Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

Миналата година споделих с вас първата за блога рецепта за тези ароматни, традиционни медени сладки. Споменах също, че рецептите за тях са доста, но всичко това може да прочетете във въпросната публикация. Днес предлагам на вниманието ви поредната страхотна рецепта за Меломакарона (Μελομακάρονα), подписана от неповторимият Stelios Parliaros.

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

Интересното (различното) при тази рецепта е, че топлите курабии се сиропират в студен сироп. Обикновенно е обратно – топъл сироп, изстинали меломакарона. Парлярос обяснява, че когато сиропа е студен, а меломакароната топли, поемат сиропа така, че вътрешността им става мека и сочна, а коричката се запазва хрупкава. Много по-лесно да се охлажда сиропа, когато се загрее от потопените в него горещи меломакарона, отколкото обратното. Тази технология на сиропиране определено ми допада повече.

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

(short link)

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

  • По принцип Меломакарона са постни сладки, но в тази рецептата има малко масло, което е добавено за аромат. Ако държите много сладките да останат постни, може да пропуснете маслото или да добавите малко есенция масло.
  • Не съм отбелязала с точност какъв брой меломакарона се получават, приблизително би трябвало да са около 50 бр. 
  • Сладките са много трайни! Може да се направят от началото на Декемри и да се съхранят до празниците, ако са в добре затворен съд.

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

Необходими продукти: 

  • 400 гр. прясно изцеден портокалов сок
  • 530 гр. маслиново олио (зехтин)
  • 50 гр. краве масло, разтопено
  • ½ чаена лъжица сода бикарбонат 
  • ¼ чаена лъжица канела на прах
  • на върха на ножа смлян карамфил (подправка)
  • 30 гр. пудра захар
  • 1200 гр. брашно
  • 10 гр. настъргана кора от 1 голям портокал

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

Необходими продукти за сиропа:

  • 500 гр. вода
  • 700 гр. захар
  • 1 голям портокал разрязан на половина
  • 1-2 пръчки канела
  • 100 гр. мед

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

За наръсване:

  • около 400-500 гр. едро смлени орехи
  • + по желание допълнително мед за наръсване на сладките

Начин на приготвяне:

Пригответе сиропа, за да може да изстине. В подходящ съд (малка тенджера) смесете водата, захарта, канелата и портокала разрязан на две половини. Сложете тенджерата на умерено силен огън. Разбъркайте веднъж в началото (когато захарта е повече от водата, сместа не се бърка, за да не се захароса). Когато сиропа заври регулираъте огънят, така че течността да не ври силно и засечете 2 минути. Свалете тенджерата от огъня. Добавете меда и разбъркайте за кратко, само колкото да се разтопи меда. Оставете на страна да изстине. Канелата и портокаловите половини се отстраняват от сиропа, преди да започне сиропирането на меломакароната. 

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

В дълбока купа смесете всички течни продукти за тестото – портокалов сок, маслиново олио и маслото (евентуално есенция масло – вижте снимката). Добавете подправките, настърганата портокалова кора, захарта и содата. Разбъркайте всичко за кратко на ръка (не се ползва миксер). Последно добавете брашното. Размесете с ръка или дървена лъжица, колкото да се оформи меко тесто. Продуктите трябва да се смесят, без да се меси продължително, защото това ще направи тестото твърдо.

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

Оформяне и печене на Меломакарона (Μελομακάρονα)

С ръце оформете сладките на малки, къси, овални фитилчета. Наредете ги в тави застлани с хартия за печене или в такива с незалепващо покритие. В случая съм направила шарка като съм притиснала леко всяка от сладките с голямата двузъба вилица, която се вижда на следващият колаж.  

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

Пека всички тави заедно, в предварително затоплена на 180°С фурна, работеща само с вентилатор. Печенето по този начин ми отнема 30-40 минути. Долната страна на сладките  трябва да придобие вид на изпечено.

Същевеременно приготвите всичко нужно за сиропирането: подходящ за съхранение съд, където да нареждате сиропираните Меломакарона, орехите и лъжица, с която да ги наръсвате върху сладките. За да охлаждате сиропа (затопля се от горещите сладки), пригответе дълбока тава пълна до половината с вода и кубчета лед – сложете тенджерата със сиропа в нея. 

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

Изпечените Меломакарона се пущат в студеният сироп, ведна след като се извадят от фурната. Остават в него за не повече от минута. Изваждат се с помощта на решетъчна лъжица. Нареждат се в предварително подготвеният съд и се наръсват с орехи. По същия начин се сиропират останалите сладки. На веднъж може да бъдат сиропирани толкова сладки, колкото е възможно да побере съда със сиропа.

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

По желание, сиропираните меломакарона, може да се наредят на пирамида и да се наръсят допълнително с тънка струя мед. Да ви е сладко! 

Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 28 Review(s)

49 thoughts on “Меломакарона (Μελομακάρονα) by Stelios Parliaros

  1. Миме, бях ти споменала, че свекърва ми винаги по Коледа ми праща тези сладки, и категорично бях решила да ги правя тази година. Но сега ми прати три големи кутии и едва ли ще ги приготвя, но знам вкуса им и мога да споделя, че са страхотни, а домашно приготвени със сигурност ще са още по вкусни! 🙂 Има време до Коледа, пак ще си помисля 🙂 🙂 🙂
    Поздрави и хубави почивни дни!

    1. Ели, най-добре другата година и кажи да не праща и опитай сама!
      🙂
      Рецепти има много, аз всяка година обичам да опитвам различни, пък и така си намираш тази, която най-много ти харесва!

  2. Добро утро от Атина! Аааа,тоя Стельо съвсем ще ми развали диетата. 🙂 .Добра е идеята,аз имам от преди останал сироп и днес само ще направя половин доза меломакарона само,че да занеса утре в офиса.Може тоя път да сложа масло за проба.Оправи си редакцията на 500-те гр.вода – те са за сиропа.Сигурна съм,че и на теб не ти достига времето,както и на мен. 🙂 Защо ли денонощието е само от 24 часа? А,май ще направя за Коледа Добуш тортата на Мама-към нея клоня,заради крема.Много хубава и приятна неделя ти желая.Целувки,красавице!

    1. Диде, мерси за забележката мила – веднага ще се поправя – правилно си мислиш 🙂
      Препоръчвам ти да не слагаш всичкото брашно на веднъж, защото на мен ми се струва че тестото стана малко по-гъстички, поне аз го предпочитам да не е толкова гъсто. От друга страна обаче, сладките наистина стават с леко хрупкава коричка и сочна сърцевина!

      Добуш тортичката е страхотна, надявам се да се хареса и на вас!

      Целувки и прегръдка и от мен!

  3. Чудни сладки!Много ми допадна рецептата ,мисля да пробвам да ги направя.
    Благодаря за рецептата!
    Хубави предпразнични дни!

  4. Записала съм си рецептата и непременно ще ги направя. Обичам сиропираните сладкиши. Благодаря за рецептата и весела Коледа.

  5. Здравей Мария! Открих сезона на коледното печене с твоите меломакарона а ла Stelios Parlarios. Мога да кажа, че рецептата е много лесна, всеки може да я изпълни у дома си като на игра:) Аз така се позабавлявах този следобед. Изпълних я точно с изключение на маслото, защото постя, а пък и исках да имат „оригинален“ аромат на зехтин, канела и портокал… Станаха превъзходни, всички опитали много ги харесаха, ароматът е вълшебен. Въпреки сериозното количество, което се получава от тази доза, струва ми се, че ще повторя:) Благодаря ти за чудесната рецепта! Желая ти приятна и успешна подготовка за празниците (то има време, де:) Поздрави!

    1. Александра, много се радвам! Браво!
      Принципно тези сладки са постни. Ако не са такива, би могло да се каже, че е различен поглед, по отношение на рецептата.
      Надявам се да успея да подготвя още една публикация за такива, които са с плънка от Анари (тукашната извара) – и са най-върховните на вкус които някога съм опитвала! Направо се влюбих в тях. Пак е рецепта на същият сладкар. Знам, че никак не са постни, но на вкус са неустоими! Задължително ще ги правя и тази година но ще са в дните в близост до Коледа, за да ги консумираме след това. Не че спазваме стриктно пости, освен майка ми, но… да не сме дразнител!
      Лека да е подготовката за празниците и за теб! Да върви по вода и резултатите да са неустоимо вкусни!

  6. Невероятни сладки! От Коледа на сам ги правя за трети път.

  7. Станаха супер,бях ги приготвила за тази Коледа !Добре ,че намерих блога ти – Да си жива и здрава Мария ,обожавам гръцката кухня и благодарение на теб имаме тези страхотни рецепти !

    1. Благодаря сърдечно, Роси!
      Радвам се, че тук намираш рецепти които ти харесват и се услаждат и на семейството ти!
      Поздрави!

      1. Привет , Мария! Искам да те питам имаш ли рецепта за тези шмалките пастакиа ,може би имаш в блога си ,но аз не мога да я открия.Говоря за пастакиа от този вид

        http://www.google.bg/search?q=pastakia&hl=bg&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=fq4DUZmNIYvJswaYooHwBw&ved=0CCgQsAQ&biw=1280&bih=662#imgrc=3yXE3tZM4estXM%3A%3BuM6pzudhVEijKM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.elliscakes.gr%252Ftourtes%252Fglyka%252Fimages%252Fpastakia.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.elliscakes.gr%252Ftourtes%252Fglyka%252Fimages%252F%3B450%3B450
        Благодаря предварително!

        1. Привет, Роси!
          Даже нямах идея, че се казват така – макар че е логично – „пастички“…
          Виждала съм ги по витрините на местата където се продават сладкиши.
          Поне при нас (в Кипър), най-често те са малкият вариант на предлаганите сладкиши и торти. Знам, че много хора ги предпочитат – от една страна всеки може да си вземе любимото, от друга начин да опиташ различни варианти, без да купуваш цяла торта или сладкиш.
          Не отдавна ми направи впечатление един вид от тези пастакя, който се смята за класика. Нарича се „пондикаки“ (мишчица), защото такава е декорацията му и съм го набелязала за приготвяне! Така че като го направя, ще можеш да го видиш тук в блога ми!
          Поздрави!

          1. Добре тогава очакваме мишчиците да ги видим и опитаме ! 🙂

  8. Тази рецепта наистина е по-добра от варианта с горещия сироп. Вече за четвърти път ги правя от Коледа насам. :))) Единствената разлика при мен е, че замествам 1,2 кг брашно с 1кг брашно и 200гр грис (σιμιγδάλι ψιλό).

    1. Привет, Жана!
      Радвам се, че са ти харесали, а пък добавката на гриса сигурно ги е направил още по-хрупкави!
      Поздрави!

  9. Искам да попитам наистина ли ли се изпозлва 530гр зехтин и не идва ли много течността като се прибави и 400г портокалов сок. Благодаря

    1. Привет, Галя!
      Няма грешка в рецептата – прави се така както се вижда и е описано, с посоченото количество на продуктите.
      Ако прочетеш коментарите, ще видиш че доста хора са я направили и са доволни от резултата.

      1. Здравей, Мими!
        Още миналата година си харесах твоите меломакарона, но не ми остана време и сили за тях, защото от години за Коледа правя по 10-ина вида други сладки и сладкиши. Тази година обаче ще ги заменя с твоите, защото всички мои рецепти са с масло и яйца, а както вече писах в друг коментар, сега издирвам постни сладки и солени вкусотии. Изчетох задълбочено всичките ти рецепти за меломакарона и коментарите под тях и май се ориентирам към тази – суперлативите за нея са най-много. Но и аз искам да попитам за количествата на течните съставки (зехтин и портокалов сок) – за грамове ли става въпрос, или за милилитри? На кантарче ли теглиш течностите, или ги мериш в мерителна чаша?
        Също така искам да питам и за количеството на сиропа – не е ли много? В другите рецепти пишеш, че правиш половин доза, а тук такова уточнение не си дала.
        И още един въпрос – кога са вкусни за ядене сладките? Трябва ли да стоят известно време (и колко?) след приготвянето им? Защото видовете с масло, които правех до миналата година, колкото повече престояват, толкова по-хубави стават; затова ги правех поне 2 седмици преди Коледа.
        Ако има в блога ти и други постни сладки, които могат да минат за коледни, ще се радвам да ми ги препоръчаш!
        Приятен ден и весело предпразнично настроение!

        1. Миме, те отзивите за тази са най-много, че е най-старата в блога!
          Та мисълта ми е, че няма да сбъркаш, която и рецепта за Меломакарона да избереш! 🙂

          Ако пише гр., значи е теглено, ако пише мл. значи с мерителна чаша е мерено. Обърни внимание на това, защото има продукти дето не са едно и също количество в грамове и в милилитри.
          Най-често предпочитам да тегля продуктите (и течните), щото цифрите на кантара са големи и не търся очила да ги гледам в милилитри :), пък и рецептата в грамаж, винаги е по-точна!
          Количеството на тоя сироп е адаптирано – т.е. наред си е, не е много.

          Меломакароната издържат дълго и с престоя си отключват ароматите и вкуса си, но и прясно приготвени са си супер! У нас даже и преди да ги сиропирам, може да си хапнат по някоя прясно изпечена! 🙂 То е въпрос на вкус кога ще ти харесат повече, но сигурното е, че направени сега до Коледа ще са си супер.
          Миме май за други сладки без никакви животински продукти не се сещам в момента, ама прегледай, постните неща, може още нещо да откриеш.

          1. Благодаря ти за скоростния отговор! Питах за грамове и милилитри, защото в някои рецепти даваш течните продукти в чаши и в скоби в грамове или обратното, а аз не съм теглила колко грама е 1 чаша зехтин или пък портокалов сок (а е често срещано при публикуването на рецепти да се пише „грам“ вместо „мл“ при течности). Но и това ще стане – другата седмица запрятам ръкави! 😉
            А според мен по-стара е другата рецепта – за студени сладки и горещ сироп, но ти твърдиш, че обратното е по-добре (според настоящата рецепта на Стельос Парлярос), затова се спирам на нея…
            И със сигурност ще се поразтърся из блога ти за още постни сладки!

          2. Повечето (по-старите рецепти) са в чаши и когато им засичам продуктите ми е по-удобно да засека и грамажа дори на течните продукти, защото милилитрите се подразбират когато е дадено и количеството в чаши. Харесва ми да се виждат мерките и с чаши и в грамове (или милилитри) смятам, че е по-практично.
            Миме, за други сайтове не знам, но при мен винаги е уточнено, че мерителната чаша е с вместимост 250 мл., за тези дето искат да мерят с чаши, трябва да ползват такава за да е всичко точно. Всички останали, които предпочитат да замерват с кантар, може да възползват от мерките в грамаж или милилитри, като трябва да подчертая че никога не пиша мл. вместо грамове и обратно. Изписвам грам или милилитър в зависимост от това как съм замервала дадения продукт.
            Иначе за рецептата, така ми се е сторило, че тя е най-старата, възможно е да има и друга преди нея… те толкова са се натрупали, че е лесно да се изгуби края… 🙂
            Поздрави!

  10. Благодаря за новата рецепта! За четвърти път правя Меломакарона, от които два пъти по старата ти рецепта – и те бяха много хубави, но тези просто станаха превъзходни… Желая весело посрещане на Рождество Христово и щастлива 2014-та година на теб и семейството ти!

    1. Благодаря ти Мария!
      Всъщност рецептите за Меломакарона (Μελομακάρονα) в блога ми са 3 за сега, но тези дни подготвям публикуването на 4-ти вариант, който е с бира в тестото, а в сиропа има узо. Също много добри като вкус, та предполагам, че ще се зарадваш и на най-новата рецепта за тези разкошни сладки!
      Благодаря ти за хубавите пожелания! Да ти се връща с пълни шепи!

  11. Здравей, Мими!
    Направих сладките завчера и съм възхитена от тях! Божествени са! И всички, които ги опитаха, не спряха да сипят суперлативи! Отново обрах овациите с твоя рецепта! Невероятен вкус и съчетание на аромати! Тъкмо се чудя кога да ги направя пак, защото почти свършиха, а до Коледа има още доста време… (е, аз направих половин доза, че нещо се стреснах, като прочетох 1.200 кг брашно, но се оказа, че се правят бързо и лесно и голямото количество продукти няма да е проблем).
    Благодаря ти за прекрасната рецепта! Също и за коректно дадените продукти и подробните обяснения и снимките. Що се отнася до мерните единици – наистина най-точно е всичко да се мери в грамове, и аз така направих (е, мерих и в милилитри де, 260 г зехтин са 300 мл, 200 г портокалов сок са 200 мл – това за половин доза); нямаше нужда да добавям нито грам брашно или пък капка сок, всички продукти са премерени перфектно. Само содата не намалих (че зор да премеря 1/4 ч.л.), канелата увеличих на 1/2 ч.л. за 1/2 доза. И още нещо добавих от себе си – сиропа направих с кафява захар. Със сигурност това обогати и подобри вкуса и аромата на сладките. Само дето сиропът ми дойде малко гъстичък, та трябваше да кисна сладките по 5-6 мин. Иначе наистина се получиха хрупкави отвън е мекички и сочни отвътре.
    Пожелавам на теб и семейството ти весели празници и щастлива и успешна Нова година с още много кулинарни постижения и предизвикателства!

    1. Весели да са празниците и за теб, Мим!
      Радвам се, че рецептата така ти е харесала!
      Чудесно е, че си нагодила нещата според предпочитанията си!
      Поздрав най-сърдечен!

  12. Привет на всички домакини решили да направят още по-коледна атмосферата в дома си ,приготвяйки сами коледните и новогодишни сладкиши.Благословена Коледа на всички! Наистина няма по-подходяща ‘курабийка’ ЗА КОЛЕДА ОТ ГРЪЦКАТА МЕЛОМАКАРОНА , която се приготвя в цяла Гърция и единствено за Коледа и Нова година.Рецептата, която ни е предоставила многоуважаваната дама -Мария се доближава до оригиналната и наистина ще се получат почти истинските меломакарона , но искам да коригирам една съществена част от съставките , от която идва и наименованието им. В сиропа , в който се потапят току-що изпечените меломакарона не СЕ ИЗПОЛЗВА ИЗОБЩО ЗАХАР , А МЕД. И ИЗОБЩО НЕ СЕ ПОРЪСВАТ С МЕД ПОСЛЕ.Само вода ,пчелен мед и портокалова кора.На гръцки мели , означава мед , от там и меломакарона .Ако живеете постоянно в Гърция ще видите как от началото на декември по всички супермаркети се предлагат орехи и мед (преобладаващите съставки )на промоционални цени за целият месец , които през останалата част на годината държат високи цени.Опитайте и ще СЕ УВЕРИТЕ В ЕЛИКОЛЕПНИЯТЕ ИМ АРОМАТ, СЛАДОСТ И МЕДЕН ВКУС СЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ МЕДЕНИЯ СИРОП , УСПЕХ НА ВСИЧКИ И ВЕСЕЛА КОЛЕДА !

    1. Привет Виолета!
      „Най-обичам“ такива изказвания относно рецепти!

      Чак ми е смешно, че тая рецепта „се доближава до оригиналната и наистина ще се получат почти истинските меломакарона“! 😀
      Че, коя е истинската, оригиналната рецепта за „Меломакарона“!?! 😀
      Шегата на страна!
      Когато става въпрос за рецепти на популярни ястия или десерти е много трудно да се претендира за оригиналност, макар че „оригиналността“ в някои случаи може да има някакви рамки, в които да се смества. Всеки е свободен да интерпретира нещата (рецептите), така както му харесва! През последните години съм опитвала рецепти за тези сладки, които дори не са били постни и това не ги е правило по-малко вкусни или незначителни! Напротив!
      Никога когато чета различна рецепта не ми е хрумвало да пиша или твърдя, че дадено нещо не се прави така или онака. Смятам, че да се разсъждава така е ограничено.

      Нямам нищо против под рецептите публикувани тук да прочета мнение за това как някой прави нещата по неговия си начин, че нещо не се е харесало или получило както трябва, но трудно се сдържам на коментари от рода на това, някой да изказва мнение и да препоръчва корекции за рецепта, която дори не е опитал.

      Конкретно тази рецепта е на Стельос Парлярос публикувана в гръцкото списание „Γλυκές ιστορίες“, бр. 7 от 12/2011 г, така че звучи още по-нелепо българин, който живее на гръцка земя, да коментира по този начин рецепта на светило в сладкарството като Парлярос.

      Не знам как е в Гърция, но тук в Кипър, главната причина за раншното приготвяне на тези сладки е не това, че може да си ги направиш от рано и да издържат до Коледа и Нова година, макар че ако останат ще са си супер на вкус и до тогава. При нас „Меломакарона“ се продават из магазините от края на Ноември и през Декември, защото са подходяща почерпка (или начин да се подсладиш) по време на постите.
      Светли да са празниците и за теб Виолета! Уютни и вкусни!

  13. Направих меломакароните, получиха се страхотни и не толкова сладки, че да ти стане тежко. Другия път ще ги пека малко по-дълго време. От няколко години ги купувам от една гръцка сладкарница, но вече я няма.

    1. Ах, Ели това е въпрос на който не мога да ти отговоря със сигурност…
      Ако някъде в поста не го пише или не се вижда по снимките не съм сигурна…

      п.п. Сега като прегледах публикацията, видях че в съветите съм писала че не съм отбелязала с точност бройката, но ставали около 50 бр.

      1. Благодаря ти!!! Днес мисля да ги правя! Дано да успея…

  14. Дано сте онлайн че е спешно понеже вече пшека сладките… какво означава на предварително загрята фурна на 180 градуса която работи СДАМО с вентилатор…. да не би като се сложат да се пекат да се изключат градусите и да оставя само вентилатора да работи…

    1. Здравей Ника!
      Дано не съм закъсняла много с отговора…
      Моята фурна има опция при, която реотаните не са включени, но фурната работи само с вентилатор (горещ въздух) като конвектомат. Така мога да пека по 4-5 тави сладки на веднъж, без да ги размествам по време на печене.
      Ако твоята фурна няма такава опция (т.е. ако вентилатора работи заедно с реотаните) ще може да печеш не повече от 2 тави заедно, като по време на печенето ще трябва да се разменят – горната отдолу, долната да иде отгоре.
      Фурната винаги трябва да е предварително затоплена, т.е. да е достигнала определените в рецептата градуси и след това тавата (тавите) се слагат в нея.
      Ако искаш Прочети, за да готвиш сполучливо с мен!.

      1. Много благодаря! …. Защото наистина това изречение ми прикова вниманието а вече ги бях пуснала да се пекат… Моята фурна не е като твоята и си ги пекох на 180 градуса, обаче станаха по-бързо от посоченото време…за около 20 мин. та с нетърпение чаках както твоят отговор, така и момента да ги опитам. Станаха и то – много добре, и да, размествах тавите. важното е, че изяснихме въпроса, защото някой друг като мен може да се зачуди за същото, в бъдеще 🙂 Много хуабва рецепта!

        1. Ника, радвам се че са ти харесали сладките, че всичко е станало както трябва.
          От фурна до фурна има разлика дори програмата на която се пече да е една и съща. Съвсем нормално да има отклонения във времето за печене, когато се ползва друга програма… Поне вече имаш представа как да се ориентираш и да печеш спрямо моята фурна.
          Всички тези неща са описани в Прочети за да готвиш сполучливо с мен, не пропускай да наминеш от там, за да ти е по-лесно когато изпълняваш рецепти от блога ми.
          Поздрав най-сърдечен!

  15. Здравейте! Вече няколко поредни години правя тези сладки по вашата рецепта – най-много се доближават до вкуса, който опитах в Кипър. За съжаление обаче, никога не си записах колко броя се получават от тази доза. Вие можете ли да ми кажете?
    Поздрави

  16. Здравей Миме!Решила съм да правя тази рецепта и не ми стана ясно,зехтина екстра вържън ли да е или лайт? Има ли значение?

    1. Здравей, Гери!
      В мойте рецепти винаги ползвам домашно производство зехтин и затова нигога не е лайт!
      Разбира се ако искаш може да ползваш лайт или дори да смесиш 1:1 зехтин с олио ако намираш вкуса на зехтина за тежък.
      ?

  17. Привет Миме, направих меломакароната, превъзходни са!Цялата къща ухае божествено Да те питам, в хладилник ли да ги съхранявам или на стайна температура?

    1. Да ви е сладко, Гери!
      Съхраняват се на стайна температура в кутия или покрити с прозрачно домакинско фолио.
      Весело посрещане на предстоящите празници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: