Памук кифлички с мармалад

Памук кифлички с мармалад

Кипърското лятото ме принуждава да прекарвам колкото се може по-малко време в кухнята си и по това време на годината (в края на лятото и началото на есента), у дома сме позатъжени за тестени изделия, които през лятото не приготвям. Идеята да направя кифлички от тестото на Памук погачата се роди почти веднага, след като я приготвих за пръв път, но по една или друга причина не достигнах веднага до осъществяването ú. Радвам се обаче, че не забравих, защото се получиха много вкусни, меки като памук кифлички. Променила съм съвсем леко рецептата, като съм добавила повече захар в тестото, ванилова паста (vanilla paste) за аромат и вместо вода и прясно мляко, съм ползвала само прясно мляко. Завиването на тестото е същото както при Кифличките на Руми. Опитайте ги и вие!

Памук кифлички с мармалад

Памук кифлички с мармалад

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Маслото може да се замести с олио, разтопена свинска мас или маргарин.
  • Тестото може да се замеси ръчно, с помощта на миксер работещ с приставка за тесто (кука) или в машина за хляб.

Памук кифлички с мармалад

Необходими продукти:

  • ½ супена лъжица (6 гр.) суха мая
  • 1 чаена чаша (250 мл.) прясно мляко, топло
  • ¼ чаена лъжица ванилова паста (vanilla paste)
  • 4 супени лъжици (60 гр.) захар
  • 120 гр. разтопено масло
  • щипка сол
  • 430 гр. брашно

За плънка:

Памук кифлички с мармалад

За намазване преди печене:

  • 1 жълтък
  • 1 супена лъжица прясно мляко
  • по желание сусам за наръсване

Начин на приготвяне:

Ваниловата паста се разтваря в топлото прясно мляко. Маята и 1 чаена лъжица от захарта се слагат на дъното на дълбока купа (при мен направо в купата на миксера). Заливат се с топлото прясно мляко и се разбъркват, докато маята и захарта се разтворят. Добавя се около 1 чаена чаша от предвиденото брашно или колкото е нужно да се получи кашица. Разбърква се до хомогенност. Купата се покрива с домакинска кърпа и се оставя се на топло за около 10 минути, за да шупне маята.

Памук кифлички с мармалад

Към втасалата мая се добавят останалите продукти. Замесва се меко тесто. Купата се покрива с домакинска кърпа и се оставя се на топло докато тестото удвои обема си.

Памук кифлички с мармалад

Втасалото тесто се прехвърля върху наръсен с брашно домакински плот. Премесва се леко, колкото да излезе въздуха от втасването и се разделя на 6 еднакви части. От всяко парче се оформя 1 кифличка по следният начин: Тестото се наръсва с брашно и се разточва на лист с размери 24 х 24 см. В единият му край се сипват около 2 супени лъжици мармалад, който се разстила върху 1/3 от тестото. В противоположната на намазаната с мармалад част, се правят 6-7 вертикални разреза с дължина около 5-6 см. – започват на около сантиметър от края на тестото и свършват преди намазана с мармалад част.  Завиването на руло започва от страната намазана с мармалад. Двата края на завитото на рулото тесто се прищипват хубаво с пръсти, за да не се разтече плънката при печенето.

Памук кифлички с мармалад

Така оформени, кифличките се нареждат на разстояние една от друга, в тава застлана с хартия за печене. Края на завитото на всяка от кифлите, трябва да е отдолу, за да не се развият по време на печенето. Може да се завият леко, като подкова. При мен се побраха в 2 тави (тези на фурната). Оставят се на топло докато удвоят обема си. Намазват се с жълтък смесен с прясно мляко и се пекат (едновременно), в предварително затоплена на 200ºС фурна, работеща само с горещ въздух (вентилатор).

Памук кифлички с мармалад

Печенето при мен отне около 25-30 минути. Може да се сервират топли или охладени. Да ви е сладко!

Памук кифлички с мармалад

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Памук кифлички с мармалад
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

2 thoughts on “Памук кифлички с мармалад

  1. Аааа, тук те изпреварих:)
    Правих и аз вече кифлички от това тесто – страхотни са наистина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: