Ориз с маслини на фурна

Ако знаете само, от кога не се бях сещала за ориз с маслини… От години!!! Майка ми обаче пости в момента и гледам поне 2-3 дни в седмицата да  присъединявам цялото семейство към поста. Мъжете не са особено доволни! Малкият мъж в семейството омилостивявам с нещо сладичко, което предвидливо планирано – също е постно! 🙂

Може да си го хапнете с една хубава зелена салата, или смесена салата. Най-вкусен би бил с домати, при мен се случи така, че не разполагах с такива в момента, но ако имах със сигурност щях да го сервирам с тази салата

Ориз с маслини на фурна

  • Мерителната чаша е със съвместимост 250 мл.

Необходими продукти за 4-5 порции:

  • 170 гр. (1 чаена чаша) черни маслини
  • 30 гр. (1/8 чаена чаша) олио, зехтин или масло
  • 230 гр. (2 бр.) кромид лук, нарязан на ситно
  • 10-15 пера от зелен лук, нарязани на парчета (по желание)
  • 280 гр. (1 ½ чаени чаши) ориз „Каролина“ или друг подходящ
  • 250 гр. домати, нарязани на кубчета (по желание)
  • 875 мл. (3 ½ чаени чаши) гореща вода
  • сол 
  • черен пипер
  • магданоз

Начин на приготвяне:

Маслините се заливат със студена вода (колкото да ги покрива) и се слагат на котлона. Когато водата заври, се свалят от огъня и се отцеждат. нарежете си двата вида лук. Загрейте олиото и задушете лука в него, докато омекне и порозовее.Добавят се измития ориз и маслините. Разбърква се докато се смесят добре. Добавете и доматите (по желание) и задушете за 1-2 минути. След това, залейте с горещата вода. Наръсете със сол (1 ч.л.), черен пипер (¼ ч.л.) и нарязан магданоз. Сместа се прехвърля в подходяща тава – при мен 28 х 22 см.

Пече се в предварително затоплена умерена фурна (175-180°С) за около 40 мин. или докато ориза поеме течността и повърхността леко се зачерви. Може да се сервира като гарнитура или  като ястие придружено със салата. На мен ми харесва да го поръся обилно с прясно смлян черен пипер и лимонов сок. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

11 thoughts on “Ориз с маслини на фурна

  1. Оллеее, колко отдавна не съм яла тази манджа, от дете, а мамa я правеше толкова вкусна!! Ще трябва да забъркам и аз едни маслини с ориз някой ден! 🙂

  2. Направих го 1 към 1 с твоята рецепта и стана уникално! Само, че аз измих много добре ориза, докато спре да пуска бяло.

  3. Любимата ми манджа, след Домати с ориз обаче. Затова маслиновата я приготвям без доматите, за да ми се различават. Подправки – само чер пипер и гьозум (това е джоджен по бургашки, а „бургашки“ също е по бургашки). Магданоза го слагам на доматената. И двете манджи ги готвя само в тенджера, защото не обичам изсъхналия ориз, който винаги се получава на повърхността при печенето в тава.

    1. За да не ви се получава суха коричка при ориз на фурна,се изважда от фурната малко преди да се изпари изцяло водата и се покрива с кърпа.

  4. Ориз с маслини е ястие, което много харесвам, но никога не съм приготвяла, нито пък у дома се е правило в детските ми години. И понеже имам маслини за бърза употреба, се вдъхнових да опитам да направя. Разбира се, внесох своята доза импровизация, като добавих морков и малко грах за цвят, и го готвих в тенджера – по принцип почти всичко оризово пека на фурна, а този път реших да разнообразя. Стана доста пъстро и красиво ястие, а и на вкус чудесно, само не трябваше да забравям да поръся с копър (не обичам магданоз), но това е поправимо и преди сервиране 🙂

    1. Мария,

      Чудна рецепта! Аз използвам маслини от буркан – гръцко производство, сорт каламата. Не ги варих, както предлагаш, но от трите чаши вода, които посочваш, едната беше сока от маринатата – много ароматна. Тя е сравнително солена, така че не добавих сол. Домати добавих смелено от консерва (завъртяно в блендера, т.като не ми допадат по-едрите парчета домати). Не пекох ястието на фурна, а само го посготвих в голям тиклган. Освен с магданоз, подправих и с джоджен – много ми хареса!

      Благодаря отново за успешната рецепта.

      1. Благодаря за споделеното, Елена!
        Чудесно си експериментирала с рецептата!
        Радвам се, че крайният резултат ви се е усладил!
        Поздрави! Прекрасни ни дни и успешна седмица!

  5. Ето че дойде ред и на тази гозба. В главата ми се въртеше идея за нея и добре, че я намирам в блога ти, Мария. Уж обикновена манджа, но като дете ми харесваше, макар вкъщи да не сме я приготвяли. Съчетанието на солените маслини с характерния им вкус и мекотата на ориза е очудващо вкусно. Така че, напред към печката.
    Благодаря и бъдете неизменно здрави!

    1. Здравей, Марта!
      Надявам се и тази рецепта да ви се услади!
      Успешно изпълнение на рецептата и вкусно похапване желая!
      Живи и здрави да сте и вие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: