Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

В блога ми вече сте виждали една рецепта за този блат (Пандишпанов блат Генуа (Genoise)), който се приготвя основно с яйца, захар и брашно. За разлика от обикновения пандишпанов блат, Генуа се приготвя с цели яйца, които се разбиват заедно със захарта над парна (водна) баня. Подходящ е за направа на торти и други десерти, но децата биха си го хапнали и вместо кекс. Съотношението на продуктите в днешната рецептата е по-различно и според мен така нещата се получават по-добре. Блата става по-надут, по-пухкав. Лично на мен тази рецепта ми допада повече. Опитайте я и вие!

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

  • Разделила съм продуктите на основни и допълнителни (аромати).  Конкретно в случая допълнителните продукти са портокалов ликьор и настъргана портокалова кора. Може да промените ароматите според предпочитанията си, да добавите ароматен алкохол, ванилия, есенция, лимонова кора, подправки и др. 
  • Ще са ви нужни голяма огнеупорна купата или тенджера и друг по-малък съд, който да напълните с гореща вода. Купата трябва плътно да прилепва към гърлото на съда с врящата вода, но без дъното ú да опира във водата – това е парна баня.
  • За разбиването на продуктите на парна баня е най-удобно да се ползва ръчен миксер.
  • Ще ви е нужна тортена форма с подвижни стени и диаметър 24-25 см. Получава се блат с височина 4 – 4.5 см., който може да бъде разрязан на 2 до 4 платки.
  • Рецептата е адаптирана от книгата „Professional Baking“ от Wayne Gissle

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Основни продукти:

Допълнително (аромати по желание):

  • 1 супена лъжица настъргана портокалова кора
  • 1 супена лъжица портокалов ликьор „Cointreau“

Вариации:

  • За какаов Генуа: Махнете 60 гр. от брашното и добавете 60 гр. како
  • За блат с ядки: може да добавите 220 гр. смлени бадеми (или други ядки), които се смесват с брашното предвидено за рецептата. В този случай трябва да добавите 94 гр. жълтъци и да увеличите захарта със 150% (т.е. общо количество захар 282 гр.)
  • За блат Генуа с бадемов марципан: 235 гр. бадемов марципан се пасира с 94 гр. жълтъци до хомогенност. Добавя се захарта и сместа се пасира докато стане еднородна. След това се добавят яйцата и рецептата се изпълнява както е описано по-долу. Тази смес не се надува толкова много колкото основната рецепта.

Начин на приготвяне:

Разтопете кравето масло и го оставете на страна. Подгответе си тавата, в която ще печете. Дъното се покриват с хартия за печене. Хартията и стените се намазват с част от разтопеното масло, след което се наръсват с брашно. 

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Фурната се включва да загрява на 180°С, с включен горен и долен реотан и вентилатор. Пригответе си два съда подходящи за парна баня (виж съветите по-горе). Яйцата и захарта се смесват в дълбока огнеупорна купа и се разбъркват с миксер, колкото да се смесят. След това купата се поставя върху съда с врящата вода.  Разбъркването започва на средна скорост. Постепенно сместа ще побелее, ще се сгъсти и ще увеличи обема си. Така изглежда след 3-4 минути от началото на разбъркването.

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Когато сместа се сгъсти леко, скоростта на миксера може да се увеличи. Разбъркването продължава още 3-4 минути (общо около 7-8 минути при мен) или докато сместа увеличи неколкократно обема си и бъркалките започнат да оставят следа.

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Купата се сваля от парната баня и се прехвърля върху мраморен плот. Разбиването с миксера продължава докато сместа се охлади леко. При мен това отне около 5 минути.

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Сместа видимо ще се сгъсти още малко и следите, които бъркалките на миксера оставят ще се открояват по-добре. Последователно се добавят ароматите, които ще бъдат ползвани и охладеното масло. Разбърква се за кратко и миксера се спира. Брашното се пресява директно над яйчената смес.

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Бърка се с шпатула или дървена лъжица. Така изглежда готовото тесто за блат Генуа.

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Полученото тесто се насипва в предварително подготвената тава и се заглажда. Може да тупнете леко тавата.

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Пече се в предварително затоплената фурна за 30 минути. Готовността може да се провери с дървена клечка – забучена в центъра на печивото, трябва да излиза суха, без полепнало тесто.

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Изважда се от фурната, изчаква се 5 минути, след което блата се изважда от формата (може и да се обърне). Прехвърля се върху решетка, където остава докато изстине напълно. 

Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Може да го увиете добре в алуминиево фолио и да го съхрани за 1-2 дни  на стайна температура, ако е горещо в хладилник. Става и за замразяване, като освен със алуминиево фолио е добре за се завие и с прозрачно домакинско фолио, за да се изолира от влагата. 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 10 Review(s)

One thought on “Пандишпанов блат Генуа (Genoise) 2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: