Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

От много дълго време ми се щеше да опитам приготвянето на такива бисквити – с апликация в центъра. Тук » eugeniekitchen.com има много идеи, коя от коя по-хубави!!! Предполагам, че съм изчаквала подходящ момент, с подходящото настроение за занимавки, защото въпреки, че оформянето на подобни сладки не е трудно (особено ако човек следва указания), се изисква време и търпение. За съжаление нещата не ми се получиха перфектно, затова включвам сладките в категорията „Вкусни неуспехи“. Смятам, че главната причина за това да не станат перфектни (гладки и красиви като при източника на рецептата), е това че не улучих обема на мерителната чаша, с която се замерват продуктите. И понеже реших да се придържам към замерването с чаши, в края на краищата имаше съществена разлика в грамажа на вложените от мен основни продукти – по-долу съм посочила конкретно. Разбира се на вкус бяха прекрасни – хрупкави, ронливи, вкусно-сладки!!!

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Сладките, които се виждат на следващата снимка са направени от изрязките – според мен, те също изглеждат много артистично!

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

  • Замервах продуктите в чаша с вместимост 250 мл., за което предполагам, че беше грешка, тъй като грамажа на продуктите при мен, беше по-голям от този при рецептата в оригинал – маслото би трябвало да е 170 гр. при мен беше 220 гр., пудрата захар 155 гр.  – при мен 188 гр., брашното 310 гр. – при мен 405 гр. С грамажите посочени по-долу мога да ви гарантирам, че ще получите вкусни сладки, за жалост не с идеално гладка повърхност. 

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

  • Би трябвало да се получи меко тесто, което на стайна температура да е леко лепкаво. За да се улесни работата с него, може да се охлажда в хладилник и да се разточва между две парчета хартия за печене или домакинско фолио.
  • За съжаление не съм отбелязала какъв брой сладки са се получили.

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Необходими продукти:

  • ¾ чаена чаша (220 гр.) масло 
  • 1 ¼ чаени чаши (188 гр.) пудра захар 
  • 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
  • 60 гр. жълтъци (3 бр. L)
  • щипка сол
  • 2 ½ чаени чаши (405 гр.) самонабухващо брашно (self-rising flour)  
  • + около 20 гр. брашно за месене
  • сладкарска боя – жълта, оранжева, червена, синя, зелена и лилава
  • 30 гр. (1 бр.) белтък смесен с
  • 1 чаена лъжица вода
  • цветни захарни пръчици (sprinkles)

Начин на приготвяне:

Захарта и маслото се смесват в купата на миксера. Разбиват се до хомогенност. Последователно се добавят щипката сол, жълтъците и ванилията

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Брашното се пресява директно над сместа и се омесва сравнително меко тесто.

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Полученото тесто се разделя на 3 еднакви части. Едната трета от тестото се заделя на страна, останалите две трети се разделят на 6 парчета. Всяко парче тесто се оцветява със сладкарска гел образна боя. При мен цветовете са жълто, оранжево, червено, синьо, зелено и лилаво. 

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Заделеното не оцветено тесто се увива в прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник, където остава до употреба.

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Белтъка се смесва с водата, разбиват се с вилица. Всяко от оцветените парчета тесто се разточва на парче с размери 8 х 20 см. Най-лесно е разточването на тестото да става върху хартия за печене, ако лепи между две парчета хартия за печене. Следва подреждането на цветните парчета тесто едно върху друго. Може да наредите цветовете както ви харесва. Аз съм започнала с червеното тесто, което съм поставила върху парче хартия за печене. Повърхността на тестото се намазва с белтъка смесен с вода. Поставя се следващото парче тесто (при мен оранжевото) повърхността му се намазва с белтък смесен с вода. По същият начин се наслагват и останалите парчета цветно тесто. Аз съм завършила с лилаво. По повърхността на купчинката се прокарва точилката с лек натиск, просто за да се свържат по добре. Цветната купчина тесто се покрива с прозрачно домакинско фолио и се прибира в хладилник, за да се охлади (около 1 час).

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

С помощта на остър нож се изравняват страните. Отрязаното се запазва, като се наслагва едно до друго, без да се меси. Вижти с каква ширина е формичката, която ще ползвате за изрязване на цветната сърцевина на сладките. При мен тя е широка 2 см. и затова съм разграфила тестото на участъци с ширина 2 см. Следва нарязването им. Добре е да става с голям нож с широко, тънко и остро острие.

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

При мен се получиха 11 парчета.

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

С малка формичка (при мен сърце, цвете и кръгче) се изрязват парчета от нарязаното на филии тесто. Повърхността на изрязаните парчета се намазва с белтък смесен с вода, след което се свързват едно с друго, като се внимава цветовете да се застъпват. 

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Разделила съм охладеното бяло тесто на 3 части, защото получих 3 цветни „фитила“.

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Всяко парче бяло тесто се разточва на парче достатъчно голямо да обвие един от цветните цилиндри съставени от изрязани с формичка парченца. След това полученият „салам“ се овалва в цветни захарни пръчици. Притиска се леко, за да полепнат хубаво в тестото. По същия начин се процедира и с останалото тесто. Каквито изрезки са останали се събират и оформят на дебел фитил „салам“, без да се месят излишно, за да се запазят цветовете.

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Всеки от „цилиндрите“ се увива в прозрачно домакинско фолио и се прибират в хладилник за 1 час или докато тестото се втвърди, така че да може да се реже с нож и да не уврежда формата си.Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Охладеното тесто може да се нареже на шайби с дебелина около 2 см. Изваждайте фитилите от хладилника един по един. Маслени бисквити с цветовете на дъгата Нарязани така, сладките се нареждат на разстояние, в тави застлани с хартия за печене. 

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Пека всички тави заедно в предварително затоплена на 185ºС фурна, работеща само с горещ въздух. Печенето така отнема 25 минути. Ако фурната ви няма такава опция, може да печете на 170ºС за 10 минути. Сладките трябва да остават бели съвсем леко да порозовеят.

Маслени бисквити с цветовете на дъгата

Ето го и видеото, което показва приготвянето на сладките. 

ТУК може да видите всички снимки.

Last updated by .

Оценете рецептата (Summary)
recipe image
Recipe Name
Маслени бисквити с цветовете на дъгата
Published On
Average Rating
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

4 thoughts on “Маслени бисквити с цветовете на дъгата

  1. Скъпа Мария,
    ти си перфекционист, и затова смяташ, че бисквитките са достойни за „Неуспехите“. Ако питаш мен, дори повече ми харесват така, защото си личи, че са домашно правени, а не индустриално в някой цех. Идеята е доста оригинална, а играчката – достатъчно голяма, за да признаем и резултатът за достатъчно добър – красиви, хрупкави и вкусни бисквити. Радват окото, а не се съмнявам, че също и небцето. А тези, които си оформила от изрезките, са изключително цветни, весели и интересни! Направо са като великденски яйца! Дали може да се оформят и изпекат като обемни яйчица?.. Аз не бих се заиграла да пробвам (нямам толкова ентусиазъм), но биха били интересно допълнение на великденската трапеза.

    1. Благодаря Васи!
      Не съм пробвала да оформя тестото на топче, за да видя до колко ще се „разлее“ по време на печене, затова не мога да отговоря на въпроса ти – между другото много оригинално хрумване за оформянето като яйчица!!!
      Сещам се обаче, че има едни форми с половинки яйчица подобни на формите за мадлени (т.е. не са много дълбоки) в такива със сигурност ще се получи идеята, която имаш.
      Прекрасен ден от мен!

      1. Ще ми е интересно да видя резултата, ако решиш да опиташ.
        Слънчев ден и от мен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: