Мекиците на бабата на Дида

С моя позната се заприказвахме за това, че децата ми много обичат пица и често им правя такава с това тесто ако няма време за втасване, или с това, от което стават и страхотни мекици. Последното е и си остава нашия фаворит, особено за мекиците! Темата се прехвърли върху мекиците и Дида (моята позната) сподели, че тя мекиците винаги си ги правела, както баба и – само с кисело мляко, вода, сол и сода бикарбонат. Стана ми доста интересно! Накарах я да ми опише подробно как приготвя тестото, задавах и въпроси за най-малката подробност, като какво точно е млякото, което ползва, защото се започна с това, че киселото мляко за рецептата е един буркан без 2 пръста… 🙂 След като проучих всичко до най-малката подробност ги приготвих. Разбира се претеглих количеството на ползваните продукти, за свое и ваше улеснение. Дида ме предупреди, че се получавало доста тесто, но можело да остане до следващия ден ако е в добре затворен плик. При мен външният слой на тестото потъмня, и го отстраних. Затова по-добре направете половината от долу посочената доза, освен ако нямате за изхранване цяла казарма у дома 🙂 От половината тесто получих 34 мекици, като тези, които се виждат на снимките.

Мекиците на бабата на Дида

  • Тези мекици са много икономични, но са меки и много вкусни докато са прясно приготвени. Ако останат изпържени за другия ден, ще станат жилави, така че ги приготвяйте непосредствено преди консумация. Направи ми впечатление, че при пърженето никак не изразходвах много мазнина, както обикновено се случва при пърженето на мекици – явно тестото е такова и това е добре!
  • Ползвала съм овче кисело мляко, Дида каза, че винаги с такова ги прави. Може да се ползва и краве, но овчето обикновено е по-гъсто от него. Според гъстотата на ползваното мляко е възможно количеството на брашното да варира.
  • Тестото трябва да е меко (ще е и лепкаво) когато го измесите с посоченото количество брашно. Не добавяйте още, защото цялата обработка на тестото, от нарязването му на парчета, оформянето му на топчета, а после и при оформянето му на мекици е свързана с обилно наръсване на брашно.

Необходими продукти:

  • 660 гр. овче кисело мляко
  • 1 равна супена лъжица сода бикарбонат
  • 640 гр. хладка вода
  • 1 ½ супена лъжица сол
  • 1600 гр. брашно
  • + допълнително брашно за оформяне на мекиците
  • олио за пържене

За сервиране:

  • пудра захар
  • мармалад
  • сирене и др.

Начин на приготвяне:

Смесете брашното със солта в голяма купа и направете кладенец в средата. Отделно, в дълбока купа смесете киселото мляко и содата. Изчакайте да кипне – ще се надуе и стане на мехури (вижда се на снимката). Добавете топлата вода и разбъркайте докато се смесят хомогенно. 

Изсипете млечната смес в кладенеца направен в брашното и замесете меко тесто. Прехвърлете го върху наръсен с брашно домакински плот. Аз съм го разделила на половина и едната част съм я прибрала в добре затворен найлонов плик за другия ден. Дида каза, че след измесването тестото, което ще се ползва на деня, трябвало да се остави да почине за 30 до 60 мин., покрито с кърпа – така мекиците ставали по-добре. Спазих това, макар че смятам, че е излишно. Работната повърхност се наръсва обилно с брашно и от тесто се оформят два фитила с дължина по 40 см. Всеки се нарязва на 17 парчета.

Пригответе си една голяма тава и наръсете дъното и с брашно. С набрашнени ръце оформете от всяко парче – топче. Наредете ги в наръсената с брашно тава. След като приключите с всички, ги покрийте с памучна кърпа, за да не засъхват. Трябвало пак да почиват за 20-30 минути, но аз реших да не чакам и просто оставих кърпата върху тях, за да не изсъхва тесто, докато ги пържа. 

Загрейте си олиото в подходящ съд. Нивото на олиото да е поне 3 см. от дъното на съда. С ръце наръсени с брашно, всяко от топчетата се разпъва внимателно – по-скоро се разпитват. Не трябва да стават много тънки, както обикновено се разпъват мекиците направени с тесто, в което има мая. Пържат се до зачервяване и от двете страни на умерен огън. Сервират се веднага. Да ви е сладко!

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

4 thoughts on “Мекиците на бабата на Дида

  1. Знаех си, че има някъде в мрежата рецептата с кисело мляко и сода 🙂 Много благодарско, Мария, за публикацията с точните пропорции. Направих 1/3 от сместа, за отбелязване без пшенично брашно, а с незапомняща се смесица от ръж, овес, нахут, ечемик … и се получиха супер вкусни.

    Поздрави, Цвета

  2. Здравейте, Мария!
    Попаднах на Вашия блог съвсем случайно, търсейки рецепта за айсинг за глазура на коледни джинджифилови сладки… това беше вчера и все още не мога да се откъсна от блога Ви 🙂
    Поздравления, чудесен и много полезен е за мен с богатия снимков материал.
    Тези мекици са ми отлично познати, израснала съм с тях 🙂 надникнах само да сравня рецептата. В моето семейство винаги са се правили с краве кисело мляко и пак са много вкусни.
    Имам въпрос – от доста време се опитвам да улуча идеалната рецепта за родопски марудници и все не успявам. Някаква идея? (разчитам на това, че сте израснала в Чепеларе 😉 )
    Всичко добро!
    Надя

    1. Здравейте, Надя и добре дошла!
      Не веднъж са ме питали за рецепта за марудници….
      На мен винаги ми се е искало да съставя такава на Българска земя, но за съжаление през последните години не се е случвало да пътувам до БГ.
      Смятам, че идеалната рецепта е всяка, която е приготвена с идеалните продукти по идеалният начин. Това означава прясно пълномаслено мляко, което може и да не е от Родопите, но е задължително да е домашно. Прясно избито масло и т.нар. бърканицат (мътеница) добити от домашното мляко. Нужна е и тикла (глинена плоча) върху която се пекат марудниците. За мен това е тайната на превъзходните марудници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: