Маслен Крем за Украса на Торти и Сладкиши (Wilton buttercream Inching)

Трябва да ви кажа, че това е най добрата рецепта която съм опитвала до сега за маслен крем, а аз обичам да експериментирам и да пробвам различни варианти. Този крем освен, че е в идеалната консистенция за шприцоване, не е толкова мазен както повечето маслени кремове и определено е възможно да се хапне доста от него. Вижте и Шоколадово-маслена глазура (Chocolate Buttrrcream Icing), чиято основа е днешната рецепта, но е с добавка на шоколад или кафе.

Маслен Крем за Украса на Торти и Сладкиши – Wilton buttercream Inching

 • Рецептата е на Wilton
 • Всички продукти се замерват в мерителни лъжици и мерителна чаша с вместимост 250 мл. За улеснение съм дала и грамажа на продуктите.
 • Всички продуктите трябва да са на стайна температура
 • Пудрата захар задължително трябва да се пресее 1-2 пъти.
 • Може да замените ваниловата есенция с друга, според това какво ще отива на тортата (десерта), за който е предназначен масленият крем.
 • В зависимост от атмосферните влиания (дали е топло или студено) може да се наложи да разредите или сгъстите крема. За сгъстяване се добавя още пудра захар, за разреждане – прясно мляко. Прясното мляко се добавя по много мъничко, крема се разбърква и след това ако има нужда се добавя още малко прясно мляко. 
 • Относно маслото (мазнина) с растителен произход получавам много запитвания, с какво би могло да се замести. Имаше читателка преди време, която каза, че ще пробва крема само с масло, така и не писа обаче дали го е пробвала и какво се е получило. Като препоръка към друга моя читателка – Силвия писах, че може да пробва с маргарин, които е със светъл цвят. Според мен ако се ползва само с масло, крема няма да стане бял, а и маргарина в случая е един вид стабилизатор. Той издържа повече от маслото на температурните влияния, така че според мен трябва да се ползват и двете мазнини. Силвия сподели, че е ползвала маргарин „Lando“ (Ландо) произведен от „ynibel“ (предполагам, че това е „Унибел“ или „Юнибел“- не е написано на кирилица и не съм много сигурна) – гр. Пловдив.  Силвия  казва, че го е купила на много добра цена от „kayfland“ в гр.Русе. Направила е масленият крем с този маргарин и се е получил много добре. С огромна благодарност и към Мими Рамова, която сподели, че е направила крема с маргарин за готвене „Бела“ – получил се е снежно бял!  Надявам се, че това ще е от полза за живеещите в БГ.

Продукти за 3 чаени чаши готов маслен крем:

 • ½ чаена чаша (105 гр.) масло с растителен произход (shortening – „Spray”) или маргарин
 • ½ чаена чаша (108 гр.)  краве масло
 • 1 чаена лъжица течен ванилов екстракт
 • 4 чаени чаши (525 гр.) пресята пудра захар
 • 2 супени лъжици прясно мляко

Начин на приготвяне:

Най-напред бих искала да ви покажа мерителната чаша и как я пълня с продуктите:

 1. чашата пълна с пудра захар – пълни се до том където е обозначено, че е 250 мл.
 2. Есенцията – замерена с мерителна лъжичка.
 3. Маслото, чашата се пълни до половина с него и се допълва с растителната мазнина (маргарина) – това са първите две снимки на долният ред на колажа
 4. Последно се вижда замерването на прясното мляко

В купата на миксера се смесват кравето масло и маслото от растителен произход (маргарина). Разбиват се на средна скорост, докато се смесят напълно и се получи гладка кремообразна смес. Добавят се ванилията и пудрата захар на части. След всяко добавяне на захар, разбърквайте добре. Ако се наложи от време на време спирайте миксера и с лъжица (или шпатула) обирайте сместа полепнала по стените и дъното на купата. Не трябва да останат не смесени парченца масло или полепнала по стените пудра захар. Когато всичката захар се поеме и обърка добре – добавете прясното мляко и разбъркайте още веднъж, за да се смесят. Полученият маслен крем се прехвърля в подходящ съд и се покрива с плътно прилепнало прозрачно домакинско фолио, до момента на употреба.

Може да се оцвети със сладкарска боя, в желаните нюанси. Ако консистенцията му е гъста се разрежда с по няколко капки прясно мляко, ако е рядка се добавя пудра захар. Когато работите с крема (шприцовате), може да покриете купата с масленият крем с влажна домакинска кърпа -така няма да съхне бързо. Може да се съхрани и в хладилник, в добре затворен съд. Преди употреба трябва да престои поне 4-5 часа на стайна температура – повече или по-малко в зависимост от температурата. За да може да се работи добре с него, е хубаво преди да започнете да шприцовате, да го разбъркате хубаво с миксер.

ТУК може да видите всички снимки.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Last updated by .