Октопод Стифадо или Яхния с Октопод

Стифадо e наименованието на яхнията в Кипър и Гърция. Обикновено се прави с  лук, вино, домати, канела и дафинов лист. Може би най-често срещаната форма на стифадо е тази с телешко месо, но и вариантите със заешко и октопод не изостават много. Телешкото стифадо, така както го приготвя мъжът ми е ненадминато вкусно. Напредвам бавно със сформирането на рецептата му… докато го споменавам, пишейки в главата ми нахлуват образи и забавни спомени, как обикновено става това… Главното е, че отнема време и не става от веднъж. А когато много искам да направя и предам дадена рецепта точно както я приготвя мъжът ми положението е доста сложно… Налага се да притегля всички кутии, всички продукти, които ще ползва преди да почне да готви и след като приключи, защото мрази да му се пречкат или да го прекъсват докато се вихри в кухнята. Като всеки професионален готвач той работи със замах и никога не мери нищо. Бърз е, с невероятно точно око, изключително прецизен, в смисъл изискващ всичко да стане перфектно като вкус и вид. Целият този процес е радост за окото. Обичам да го гледам как готви – изглежда така сякаш дирижира оркестър и го прави с грациозна лекота. Липсва ми тази гледка!  Вече нямаме ресторант. У дома не готви много често, освен ако не го подканя, а аз си трая – не го правя често, защото когато професионалист готви в домашна кухня, мивката се пълни със съдове до тавана и е нужно генерално почистване. 🙂

Няма повече да се отвличам от темата днес – приготвила съм едно много вкусно стифадо с октопод и бързам да го споделя и с вас. Рецептата, по-скоро начина на приготвяне го научих от сестрата на съпругът ми – Маро. През първите ми години тук (а и до сега), научих много от нея за тукашната кухня.

 Октопод Стифадо или Яхния с Октопод

  • Мерителната чаша е с вместимост 250 мл.
  • Сервирала съм стифадото с Пилаф от булгур с фиде, но вие може да решите да го сервирате с ориз, варени картофи или нещо друго подходящо.

  • Октопода, който съм ползвала е предварително обработен, т.е. сварен е във вода с оцет за около 50-60 минути. Продължителността на топлинната обработка е в зависимост от големината на ползваните октоподи. Колкото по-големи са, толкова по дълго се варят. Стифадото би могло да се приготви и с по-малки сурови екземпляри, но времето за готвене ще е по-дълго. Лично аз предпочитам октопода обработен, т.е. когато го купя, го варя във вода с оцет, след което го оставям да се отцеди. С част от него готвя на деня, а останалото количество го разпределям в пликове и съхранявам във фризера. Когато ми трябва, го размразявам в студена вода и го готвя на каквото съм решила. Така месото му е по-крехко, а и времето за готвене се съкращава. Знам, че много хора избягват варенето му и ли го свеждат до минимум, главно заради това, че октопода губи голяма част от обема и теглото си. На долната снимка се вижда как съм подготвила сварените октоподи за яхнията, като съм разрязала всеки от тях на половина и съм отстранила главите. 

  • Количеството на по-долу посочените продукти, е чистото им тегло вложено в рецептата. Ако купувате пресен октопод ще ви е нужен около 1.400 гр., ако е замразен, количеството (ползваното в рецептата) се удвоява, т.е. ще трябва да закупите 1.600 гр. Това е така, защото след размразяване и топлинна обработка (варене), теглото остава почти на половина.
  • За стифадото може да се ползват цели глави дребен лук или големи такива, който се разрязват по етапно на едри парчета и се разделят на люспите с ръка. Вижте долната снимка.

  • Ако искате малко по-интензивен вкус, може към доматите да добавите 1 супена лъжица доматено пюре.

Необходими продукти:

  • 800 гр. обработен (сварен) октопод, нарязан на парчета
  • 750-800 гр. кромид лук, нарязан на едро и разделен на люспи
  • 150 мл. маслиново олио (зехтин)
  • 350 гр. зрели домати, настъргани
  • 1 чаена чаша (250 мл.) бяло вино
  • 20 гр. оцет
  • 2-3 дафинови листа
  • 4-5 скилиди чеснов лук
  • 2 чаени лъжици сол
  • ½ чаена лъжица черен пипер
  • 2 чаени чаши (500 мл.) гореща вода 
  • магданоз
  • сух риган

Начин на приготвяне:

Пригответе си всички продукти нужни за рецептата. Загрейте маслиновото олио в дълбок съд (тенджера) и задушете в него лука. Разбърква се периодично, докато лука омекне и промени цвета си – става жълтеникаво златист, не е нужно да се зачервява. Добавете октопода, чесъна и дафиновите листа.  Продължете да задушавате с разбъркване, около 3-4 минути. След това залейте с виното и изчакайте да се изпари, като разбърквате от време на време.

След това се добавя и оцета. Добавят се още  доматите, солта, черния пипер и 2 чаени чаши гореща вода. Количеството на течността в тенджерата трябва да достига нивото на продуктите в нея, затова ако е нужно може да се долее с още малко вода. Когато заври, огънят се регулира до умерен. Върху тенджерата се поставя капака и, който не трябва да приляга плътно, а да е леко открехнат. 

Ястието къкри около час, или докато течността в тенджерата почти се изпари. От време на време се разбърква. Сваля се от огъня, прехвърля се в чиния за сервиране и се наръсва обилно с магданоз и риган. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

2 thoughts on “Октопод Стифадо или Яхния с Октопод

  1. Невероятно вкусна яхния,сгряваща и точно балансирана. Може би малко люто би и дошло добре. Весели празници, Мария!

    1. Радвам се, ме ти е харесала, Гери!
      И аз обичам лютичко, а то определено си отива с такива ястия!
      Весели празници и на теб!
      ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: