може да добавите до 350-400 гр. сирене. Количеството на солта ще е в зависимост от количеството на сиренето и неговата соленост. В случая сиренето, което съм ползвала не е много солено и не е голямо количеството му. 

Пататник на фурна

Необходими продукти:

  • 1750 гр. картофи, обелени
  • 240 гр. кромид лук, настърган 
  • 3 яйца, (150 гр.)
  • 3 супени лъжици стрит джоджен
  • по желание листата от няколко стръка пресен джоджен (когато има)
  • 250 гр. сирене, натрошено  
  • 110 гр. олио
  • 2 чаени лъжици сол 
  • 1 равна чаена лъжица черен пипер 

За наръсване преди печене:

  • няколко парченца масло (60-70 гр.)
  • около 1 равна чаена лъжица морска сол на люспи

Начин на приготвяне:

Намажете дъното и стените на тавата, която ще ползвате с част от предвиденото за рецептата олио. Настържете картофите на едро ренде и ги сложете в голяма купа. Разбийте яйцата с вилица и ги добавете към настърганите картофи заедно с останалите продукти. Разбъркайте хубаво (най-добре с ръце), докато продуктите се смесят еднородно. 

Пататник на фурна

Прехвърлете получената смес в намазанената тава. С помощта на лъжица разпределете на равномерен слой и загладете повърхността. Нарежете маслото на парченца и ги наредете по повърхността на суровия пататник. Поръсете с люспи морска сол.

Пататник на фурна

Печете в предварително затоплена на 180-190°С фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето при мен отне около 80-90 минути.  Когато повърхността на пататника придобие приятен златист загар е готов. 

Пататник на фурна

Извадете тавата от фурната, оставете на стайна температура за 5 минути. Нарежете на порции и сервирайте с помощта на широка шпатула. Много си отива с овче (може и краве) кисело мляко.

Пататник на фурна

Не забравяйте да приготвите малко чесън в оцет, който страхотно допълва ястието. Може също да гарнирате със всякакви зеленчукови салати, макар че и сам за себе си, е чудесен! Да ви е сладко!

Пататник на фурна

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пататник на фурна
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 19 Review(s)

12 thoughts on “Пататник на фурна

  1. Прекрасно предложение за лека вечеря!
    Този пататник кореспондира с моята категория "любими ястия" и с категорията "гарнитури" за любимия 🙂
    Мария, какво е гьозъм? Прилича ми на чубрица, но би могло да е какво ли не.

  2. Благодаря ти Мира!!! В Родопския край наричаме Джоджена – Гьозъм, в различните краища на България има различно наименование, ако някой се сеща за по-добро пояснение моля да помогне!

    1. Гьозъм е другото наименование на Джоджен, зум, гюзум, гьозум, менталария или мятва,това е вид мента.

  3. Понеже сега съм на 90-дневната диета и пататника ми дойде доста добре за картофения ден! Ако има и други като мен ,които обожават картофите нека го опитат – заслужава си !

  4. Мими, познай какво обядвахме днес? Е, пак по твое предложение – пататник. 🙂 Ммм, ама как хбаво ни се услади! И не е никак тежко ястие, напротив. Ние доовкусихме с чеснов сос (кисело мляко с чесън и подправки, не слагам майонеза), защото господинът все търси мляко за картофите. 🙂
    Благодаря за поредната вкусотия!
    Поздрави от слънева България!

  5. Много апетитна рецепта. Със съпруга ми много обичаме картофи през зимния сезон и всеки път се опитвам да ги направя по различен начин. Твоят вариант е супер, ще влезе в кулинарния ми тефтер. Благодаря, Мария, и честит Осми март на патерица – денят на Вечната и Святата, както е написала Елисавета Багряна в стиховете си!

    1. Благодаря, Марта!
      Радвам се че пататника ви се е усладил, така!
      Честит да е празника и за теб, бъди жива и здрава и много усмихната! ❤️

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: